Black Sabbath
i ,

Topp

Black Sabbath på det beste med Ronnie James Dio

Black Sabbath med Ozzy var nok unik og banebrytende i sine tidlige år med sin doominfluerte metalmusikk. Men med Ronnie James Dio ble Sabbath et verdensledende metalband som samlet metalfansen under samme paraply.

Dio gjorde Sabbath til konger. Ikke bare én gang, men to ganger.

Ozzys Black Sabbath spilte riktignok metal, men denne mørke doom-stilen passer rett og slett ikke alle metalfans. At det var revolusjonerende da det kom på 70-tallet og som bidrar til Ozzys legendestatus, er for så vidt greit. Men bedre enn utgavene med Dio i Sabbath blir det aldri.

Med Dio i Black Sabbath kom også den kompromissløse rene metalmusikken som gjør samtlige album med han til de aller beste av samtlige Sabbath-skiver.

Hør én Ozzy-skive og det gir ikke mye lyst til å sette på en ny, det blir for monotont og kjedelig. Rett og slett. Ozzy har også denne monotone, skingrende og særegne skarpheten i stemmen som gir inntrykk av å hørt en sang av han hundre ganger før, uansett skive med han bak micen. Dios vokal der i mot er fyldig og massiv med en energi i samtlige låter og med en bredde og tyngde som utfyller riffene til Iommi i langt større grad.

Men bevares, ingen regel uten unntak, noe Ozzy-materiale er jo bra.

Uansett, i 1979 ble Ozzy formelt sparket fra et Black Sabbath i fritt fall. Videreføringen av bandet kunne fort blitt kun en parentes i historien. Men med Ronnie James Dio sin inntreden ble Sabbath istedet større og bedre enn det noensinne hadde vært.

Black Sabbath uten Ozzy

Hele 80-tallet som fulgte ble definitivt tiåret av hardrock noensinne, og med utgivelsen av Heaven and Hell tidlig i 1980 satte den Black Sabbath øverst på dagsorden. Nå med Ronnie James Dio som vokalist. Med denne utgivelsen ble Sabbath et idoldyrket band, og ikke bare et band for en gruppe hardcore Ozzy-fans. Heaven and Hell er det beste albumet med Black Sabbath.

Heaven and Hell live, 1980:

Året etter, 1981, kom neste Sabbath album med Dio som vokalist. Mob Rules var en verdig oppfølger slik en ekte hardrock skive skal låte og Sabbath var på høyden i sin karriere. Sabbaths nest beste skive.

Mob Rules live, 1984:

I 1982 sluttet Ronnie James Dio og trommis Vinny Appice i Black Sabbath for å danne bandet Dio. Samtidig fikk Sabbath ny manager i form av Don Arden, pappaen til Sharon Osbourne. Arden fikk året etter overtalt Ian Gillan til å bli ny vokalist i Sabbath, og høsten 1983 kom albumet Born Again med Gillan som vokalist. Selv om albumet har et par mindre svake punkt var dette en kanon-skive der Gillan beviste at han er blant verdens aller beste vokalister. En klassiker av et album, Sabbaths fjerde beste og et mye undervurdert album. Kanskje litt utadisjonelt lydmessig til Sabbath å være.

Zero The Hero – Fra Born Agin:

Ian Gillan forlot Sabbath etter bare ét album med de for å gjenoppbygge Mark II oppsetningen til Deep Purple i 1984, og en annen som hadde vært innom Deep Purple, Glenn Hughes, kom inn på vokal på neste skive i 1986 før Tony Martin bidro på neste tre albumene.

Den tredje beste Black Sabbath skiva kom da Ronnie Dio ble gjenforent med Sabbath for albumet Dehumanizer i 1992. En av deres råeste, hardeste og rett frem metal skiver av alle. Hadde det ikke vært for Iommis og Butlers trang til å være åpningsband for deres første vokalist Ozzy Osbourne på en konsert hadde nok Dio fortsatt.

Dehumanizer live:

I stedet ble det bare dette ene albumet under Black Sabbath navnet med Dio. Rob Halford ble hyret inn midlertidig på et par konserter i -92 før Tony Martin på nytt ble vokalist. Martin gjorde nye tre album før Iommi og Butler ble gjenforent med Ozzy i 2013 på albumet 13, som er et av de bedre Ozzy-albumene.

Black Sabbath under pseudonym

Fra 2006 til 2010 spilte riktignok Dio, Vinny Appice, Tony Iommi og Geezer Butler sammen, men da under navnet Heaven & Hell. Sett i lys av at alle er de samme på samtlige utgivelser med Dio i Black Sabbath kan det kanskje betraktes som en Sabbath-periode, bare under et annet navn. Heaven & Hell utga ét album, The Devil You Know, som er på høyde med alle Dios album i Sabbath.

Heaven & Hell – The Devil You Know:

Hva synes du, totalt sett?

614 stemmer
Stem opp Stem ned

Totalt stemmer: 14

Opp-stemmer: 14

Opp-stemmer prosentandel: 100.000000%

Ned-stemmer: 0

Ned-stemmer prosentandel: 0.000000%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Captain Beyond

Fra Deep Purple til Captain Beyond med Rod Evans

Y&T

Dave Meniketti og Y&T – Ét av 80-tallets førende gitarister og hardrock band