Captain Beyond
i ,

Topp

Fra Deep Purple til Captain Beyond med Rod Evans

Captain Beyond ble dannet som et prosjekt i 1971 av Larry «Rhino» Reinhardt (gitar) og Lee Dorman (bass) i Los Angeles, USA. Kort tid etterpå fikk de med Bobby Caldwell (trommer) og til slutt Rod Evans (vokal). Lewie Gold (keyboard) var en liten periode også en del av Captain Beyond helt i begynnelsen, men sluttet etter kort tid.

Les om Rod Evans, hans karriere etter sparkingen fra Deep Purple

Disse fire fikk, etter hjelp og anbefaling fra Duane Allman (døde året etter), en platekontrakt med Capricorn Records, plateselskapet til The Allman Brothers.

Supergruppen Captain Beyond

Både Reinhardt og Dorman hadde spilt i gruppen Iron Butterfly frem til -71, og var anerkjente musikere. Caldwell kom rett fra Johnny Winter Band, og var også en meget anerkjent musiker og trommis. Rod Evans på sin side var blitt verdenskjent gjennom superhiten Hush i 1968 med Deep Purle (Mark I), men hadde blitt sparket året etter grunnet Purple ønsket en mer kraftfull vokalist, fordel Ian Gillan.

Navnet «Captain Beyond» hadde Reinhardt allerede klart fra starten. Da han enda spilte i Butterfly og etter en våt og røykfylt fyllekule en hel natt med bandet Yes som de delte turnebuss med, kom de ut av bussen på morgenkvisten og Chris Squire fra Yes utbrøt til Reinhardt med sine blodskutte øyne; «Goddamn, you look like Captain Beyond!»

Debutalbum

Deres første album, det selvtitulerte Captain Beyond, kom i 1972. Albumet ble en umiddelbar suksess og omtalt som grensesprengende for dets brede spekter av latin og jazzinnspirerte låtstiler og dynamikk innenfor samme sang. Termen «prog-rock» var knapt noen egen stilart enda, og Captain Beyond tilskrives derfor som én av pioneerene innenfor denne sjangeren.

I tillegg ble platecoveret på utgivelsen i USA printet i 3D, som en av de første band i verden til å gjøre slikt.

En av deres første lanseringskonserter var på legendariske Montreaux Jazz & Pop Festival der deler av konserten ble vist på sveitsisk TV. Konserten høstet god omtale og turneer etterfulgte med Alice Cooper band, The Allman Brothers, Black Sabbath med flere.

Selv om Captain Beyond var på grensen til å virkelig slå gjennom og som et band å regne med, var støtten og oppbackingen fra plateselskapet Capricorn heller lunken. Capricorn la blant annet press på Captain Beyond for å få de til å låte mer som Allman Brothers. Allman Brothers var store, men var nå blitt megastore med utgivelsen av «Eat A Peach» og hadde en mer akseptert stilform, sett fra Capricorns side.

Oppfølgningsalbum

Captain Beyond påbegynte album nummer to, men etter uenigheter både internt og eksternt, besluttet Bobby Caldwell seg for å slutte i bandet midt under innspillingen. Inn kom Brian Glascock på trommer, Guille Garcia på percussion og Reese Wynans på keyboard.

Men Capricorn var lite fornøyd med Glascock og forlangte ny trommis. Glascock ble derfor erstattet med Marty Rodriguez, etter anbefaling fra nyankomne Guille Garcia.

Oppfølgningsalbumet Sufficiently Breathless ble spilt inn og utgitt men alle nykommerene ble sparket kun kort tid etter, og Reinhardt fikk overtalt Bobby Caldwell til å komme tilbake i bandet.

Sufficiently Breathless fikk ikke samme stående ovasjoner slik debutalbumet fikk, men med tiden vokste albumet til klassiske høyder og fremstår i dag som en perle fra 70-tallet, det også.

Rod Evans slutter

Alt oppstyret med sparkingen av nye bandmedlemmer og vanskeligheter med plateselskap gjør at Rod Evans legger inn håndkleet og forlater Captain Beyond etter en konsert den 31. desember 1973. Det skulle ta mange år før han igjen kledde på seg rockeskoene og stod på en scene.

Captain Beyond ble oppløst som en følge av Evans avgang og krangel med Capricorn, men etter flere år hadde tingene falt til ro og Reinhardt ville sette bandet sammen igjen.

Warner Bros. ble nytt plateselskap og i 1976 holdt Reinhardt flere auditioner der blant andre den fremtidige Journey-vokalisten Steve Perry prøvesang, men valget ble imidlertid Jason Cahoon og som litt etter det igjen ble erstattet av Willie Daffern.

I 1977 ble det tredje albumet, Dawn Explosion, innspilt. Skiva ble bare en i mengden og oppnådde ikke noen spesiell status og Captain Beyond ble på nytt oppløst på slutten av året på grunn av Daffern ønsket å konsentrere seg om sitt soloprosjekt.

Det skulle gå over 20 år før de på nytt hadde en gjenforening. Da med konsert på samme festival, Sweden Rock Festival i 1999, som Deep Purple også opptrådte på. Da med kun Reinhardt og Caldwell som eneste originalmedlemmer. En EP er også utgitt på 2000-tallet.

I 1999 utga den svenske platelabelen Record Heaven Music ut en samleplate med ulike artister som covret Captain Beyond, der i blant Pentagram med Dancing Madly Backwards.

Eksklusivt: Uten Filter

Relaterte videoer

Captain Beyond live Montreaux Jazz & Pop Festival 1972:

Captain Beyond – Frozen Over (fra debutalbumet 1972):

Deep Purple med Rod Evans – Hush (1968):

Pentagram – Dancing Madly Backwards (Captain Beyond cover):

Hva synes du, totalt sett?

614 stemmer
Stem opp Stem ned

Totalt stemmer: 14

Opp-stemmer: 14

Opp-stemmer prosentandel: 100.000000%

Ned-stemmer: 0

Ned-stemmer prosentandel: 0.000000%

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Deep Purple

Deep Purple Quiz

Black Sabbath

Black Sabbath på det beste med Ronnie James Dio