i ,

Musikkassetten – Vinylplatens fordums lillebror

Med musikkassetten sitt inntog i musikkindustrien ble verden også introdusert for piratkopiering, med deling og kopiering av musikkverk, også i form av at man tok opp musikk fra radio.

Musikkassetten: prøv den «live»

Philips var selskapet som utviklet det kompakte kassettformatet, musikkassetten, i første halvdel av 1960-tallet. Originalt Compact Cassette. Musikkassetten var perfekt til lydavspilling og hjemmeopptak og kan ansees som en revolusjon. Phillips lot også andre produsenter benytte seg av oppfinnelsen vederlagsfritt (slik Open Source-utvikling foregår idag) noe som medvirket til at kassetten raskt fikk en stor utbredelse. Dette gjorde igjen at mange bidro til å forbedre formatet. Blant annet kom dolby støyreduksjon og chrome-bånd, og formatet ble etter hvert mer benyttet også til regulære musikkinnspillinger – som en konkurrent til LP-platen.

Med opptakskassettens inntog i musikkindustrien ble verden også introdusert for piratkopiering, med deling og kopiering av musikkverk, også i form av at man tok opp musikk fra radio. Datidens «pirat-kopiering».

Kassetten på 80-tallet var minst like viktig som LP-platen. Både for sin egenart og tilhengerskare som kun kjøpte kassetter, men også for sin bruksgenalitet; opptak av radiosendinger, tv-programmer, LP-til-kassett-kopier, studio-opptak, osv. LP-plater hadde nok høyere status, men kassetten var uvurderlig som «tilleggsformat».

Kassetten har aldri gått helt ut av produksjon, men i begynnelsen av 90-tallet stupte salget og den ble etter hvert tatt ut av salgsførende distribusjon, og har aldri siden fått noen renessanse slik som LP-platen har opplevd. Noen artister har solgt kassetter sammen med koder for nedlasting av mp3-filer, som en nostalgisk gest.

Som samleobjekt er imidlertid kassetten en god investering.

Mer på Wikipedia

Hva synes du, totalt sett?

604 stemmer
Stem opp Stem ned

Totalt stemmer: 4

Opp-stemmer: 4

Opp-stemmer prosentandel: 100.000000%

Ned-stemmer: 0

Ned-stemmer prosentandel: 0.000000%

En Ping

  1. Pingback:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dumdum Boys

Dumdum Boys og Cancer Bats, Bukta 2016

Backstreet Girls

Backstreet Girls + support 666 – Kulturhuset 16. september 2016