Rock sjangere
i ,

Topp

Sjangere og genrer innen Rock & Metal

Utfordringen i dag er ofte at det finnes for mange sjangere innen for eksempel rock. Da var alt så mye enklere før i tiden, hvert fall når man skulle høre eller kjøpe musikk! Rock var rock, hardrock var hardrock (ble til dels også brukt om heavy metal), country var country og pop/synth var alt det andre man ikke brydde seg om. Og punk var et skjellsord i beskrivelser av band og artister.

Bladet Okej

Lettere var det å orientere seg, også. Innbiller man seg. Noen få radio og TV-programmer, inkludert nattrocken på NRK, bladet Okej (bildet) og alle kataloglistene man måtte sende abonnement via brevpost for å motta, og sist men ikke minst, tilgang til en platebar. Da var man berget.

Det man ikke rakk å høre og finne ut av på platebaren, bestilte man via postordre uten engang å ha hørt et band tidligere. Bare coveret var tøft nok var det automatiskt kvalifisert. Noen ganger ble jo det en mindre hyggelig opplevelse når platene kom etter noen uker og disse skulle lyttes gjennom, men heldigvis var det også utbredt å bytte plater venner seg i mellom, så ofte ordnet det seg. Men langt oftere traff man blink og fikk sine kanonskiver rett i posten.

Nattrocken med Petter Nome og Marius Müller

Rock sjangere

I dag finnes det hundrevis av musikksjangere, og den desidert største bredden innen sjangere finnes under rock. Selv om det er svært nyttig å kunne katalogisere under ulike sjangere, faller nyttigheten når band og artister selv ikke kan si med sikkerhet hvilken sjanger de tilhører. Det kunne ikke bry dem mindre, bare de får spille egen musikk og formidle det de ønsker.

Som forbruker er sjangere noe man selv grovdefinerer og derfor heller ikke anerkjenner helt utviklingen av. Hørt om «djent» eller «blackened crust» for eksempel? Hardrock er fremdeles hardrock, pop er pop, liksom. Man liker et band eller misliker det. Og da er sjanger-helvetet bare ubrukelig, siden alt blir presentert som rock, hardrock eller metal, uansett. Av musikkindustrien selv, mest av alle, men også av meg og deg.

Ugunstig sjangerkultur

Det er virkelig blitt mye å velge mellom siden 70 og 80-tallet, og det er vel og bra. Men hvor tjent band og artister er med å gå i alle mulige stilretninger, er en annen sak. Musikkindustrien klager på at ekte rock er død, men jammen bidrar bandene selv til denne utviklingen. For hver ny sjanger krympes publikum også siden færre og færre er opptatt av akkurat dén sjangeren. Hardrocken som definerte lyden på 70 og 80-tallet var enkel å forholde seg til med én bred kategori. I dag er det noise rock, crossover thrash, grindcore, epic doom, metalcore og svigermor som bestemmer over irrgangenes lydbilde.

Kilder for informasjon om sjangere

Vil du bli god på sjangere finnes mange gode og morsomme nettsider som nedlegger timevis av arbeid for å opplyse folket om akkurat det. Tidligere var til og med Wikipedia en god kilde, men har nå snevret inn sjangerene til de mest viktige metal-sjangerene. Helt ok, det.

Den mest morsomme, Map of Metal, er laget av en australsk webdesigner og viser et interaktivt kart over alle undersjangere av metal og som samtidig har massevis av lyd- og bandeksempler for å høre hvordan sjangeren høres ut. Epoker innen sjangeren, forbindelser, påvirkninger og mye annet er godt forklart og selv om denne er noen år er nettsiden godt vedlikeholdt.

Map of Metal
Map of Metal

Et annet nettsted er Everynoise.com som tar for seg et langt bredere lydbilde over stilretninger, og hvor du også får høre eksempler innen en bestemt stil i et interaktivt grensesnitt. Her finnes alt fra classical piano, deep tech house til extreme thrash metal.

Boundbymetal.com er også en kilde for å se hvordan metalstiler er knyttet sammen, og hvilken stil de utkom fra opprinnelig. Lysende piler når du klikker et punkt i et grafisk kart forteller om forgreininger og stilretninger, men spiller ingen eksempler.

Hva synes du, totalt sett?

611 stemmer
Stem opp Stem ned

Totalt stemmer: 11

Opp-stemmer: 11

Opp-stemmer prosentandel: 100.000000%

Ned-stemmer: 0

Ned-stemmer prosentandel: 0.000000%

En Ping

  1. Pingback:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Phandrom – Rob Mules Records Annual Rock Show 2018 på Driv

Horcas

Heavy metal fra Argentina, Sør-Amerika