Boligmangelen i Berlin og andre tyske storbyer dominerer overskriftene i Tyskland. Nesten hver uke kommer eksperter og politikere med nye reformforslag — inkludert ekspropriasjon av eiendomsselskaper. Martin Kohler, som leder AfDs parlamentariske gruppe i bydelsrådet i Charlottenburg-Wilmersdorf, har ikke mye til overs for dette. Han uttaler til magasinet Freilich: «Ekspropriasjoner skaper ikke nye boliger. Nybygging kan bare i begrenset grad avlaste, fordi det koster tid og penger. Til syvende og sist går nybygging hånd i hånd med fortetting, noe som begrenser livskvaliteten i en by massivt.»
Tilbakevandring som tiltak mot boligmangel
Så hva skal man gjøre i stedet? I et intervju med magasinet Freilich, gjør den selverklærte «hovedstadspatrioten» det klart: «Den mest effektive måten å bekjempe økende husleiekostnader på, er tilbakevandring. Hvis man ser bort fra tilstrømningen av utlendinger til Berlin, krymper faktisk innbyggertallet i hovedstaden vår. Det er derfor mulig å oppnå rimelige husleier i alle bydeler hvis etterspørselen reduseres.» I stedet for å bremse erstatningsmigrasjonen, øker de ansvarlige politikerne behovet for enda flere boliger, tjenester og infrastruktur — en ond sirkel.
Tomme statskasser
Kohler kommenterte: «På lang sikt er imidlertid det største problemet det faktum at valgkoalisjonen og distriktskontoret ikke tar stilling mot masseinnvandring. […] Ordfører Bauch burde i det minste ha blokkert delstatens plan om å innkvartere over 1.000 flyktninger på Mierendorffinsel (15.000 innbyggere). Det kan ikke bydelen vår takle.» Resultatet er en katastrofal økonomisk situasjon og en påfølgende budsjettfrys: «Til tross for en økonomisk innsprøytning på 758 millioner euro til bydelene i Berlin, sliter bydelen vår fortsatt med et underskudd på 2,4 millioner euro.»
Vellykket arbeid i JA Berlin
I tillegg til sitt arbeid i lokalpolitikken, er Martin Kohler også styreleder i Junge Alternative Berlin. Neste lørdag avholdes den årlige delstatskongressen, der det ordinære valget av nytt delstatsstyre står i sentrum. I en pressemelding gjør Kohler opp status: «Vi kan være stolte av arbeidet vårt. Medlemstallet har økt med 20 prosent, selv om mange dyktige medlemmer har måttet forlate oss grunnet av alder. I denne perioden har vi hatt et særlig fokus på utdanningsarbeidet. Det fire dager lange JA-akademiet sammen med våre venner i Junge Alternative Mecklenburg-Vorpommern, studieturen til Warszawa — og den lokalpolitiske skoleringen, viser hvilket potensial ungdommen vår har.»
Tilstedeværelse på gatene
Men det er ikke alt: «Vi var også til stede i gatene og demonstrerte blant annet mot Berlinalens (Filmfestivalen i Berlin) avlysningskultur, ombyggingen av et aldershjem til flyktningeboliger, og Berlins første barnehage for homofile og lesbiske.
Internasjonalt nettverksarbeid med organisasjoner i Østerrike, Flandern, Polen og USA har også stått sentralt i arbeidet vårt. I tillegg kommer en rekke foredragskvelder, pubmøter, minnedager, markeringer, videoproduksjoner — og nettverksbygging med andre JA-organisasjoner.» Med tanke på valget på lørdag avslutter Kohler: «Jeg er sikker på at det nye landsstyret vil være i stand til å bygge videre på disse suksessene!»