I dagens utgave av Klassekampen kan vi lese at “kulturhistoriker og draktsyerske Kari-Anne Pedersen oppfordrer folk til å bruke palestinaskjerf som bunadstilbehør 17. mai.”
Saken bærer preg av kampanjejournalistikk. Noe som underbygges ved dagens lederartikkel hvor Klassekampen skriver følgende:
“På vår forside i dag viser bunadsekspert Kari-Anne Pedersen at bunaden som politisk symbol ikke trenger å være en tilbakelagt historie. I år vil hun style sin egen folkedrakt med et palestinaskjerf. På nasjonaldagen viser det norske fellesskapet hva vi står for. Selv om vi ikke er enige om alt, går vi side ved side ut i feiringen av 17. mai.”
Klassekampen-redaktør Mari Skurdal viker fornøyd med vinklingen og skriver følgende på sin Facebook-profil:
“Det er ikke hver dag Klassekampen har fotomodeller og stylingtips på forsida, men i dag har vi det.”
Støtte fra ytre venstre
En av de som liker Klassekampens bunad-tips, er Rødt-politiker og rådgiver i Antirasistisk Senter, Sofia Rana, som kommenterer på X (tidligere Twitter):
“Noen av oss har ikke tatt av palestinaskjerfet siden oktober. Det er en selvfølge at det brukes i morgen også. Fin sak i Klassekampen.”
Rana har tidligere fått kritikk i blant annet nettstedet iNyheter for å bruke slagordet: “From the river to the sea”, som mange anklager for å være en oppfordring til folkemord på jøder.
Massiv kritikk fra høyreintellektuelle, kristenkonservative og borgerlige politikere
Temaet har engasjert mange, og noen skulle kanskje ønske at det ikke var skrevet i ramme alvor, men heller som en (dårlig) spøk. Forfatter og statsviter Asle Toje er en av flere på borgerlig side som ikke har latt seg imponere. I kommentarfeltet til Skurdal på Facebook skriver han:
“Jeg frykter vi vil rive ned felleskapet gjennom å politisere alle felleskapsarenaer. Jeg reagerer på den selvgratulerende måten dette skjer på – og den påfølgende hyklingen om mangelen på ‘samhold’. For meg er dette like passende som det er å holde en politisk tale i et bryllup der du vet at halvparten av gjestene ikke er enig med deg. Det er ikke tappert, det er performativ narsissisme.”
Kommunestyrerepresentant for Asker Høyre og skribent, Simen Sandelien har viet sin “Dagens mediekritikk” på Facebook til temaet og skriver:
“Dette er bare trist. Klassekampen mener at Norges nasjonaldag skal brukes til utenrikspolitisk aktivisme og til å fremme splittelse. Redaktør Mari Skurdal er til og med stolt av denne forsiden på sin facebook-vegg.
I mine øyne er dette helt i utakt med idealene og tradisjonene bak nasjonaldagen.
Det handler ikke bare om at bruken av Palestina-skjerf innebærer støtte til en terrororganisasjon.
Det handler om at nasjonaldagen dreier seg om Norge. Det handler om at vi fikk vår egen grunnlov. Det skal være en samlende fellesmarkering av vårt fellesskap. Det er en festdag.
Som Asle Toje skriver i en kommentar på veggen til Skurdal, er det å bruke Palestina-skjerf på 17.mai omtrent som å holde en politisk tale i et bryllup der du vet at halvparten er uenig med deg.
Det er taktløst og upassende.
Jeg synes at det er på tide at vi virkelig sier ifra og setter disse destruktive samfunnskreftene tydelig på plass. Slik vil vi ikke ha det her i Norge. Skjerp dere!”
Tore Rasmussen, forlegger i det høyreorienterte forlaget Legatum Publishing fremmer kortfattet sin kritikk på X:
“Ser at det norske folk får valuta for de 40 millionene i årlig pressestøtte til Klassekampen … Kan ikke huske sist jeg så et styggere forsøk på å utviske nordmenns etnokulturelle identitet.”
Tidligere journalist i den verdikonservative nettavisen Document.no, Øyvind Thuestad, kommentere sarkastisk: “Ja, vi elsker … Gaza-stripen (Hilsen Klassekampen)”.
Fylkesleder for partiet Konservativt i Innlandet, Jøran Ødegaard, hevder på X at “Klassekampen oppfordrer nordmenn til å markere jødehat på 17. mai.”
Også Conrad Myrland, leder av den kristensionistiske organisasjonen Med Israel for fred (MIFF), Europas største pro-israelske medlemsorganisasjon — skriver på X: “Er Palestina-skjerf ok på 17. mai? Hva blir neste?“ Ved teksten har han lagt ved en gif som veksler mellom modellen med bunad og “palestinaskjerf” og samme bilde hvor kvinnen har kombinert bunaden med en nikab:
Leder i Norgesdemokratenes Ungdom, Emil T. Aasheim fokuserer på det Klassekampen har til felles med islamister i sin kritikk på X: “Hva har islam, sosialisme og kommunisme til felles? Hat mot Norge og vestlig kultur.”
Geir Ugland Jacobsen, leder i Norgesdemokratene, argumenterer på sin politiker-side på Facebook for at Klassekampen søker å håne Norges kultur og historie med dagens oppslag:
“BUNAD MED PALESTINA-SJAL??
Så lenge formålet er politisk korrekt, i den forstand at man fremmer sosialisme, is/am og globalisme, er det visst ingen grenser for hva man kan tillate seg av smakløshet og dumskap i dagens Norge.
Det skamløst statsfinansierte og røde fyrtårnet “Klassekampen”, kom i dag med en åpenbar oppfordring til hån av et av de fremste symboler på norsk kultur og historie – ved hjelp av et av de fremste symboler vi kjenner på intoleranse, hat og terror.
I det sosialistisk og globalistisk styrte Norge, der fredelig nasjonalkonservatisme og patriotisme likestilles med voldelig høyreekstremisme og nazisme, er dette nå tydeligvis mulig.
Å feire nasjonaldagen og ære grunnlov, folk og fedreland, er ikke politikk. Det er bare en selvfølge, i en suveren nasjon.
Å flagge for andre land eller vifte med kontroversielle politiske symboler, er imidlertid provoserende politisk aktivisme. Det vil ND aldri akseptere 17. mai, og det bør heller ikke norske myndigheter!”
FrP-politiker og Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen er også på ballen:
“17. mai skal være en samlende dag for alle nordmenn hvor vi feirer Norges Grunnlov, vår frihet og selvstendighet. Uavhengig av politisk tilhørighet. Derfor er det kun trist dersom venstresiden nå skal gjøre grunnlovsdagen til en politisk arena for Palestina-aktivister.”