Som den første polske byen har borgermesteren bannlyst religiøse symboler fra rådhuset i Warszawa. Ifølge et nytt sett med retningslinjer vil det ikke lenger være tillatt å henge kors på veggene, noe som var et vanlig syn i statlige kontorer i Polen. Ordfører Rafal Trzaskowski har også inkludert i de nye reglene at tjenestemenn må respektere likekjønnede par og foretrukne pronomen.
“Warszawa er den første byen i Polen som vedtar et slikt dokument,” sier Monika Beuth, talskvinne for borgermesteren, til den polske avisen Gazeta Wyborcza, som var først ute med å rapportere nyheten.
Generelle religiøse symboler vil heller ikke bli forbudt på skrivebordene, men forbudet vil ikke gjelde “religiøse symboler til personlig bruk som bæres av folk som jobber på kontoret, for eksempel i form av en kjede, tatovering eller et armbånd”. Arrangementer i regi av rådhuset vil i fremtiden ikke ha lov til å inkludere bønn av noe slag.
“I kontorbygninger som er tilgjengelige for utenforstående, og under arrangementer i regi av kontoret, skal det ikke vises symboler knyttet til en bestemt religion eller trosretning i lokalene (f.eks. på vegger, på pulter)”, heter det i pålegget.
Selv om likekjønnede forhold ikke er juridisk anerkjent i henhold til gjeldende polsk lov, heter det i forordningen at “En person kan gi en likekjønnet partner fullmakt til å innhente dokumenter på hans eller hennes vegne eller til å kontakte skolen, et psykologisk og pedagogisk rådgivningssenter eller en annen institusjon angående barnet.”
“Når det gjelder en transkjønnet person hvis utseende kan avvike fra stereotype ideer knyttet til kjønn som er registrert i offisielle dokumenter, skal du tiltale ham eller henne med det navnet eller kjønnspronomenet som han eller hun angir”, heter det videre.
I dokumentet står det at alle ansatte vil bli pålagt å gjennomføre obligatorisk opplæring i mangfold, og at videreutdanning vil være tilgjengelig for alle ansatte, noe de ansatte vil bli “oppfordret” til å delta i.
Ifølge det nye regelverket vil det også bli stilt krav til språkbruk. I stedet for “voldsoffer” skal de ansatte si “voldsutsatt person”, og i stedet for “psykisk syk” skal de si “en person i psykisk krise”. De oppfordres til å forsøke å bruke kjønnsnøytrale begreper når det er mulig.