Assassins Creed: Fortellingen om den svarte samuraien
Assassins Creed: Fortellingen om den svarte samuraien

Assassins Creed: Fortellingen om den svarte samurai

Den første traileren til den nye delen av "Assassins Creed"-spillserien har allerede vakt oppsikt. I den nye spin-offen kalt "Shadows" vil en av hovedpersonene være en samurai. Spillindustrien nøyer seg imidlertid ikke med monotonien til en japansk urbefolkning, og fokuserer i stedet på legenden om den svarte samuraien Yasuke.

Settingen kunne ikke vært bedre for et “Assassins Creed”-spill. Samfunnet har vært i vinden i årevis, og det føydale Japan har vært et ideelt sted for spillserien helt fra starten. Nå går etterlengtede drømmer i oppfyllelse. Den nylig lanserte traileren for spillet har imidlertid fått mye kritikk. Dette fordi en av de spillbare hovedpersonene vil være en samurai av afrikansk avstamning.

Yasuke, den svarte samuraien

“Assassins Creed”-spillserien har så langt dekket ulike epoker i historien, fra det gamle Egypt til renessansens Firenze og sjuårskrigen. Så langt har dette blitt gjort med mer eller mindre historisk nøyaktighet. Og historien om Yasuke, den svarte samuraien, har også en sann kjerne, om enn mindre heroisk enn vi blir forledet til å tro.

Som slave i borgerkrigen

Det finnes faktisk rapporter om en afrikanskfødt håndlanger av hærføreren Oda Nobunaga. Yasuke var opprinnelig slave. Han reiste sannsynligvis fra India til Japan i selskap med jesuitter. I 1581 ble han introdusert for daimyo av Kyoto, Oda Nobunaga. Ett år senere var Nobunaga allerede død. En ny borgerkrig raste i Japan. Han sluttet seg da til Nobunagas sønn, men ble tatt til fange av fiendtlige tropper etter nederlaget. Resten av Yasukes liv er ikke kjent.

Mangel på bevis

Faktagrunnlaget for den svarte samuraien er svært begrenset. Det er vanskelig å forestille seg at en utlending kunne oppnå rang og berømmelse i løpet av 14 måneder i 1500-tallets tradisjonalistiske og autoritære japanske samfunn. Og det finnes heller ingen klare bevis for at Yasuke ble utnevnt til samurai. Desto mer overraskende er det derfor at denne historiske skikkelsen nå brukes som en representant for denne epoken.

Kjønnsstudier i stedet for historie

En nærmere titt på utviklingsteamet tyder imidlertid på at denne konstellasjonen av mennesker ble valgt helt bevisst. Historikeren Sachi Schmidt-Hori, som har gitt råd til spillstudioet, er ekspert på kjønnsstudier. Så langt har hun for eksempel fokusert på romantiske forhold mellom “buddhistiske prester og unge menn”. Selv definerer hun sitt eget forskningsfokus slik: “Jeg er interessert i å undersøke hvordan kjønn, seksualitet, kroppslighet og makt representeres og forhandles i japanske fortellinger og illustrasjoner fra før 1600-tallet”.

Go woke, go broke

Traileren ble svært negativt mottatt av spillmiljøet. Etter bare 24 timer hadde videoen på Ubisoft Japans YouTube-kanal 24 000 “liker ikke”, sammenlignet med bare 2 600 “liker”. De negative tilbakemeldingene fikk også utslag på aksjemarkedet, der Ubisofts aksjekurs falt med ti prosent i løpet av få timer.

Historie vs. ideologi

Hendelsen viser at spillbransjen ikke er immun mot den opprørske tidsånden. Spillbransjen har en overrepresentasjon av unge, hvite menn, et klientell som har lite til overs for dagens woke-politikk og foretrekker politiske alternativer. Dette er også venstreliberale NGO-er og moralens voktere i bedriftene klar over. Derfor forsøker de å spre venstreorientert ideologi med alle midler. Men som Ubisofts aksjekurs allerede viser, ender dette ikke alltid positivt.

Alternativer er tilgjengelige

Spesielt siden det finnes mange alternativer i spillsektoren. Når det gjelder den japanske settingen, for eksempel med “Ghost of Tsushima” eller den europeiske middelalderen med “Kingdom Come Deliverance“. En andre del av dette ble nylig kunngjort, og det lover å være like morsomt, ettersom den første delen allerede fikk venstreorienterte og liberale til å fråde om munnen. På den annen side er det dystopiske cyberpunkeventyret “The Great Rebellion” det perfekte valget for de som liker det klassiske.

Kilde: Heimatkurier.at.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.