NATO
NATO

Splittelse i NATO: Uenighet om bruk av raketter mot russisk territorium og utplassering av tropper i Ukraina

Hvor dypt går splittelsen i NATO og hvordan påvirker det krigens gang?

Parlamentarikere i de baltiske statene reagerer sterkt på Tysklands tilnærming til Ukraina-krigen, som ble lagt frem under Lennart Meri-konferansen. Det melder den tyske avisen Der Spiegel.

Ifølge avisen advares det om at hvis Vesten ikke gir Ukraina den støtten som er nødvendig for å holde stand og om Russland skulle oppnå et strategisk gjennombrudd, vil de baltiske statene og Polen sende tropper til Ukraina. Dette ville kunne medføre at NATO blir en direkte part i krigen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidligere foreslått å sende vestlige tropper til Ukraina. Idéen fikk den gang kun støtte fra de baltiske statene og Polen, mens Tyskland, kritiserte planen og Biden avviste at USA ville sende amerikanske styrker til Ukraina.

Les også: Ukrainsk droneangrep på Russisk radaranlegg øker atomspenningen

Uenighet om å ramme russisk territorium med Vestlige våpen

Som Uten Filter rapporterte 25. mai har Ukraina ventet i flere måneder på grønt lys fra amerikanerne til å bruke langdistansemissiler gitt av USA til å ramme russiske mål, på Russisk territorium.  

15. mai antydet USAs utenriksminister Antony Blinken at ukrainske styrker kunne angripe russisk territorium med våpen levert av USA, for første gang siden den russiske invasjonen i 2022. Britenes utenriksminister David Cameron har også uttalt støtte til at Ukraina bruker britiske våpen til å angripe russisk territorium, ifølge BBC.

Lørdag fulgte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg opp og oppfordret allierte land som leverer våpen til Ukraina om å oppheve forbudet mot bruk av disse våpnene for å angripe militære mål på russisk territorium.

Denne uttalelsen fikk Italias statsminister Giorgia Meloni til å reagere. Hun oppfordret til forsiktighet knyttet til å revurdere forbudet mot at Ukraina angriper russisk territorium med våpnene de får fra Vesten. Det melder avisen Agenzia Nova, som er sitert av RBC-Ukraine.

Meloni har støtte fra Tyskland, som i tillegg til å nekte å forsyne Ukraina med langdistansevåpen, heller ikke vil tillate bruk av vestlige våpen mot russisk territorium, melder tyske Tagesschau.

Les også: Politico: Zelensky skal besøke Frankrike og Italia, oppfordre NATO til å skyte ned russiske missiler over Ukraina.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Fleire gonger under Beatrice Fihns nobelforedrag i 2017 sat statsminister Erna Solberg med hendene i fanget i staden for å klappe, til dømes etter ein time, sju minutt og 18 sekund.

Ein ynkeleg rævdiltar

Svein Grødaland snakker om Erna Solberg som en ynkelig rævdilter.
VOX skriver at Russland har hypersoniske ballistiske raketter som overgår lydhastigheten ti ganger. Foruten kolossal konvensjonell sprengkraft som vi nylig ble vitner til da et såkalt atomvåpen-sikkert, underjordisk område i Dnipro ble lagt i støv av et Oreshnik-missil.

Vil det gamle vesten overleve 2025?

Vi lever i historisk spennende tider