Fremskrittspartiet (FrP) stiller spørsmål ved ressursbruken til Oslo Politidistrikt etter at det ble kjent at polititjenestemenn mottar opplæring i «Rosa kompetanse» fra Foreningen Fri.
I februar meldte nettavisen iNyheter, at Enhet Sentrum ved Oslo Politidistrikt i samarbeid med Foreningen Fri, skal kurse alle patruljer i såkalt «rosa kompetanse». Enhet sentrum beskrev selv tiltaket som «unikt» både nasjonalt og internasjonalt.
En politibetjent uttalte til iNyheter: «– Trodde det var en spøk», da han så informasjonen om kurset på politiets intranett.
Foreningen Fri, som arbeider for kjønns- og seksualitetsmangfold, har vært kontroversiell og nylig knyttet til anklager om å promotere pedofili, melder Inyheter.
Les også: Notis: Halvparten av befolkningen synes Pride kan bli for mye
I begynnelsen av mai stilte leder av justiskomiteen, FrPs Helge André Njåstad, spørsmål til justisministeren på bakgrunn av nyhetsoppslagene. Han spurte blant annet: «Hvor mange dagsverk brukte Enhet Sentrum ved Oslo politidistrikt i 2023 på kursing av polititjenestepersoner i Rosa kompetanse?»
Justisminister Emilie Enger Mehl svarte: «Rosa kompetanse Justis kom inn som en del av programmet på fagutviklingsdagene i 2023.
I alt ca. 120 ansatte fikk to timers opplæring hver, fordelt over 12 uker, altså ca. 240 timer.»
Mehl forsvarte tiltaket: «Vi erfarer at i en tid der politiet som helhet har mottatt mye kritikk etter 25. juni 2022, så har det blitt svært godt mottatt både i og utenfor skeive miljøer at Oslo politidistrikt er opptatt av kunnskap om og fra skeive miljøer i distriktet.»
Les også: Aksjon ved pride-marsj i Aarhus: Man kan ikke skifte kjønn!
Hun fremhevet også at «skeive ansatte» i politiet føler seg mer inkludert etter kurset: «Kursingen har også vært et viktig signal til våre mange ansatte som selv er skeive, om at vi jobber kunnskapsbasert for å oppnå tillit også i skeive miljøer i hovedstaden.»
Njåstad fulgte opp med et nytt spørsmål:
«Hvor mange straffesaker ved enhet sentrum i Oslo politidistrikt ble i 2023 henlagt grunnet manglende kapasitet, og hvor mange av de henlagte sakene hadde kjent gjerningsperson?»
Ifølge iNyheter viste tall fra Oslo politidistrikt at 371 saker ble henlagt med koden 078 («henlagt – ikke forholdsmessig ressursbruk, kjent gjerningsperson»), og 567 saker med koden 025 («henlagt – ikke forholdsmessig ressursbruk, ukjent gjerningsperson»).
Justisministeren ga ingen ytterligere begrunnelse eller analyse av ressursbruken i sitt svar.