Meta, morselskapet til Facebook, har pålagt å betale 27 000 euro i erstatning til en belgisk høyreorientert politiker for urettferdig å ha begrenset rekkevidden hans på plattformen, også kjent som “skyggebanning.”
Antwerpen lagmannsrett avgjorde mandag til fordel for Tom Vandendriessche, et medlem av Europaparlamentet som stiller til gjenvalg som toppkandidat for det flamske partiet Vlaams Belang i Belgia. Dette melder VRT.
Retten konkluderte med at Facebook urettferdig hadde sensurert Vandendriessches politiker-side, som nå har 234 000 følgere. Sensuren skal ha startet i februar 2021, og Meta ble dømt for å ha unnlatt å handle “i god tro” og ikke ha gitt “tilstrekkelige prosessuelle garantier” til brukere som ble utsatt for slike tiltak. Kontoen hans ble også blokkert i mai samme år.
Les også: Befolkningsutskiftning og suverenitet: Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) intervjuet av TV-kanalen AUF1
Meta hevdet at de hadde handlet i henhold til sine retningslinjer for fellesskapet og anklaget den belgiske politikeren for å ha postet upassende innhold på plattformen, noe som førte til skyggebanningen. Vandendriessche ble imidlertid informert av selskapet at forbudet var opphevet mot slutten av 2021, en påstand han bestridde, da rekkevidden hans fortsatt var kunstig lav.
Det ble ikke fattet noen avgjørelse på denne påstanden, da retten mente det ikke var nok bevis for å bevise at kontoen fortsatt var underlagt negative tiltak.
Denne dommen overprøvde en tidligere rettsavgjørelse som mente at belgiske domstoler ikke hadde jurisdiksjon til å avgjøre saken, noe som førte til en anke fra Vandendriessche.
I en uttalelse etter dommen hyllet Vlaams Belang-politikeren “en første seier mot Big Tech” og insisterte på at “anonyme teknokrater aldri skal diktere hva som kan sies og høres.”
“Jeg håper at denne dommen gjør det klart for Facebook at de ikke lenger kan sensurere meg, og mange andre borgere, uten konsekvenser,” la han til.
Vandendriessche ble tilkjent 27 279 euro i erstatning, tilsvarende det beløpet han hadde brukt på å bestride avgjørelsen i retten.
Meta nektet å kommentere detaljene i saken, men uttalte at de forbeholder seg retten til å fjerne krenkende innhold og begrense rekkevidden til visse meldinger.