Andelen utenlandske statsborgere i Longyearbyen øker ifølge regjeringen. I 2023 utgjorde denne andelen 36 prosent, noe som skaper bekymring i regjeringskontorene.
Nylig annonserte regjeringen i en ny stortingsmelding at de planlegger å stramme grepet om Svalbard-øygruppen. Det politiske målet er å sikre at Longyearbyen utvikler seg som et norsk familiesamfunn.
– Svalbard er en viktig del av Norge, og det er viktig at det ikke blir for stor ubalanse i antall utenlandske og norske statsborgere her, sier svalbardminister og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl til NRK.
For å tiltrekke seg flere nordmenn til øya, foreslår regjeringen flere tiltak. Blant disse er å legge til rette for et lavt skattenivå og innføre norsk lønns- og arbeidslovgivning. I tillegg foreslår regjeringen endringer i trygdeavgiften for utenlandske arbeidstakere uten tilknytning til fastlandet.
Les også: [VIDEO] Hvorfor får ikke koreanere barn?
Regjeringen har ikke spesifisert hvor stor andel av befolkningen som burde være norske familier, men uttrykker et klart ønske om å gjøre det attraktivt for norske familier å bosette seg på Svalbard og bli der så lenge som mulig.
– Vi har ikke tallfestet det, men vi ønsker å legge til rette for at norske familier ser det som fint å tilbringe noen år på Svalbard – og gjerne blir her lengst mulig, sier justis- og beredskapsministeren.
Les hele svalbardmeldingen her.
Motsatt holdning om utskiftning av nordmenn generelt i Norge
Støre-regjeringens bekymring for befolkningsutskiftningen på Svalbard står i sterk kontrast til Arbeiderpartiets innvandringspolitikk når det gjelder fastlands-Norge.
Arbeiderpartiregjeringen, ledet av Odvar Nordli, lanserte i Stortingsmelding Nr. 74 (1979-80) målet om at Norge skulle bli et flerkulturelt samfunn. “Det å videreutvikle eget språk og egen kultur som sentrale virkemidler i en integreringsprosess som skal føre til målet om et flerkulturelt/pluralistisk samfunn“.
Arbeiderpartiet må kunne sees å ha lykkes. Siden Stortinget i 1975 innførte arbeidsinnvandringsstopp, har innvandringen til tross for dette vedtaket økt. Som “Uten Filter” har rapportert tidligere utgjør andelen etniske nordmenn nå kun 68% av den totale befolkningen i Norge.