Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

iNyheter anmeldt av politiet etter publisering av video

Politiet har opprettet straffesak mot iNyheter for publisering av en drapsvideo fra Karmøy, mens redaktør Lurås forsvarer handlingen.

Tirsdag morgen opplyser politiet at de har opprettet en straffesak mot én aktør for publisering av en video som angivelig viser drapet på Karmøy i helgen.

Alvorlig voldshendelse

Lørdag kveld mottok politiet melding om en alvorlig voldshendelse på Åkra i Karmøy, Rogaland. En utenlandsk mann i midten av 20-årene ble erklært død, og en annen mann i 20-årene er siktet for drapet. Kort tid etter hendelsen ble en video som viser drapet delt på sosiale medier via Snapchat. Politiet har advart mot å spre videoen, men søndag kveld valgte først “Uten Filter” og så iNyheter å publisere videoen.

iNyheters vurdering

iNyheter begrunner publiseringen med at nok tid har gått for politiet til å gjennomgå videoen og sikre spor. Redaktør Helge Lurås mener videoen har nyhetsverdi og offentlig interesse, og at verken fornærmede eller gjerningsmann kan identifiseres på videoen.

«Vi mener nok tid har gått for politiet til å gjennomgå videoen og sikre spor. Verken fornærmede eller gjerningsmann kan identifiseres på videoen. Vi mener den har nyhetsverdi og offentlig interesse og velger derfor å publisere den,» har Lurås uttalt til Inyhter.

“Uten Filters” vurdering

I en uttalelse til TV2 begrunnet redaktør i “Uten Filter” Øyvind Eikrem sin publisering med følgende:

– Den gir et innblikk i en brutal voldshendelse som skjer utenfor et hus i et boligfelt mens en person som passerer hendelsen filmen den.

– De grusomme detaljene er av betydning for å forstå saken. Slik har den nyhetsverdi.

Politiets reaksjon

Mandag informerte politiet iNyheter og “Uten Filter” om at avisene vil bli politianmeldt hvis videoen ikke slettes. Lurås opplyser til Aftenposten at politiet forsøker å «kneble pressen» og at avisen ikke vil avpublisere videoen med mindre nye opplysninger kommer fram.

«Vi finner det oppsiktsvekkende at politiet her forsøker å hindre pressen i å gjøre sin oppgave, som blant annet er å opplyse om kriminalitetsutviklingen i Norge. Videoen har etter vår oppfatning offentlighetens interesse og ingen kan identifiseres,» skriver han i en SMS til Aftenposten.

Fagansvarlig hos Nettpatruljen Sør-Vest, Kaare Andre Ødegaard, bekrefter tirsdag til VG at ett nettsted er anmeldt for spredning av drapsvideoen.

– Vi informerte to redaktørstyrte medier om at vi ønsket en stans på deling av denne usesunerte videoen, med bakgrunn i straffeloven § 267 a. Det ene mediehuset valgte å etterkomme, mens det andre valgte å la den stå, utalte han.

Inyhter-journalist Stig Even Lillestøl slettet sin post på X (tidligere Twitter) hvor videon var lastet opp. Og skriver følgende om hvorfor:

“Vi vil ikke slette Karmøy-videoen. Vi mener den kan deles slik den står på iNyheter per nå. Trusler om anmeldelse og føringer for hvordan en avis kan ytre seg fra politiet endrer ikke vår vurdering. Men vi flytter videoen fra X over på vår nettside slik at redaktør står ansvarlig”

“Uten Filter” valgte å avpublisere videoen. Hele begrunnelsen for den avgjørelsen kan leses her.

Lurås er ikke enig med politiets juridiske eksperter og argumenterer for at de ikke overtrer loven ved å publisere videoen.

«Det er pressens oppgave å sette fokus på kriminalitetsutviklingen i Norge. Vi finner det merkelig at politiet her forsøker å kneble pressen,» sier Lurås til VG.

NRK nekter å omtale Inyheter ved navn

I en kommentar på Facebook tirsdag kommenterer Lurås en ny utvikling:

I dag er iNyheter. anmeldt for å ha publisert en video som viser siluetter fra drapet i Karmøy. I den forbindelse har NRK avslørt hvilken agenda de har med å unnlate å gjøre offentligheten oppmersom på at vi i det hele tatt finnes. Fikk denne beskjeden i dag.
«Vi skriver en sak om at iNyheter er anmeldt av Sør-Vest politidistrikt for brudd på straffeloven paragraf 267a.
Hva mener du om anmeldelsen?

Hvorfor avpubliserte dere ikke videoen da politiet tok kontakt og opplyste om at dette var et mulig brudd på straffeloven?
Hva kommer iNyheter til å gjøre videre? Vil dere avpublisere videoen?
Vi kommer ikke til å navngi iNyheter og vi vil omtale deg som «redaktør av mediehuset».

Med vennlig hilsen,
Mari Wigdel»

Spørsmål til NRK: Hvorfor ikke omtale oss som det vi er?
NRK er betalt over statsbudsjetttet.

Mitt svar til Wigdel var følgende:

«Hvis dere ikke engang vil navgi iNyheter, er det uaktuelt å svare dere. Og det krever jeg å bli sitert på.
Mvh
Helge Lurås»

Det hører med at andre medier har navngitt iNyheter.

Debatt om ytringsfrihet

En rekke konservative stemmer har kommentert sensuren av Karmøy-videoen på X. Ole Asbjørn Ness uttrykker støtte til at videoen burde kunne publiserers:

Og påpeker en viss dobbeltstandard:

Også andre kommenterer det som fremstår som selektiv håndhevelse av straffeloven § 267 a.

Saken fortsetter under.

Kritikk fra ytre venstre

Den kontroversielle redaktøren Harald S. Klungtveit kritisere “Uten Filter” sin initielle publisering, men høster kraftig motbør i sitt eget kommentarfelt, hvor et flertall støtter norske mediers rett til å publiserer filmen.

Les også: Harald Klungtveit anmeldt for “hensynsløs adferd”

Borger skriver: “Det er jo av nasjonal interesse å vise frem konsekvensene av innvandringspolitikken. Da er selvsagt Klungetveit mot det.”

En annen X-bruker stiller spørsmålet: “Like skeptisk til publisering av film fra George floyd drapet, eller kan publisering av drap bare rettferdiggjøres når det kan tas til inntekt for dine personlige politiske overbevisninger?

Giovanni Gentile — Fascismens far
Forige innlegg

Giovanni Gentile – Fascismens far

Illustrasjon: Mette-Marit. Av Kjell Schevig.
Neste innlegg

Er Mette-Marit en av verdens største tenkere?   

Siste fra Blog

Eric Fromm — Kilden til Pride

Erich Fromm — Kilden til Pride

Den såkalte Frankfurterskolen, (grunnlagt av av marxisten Felix Weil i 1924, som "Institut fũr Sozialforchung"), regnes som kulturmarxismens arnested.
Jo, Holocaust var historisk unikt

Jo, Holocaust var historisk unikt

Hovedpoenget i Kleins tematisk vidtspennende tekst i Klassekampen 22. juni synes å være at Holocaust dypest sett ikke var historisk unikt, men snarere en del av den europeiske imperialismens blodige, århundrelange historie.

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.