Aftenposten ikke felt i PFU - var klaget inn for å fremstille venstreekstrem politiker som et uskyldig offer for hets
Illustrasjonsbilde. Sofia Rana bli intervjuet av pakistansk TV. Kilde Youtube.

Aftenposten ikke felt i PFU – var klaget inn for å fremstille venstreekstrem politiker som et uskyldig offer for hets

Den tidligere konservative avisen brukte Sofia Rana (R) som eksempel på politikere som blir uforskyldt truet.

Forlegger i Legatum Publishing, Tore Rasmussens klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) mot Aftenposten, ble behandlet i dag.
Klagen gjaldt en artikkel som blant annet omtalte Rødt-politiker og rådgiver i Antirasistisk Senter, Sofia Rana og Rasmussens kritikk av henne på X (Tidligere Twitter).

Rasmussens kritikk var knyttet til at Rana hadde lagt ut et bilde av seg selv fra talerstolen på Utøya. Noe Rasmussen mente var hyklerisk. I sin melding på X skrev han:

«Det ville vært forferdelig om noen var så ekstreme at de tok inspirasjon fra Rødt-politiker Sofia Rana sin støtte til batong- og knivangrep mot sovende barn på sommerleir, og angrep Rød Ungdom. Dokumentasjon på Ranas støtte til angrep på barn med feil meninger: https://twitter.com/LegatumBooks/status/1666090373175975938?s=19 #valg2023 #RU»

Meldingen ledet til at politiet rykket ut til Utøya og ble omtalt i en rekke medier. Meldingen og politiets utrykning fikk fremtredende omtalt i Aftenpostens artikkel, som hovedsaklig omhandlet at norske politikere mottar hets og trusler.

Ifølge Rasmussen konstruert Aftenposten «et ønsket narrativ» gjennom «selektiv plukking av detaljer». Han hevdet at artikkelen «villeder leseren og gir en usann fremstilling av både Sofia Rana (R) og innholdet i tweeten fra meg». Rasmussen mente at det reelle innholdet i hans kritikk av Rana ble utelatt fra artikkelen.

Klager, Tore Rasmussen, mente Aftenposten hadde brutt god presseskikk på Vær varsom-plakatens punkter 2.3 om bakenforliggende forhold, 3.2 om opplysningskontroll og kildebredde, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.3 om stigmatiserende omtale og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Kritikk av Sofia Rana

Rasmussen beskriver i klagen Sofia Rana som en venstreekstrem aktivist som har utrykk støtte til vold som politisk virkemiddel. I hans egen X-melding, som Aftenposten omtalte, skrev han:

«Det som blir vist i Aftenposten av mine uttalelser om Rana, er en kritikk som noen valgte å vrangtolke til å skulle være en trussel. Kritikken har form av en tweet med hensikt å påpeke at Sofia Rana er en hykler som deltar på sommerleir på Utøya når hun selv støtter væpnet angrep på barn med “feil” meninger. Min tweet var ikke på noen måte tvetydig. Politiet har også bekreftet at de ikke anså den som truende.»

Angrep i Frankrike

Rasmussen opplyste i PFU-klagen at hans kritikk på X var rettet mot en melding på X fra Rana, hvor det fremstår som hun støtter et brutalt angrep i Frankrike:

«[red.anm: Rasmussens kritikk gikk ut på] Ranas uttalelse 23. august 2022 da hun offentlig på X både delte og støttet handlingene i en video hvor venstreekstreme i Frankrike angrep unge mennesker med batong og kniver, mens leir-deltakerne som ble angrepet lå i teltene sine og sov.»

Nettavisen omtalte også Rasmussen og Ranas disputt i fjor og lenket til Ranas omdiskuterte melding:

Det advares mot sterke bilder.

Manglende kildebredde

Rasmussen mente videre Aftenpostens artikkel mangler nødvendig kildebredde, da Ranas «antidemokratiske agitering, voldsretorikk og støtte til Hamas ikke blir belyst».

Det ble også påpekt av Rasmussen at Sofia Rana over flere år har fremstått som et aktivt medlem av den venstreekstreme organisasjonen Antifascistisk aksjon (AFA), også omtalt som Antifa. Et av flere eksempel som oppgis er et bilde av Rana på X, iført munnbind med organisasjonens logo.

Det er også offentlig kjent at Sofia Rana ved flere flere anledninger har brukt det kontroversielle slagordet: «From the river to the sea, Palestine will be free» som en måte for å uttrykke støttet til Palestina.

INP-politiker Kjell Erik Eilertsen har også dokumentert det som mange oppfatter som støtte til Hamas. Og skrev følgende kritikk av Rana på Facebook 16. oktober 2023:

«Lørdag 7. oktober våknet vi opp til nyheten om et voldsomt rakettangrep fra Gaza mot Israel. I tillegg kom det grufulle historier om massakrer i flere Kibbutzer og på en musikkfestival sør i landet. Ekstremt voldelige videoer filmet av gjerningsmennene, florerte på sosiale medier. Mens folk var lamslåtte av den hjerteløse brutaliteten, publiserte Rødt-politiker Sofia Rana, følgende melding på Facebook: «Free Palestine today tomorrow and forever».

132 stykker likte eller satt hjerte på kommentaren. En ved navn Helge Hole la ved et bilde av en paraglider som symboliserte Hamas-krigere som fløy over grensegjerdet mot Israel under angrepet. En skrev, «dette ender ikke godt, dessverre». Men symbolikken med de angripende Hamas-krigerne som kom svevende, falt i smak hos Rødt-politikeren.

Etterhvert som omfanget av grusomhetene åpenbarte seg fulgte Sofia Rana aktivt opp i dagene som fulgte.»

Manus-regi?

«Teksten bærer preg av noe som ligner manus-regi. Å klistre meg inn i en artikkel som denne, er både usaklig og mangel på omtanke. Man har selektivt sett bort fra legitim og velbegrunnet kritikk av Rana, samt skapt et falskt narrativ om Sofia Rana som en “vanlig politiker” som utsettes for uforventet hets og sjikane. Artikkelen fremstår som et PR-oppdrag for Rana, kamuflert som en sak om trusler mot politikere i Norge.» Argumenterte Rasmussen for i klagen, men ble ikke hørt.

Et enstemming utvalg besluttet at Aftenposten ikke brøt god presseskikk

PFU-leder Anne Weider Aasen oppsummerte saken ved å uttale:

«Jeg skjønner at klager er misliker omtalen, av den tweeten hans i artikkelen. Og at han er uenig i narrativet om Rana som blir fremstilt i avisen, men det er jo Aftenposten privilegium å velge vinkel og hvordan de ønsker å sette søkelys på hets av politikere. Og hvor de da bruker Rana som et case inn i saken. Også er jo … det blir jo litt hypotetisk, var det i utgangspunktet et brudd eller ikke? Men Aftenposten har jo også formidlet klagers syn på egen tweet, riktignok ganske kort, men det er med. Og det fremgår jo også av den tweeten at han er i en polemikk med Rana selv om han skulle ønske at den bakgrunnen for hvorfor han skrev som han gjorde var enda tydeligere fram. Men det kommer Aftenposten bedre tilbake til.»

Fornøyd med å sette fokus på Sofia Ranas hykleri

I en uttalelse til “Uten Filter” skriver Tore Rasmussen:

«Jeg tar “frifinnelsen” av Aftenposten med fatning, det viktigste for meg var å sette fokus på Sofia Ranas hykleri. Det har vi oppnådd.»

PFU-møte hvor saken ble behandlet kan sees i sin helhet under. Rasmussen mot Aftenposten var første sak som ble behandlet.

Illustrasjonsbilde.
Forige innlegg

Hva skjer i Frankrike? spør VG

Er norsk lov annerledes på torsdag enn på mandag?
Neste innlegg

Er norsk lov annerledes på onsdag enn på mandag?

Siste fra Blog

Eric Fromm — Kilden til Pride

Erich Fromm — Kilden til Pride

Den såkalte Frankfurterskolen, (grunnlagt av av marxisten Felix Weil i 1924, som "Institut fũr Sozialforchung"), regnes som kulturmarxismens arnested.
Jo, Holocaust var historisk unikt

Jo, Holocaust var historisk unikt

Hovedpoenget i Kleins tematisk vidtspennende tekst i Klassekampen 22. juni synes å være at Holocaust dypest sett ikke var historisk unikt, men snarere en del av den europeiske imperialismens blodige, århundrelange historie.

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Illustrasjonbilde.

Israelsk etterretning advarte om Hamas’ planer FØR angrepet 7. oktober

Etterretning advarte i september om Hamas' planer før 7. oktober-angrepet,
Biologisk mann tapte i retten: Får ikke delta som kvinne i sommer-OL

Biologisk mann tapte i retten: Får ikke delta som kvinne i sommer-OL

Dommen hylles som en viktig seier for kvinneidretten.