Harald Klungtveit var anmeldt for fire tilfeller av «hensynsløs adferd» men sakene ble henlagt. Som første redaktørstyrte medie i Norge kunne Uten Filter 23. juni rapportere at Statsadvokaten hadde omgjort én av henleggelsene.
Endret kategori
Politiet hadde opprinnelig vurdert anmeldelsene mot Klungtveit under straffelovens paragraf om «hensynsløs adferd», men siden har statsadvokaten kommet med en ny vurdering og mener at riktig lovanvendelse er paragraf 267, som omhandler krenking av privatlivets fred.
«Når saken er ferdig etterforsket, avgjør politiet om den skal henlegges eller ikke», står det i påtegningsdokumentet.
Vil ikke stille til avhør hos politiet
Nettstedet Journalisten omtaler at Harald Klungtveit har blitt anmodet om å komme til avhør hos politiet, men ikke ønsker å stille.
Artikkelen som ledet til anmeldelsen burde i seg selv være nok til å vurdere saken, mener Klungtveits advokat Jon Wessel-Aas, ifølge Journalisten. Wessel-Aas hevder videre at «artikkelen viser hvilke journalistiske metoder og kilder som er brukt, og at bilder som er brukt er hentet fra åpne kilder.»
«Dette skulle være mer enn tilstrekkelig for at Oslo politidistrikt kan foreta den vurderingen som er nødvendig for å konkludere som det korrekt ble gjort i den opprinnelige henleggelsen.»
Harald Klungtveit – redaktør, vitne eller aktivist?
Uten Filter har tidligere stilt spørsmål om hvilken rolle Harald Klungtveit og hans nettsted Filter Nyheter spiller norsk justis og mediebransje. Klungtveit virke ser ut til å viske ut etablerte grenser mellom journalistikk og en selvpåtatt rolle som offentlig anklager. Dette ble nylig synlig i rettssaken mot AlliansenHans Jørgen Lysglimt Johansen hvor Uten Filter kunne dokumenterer at Klungtveit hadde fått dispensasjon av retten til å overvære rettssaken før han selv skulle vitne.
Klungtvei fulgt altså saken ved personlig tilstedeværelse fra dag én. Han har også offentlig kommet med kommentarer på Twitter om hva som angivelig skal ha skjedd i rettslokalet.
Det er grunn til å tro at denne tilstedeværelsen kan ha gitt Klungtveit anledning til å tilpasse eget vitnesbyrd, som han gav mandag 24. juni.
Rettens avgjørelse om å gi Klungtveit dispensasjon er også spesielt gitt at det er offentlig kjent at Klungtveit driver med en omfattende kartlegging av hans private meningsmotstandere. Document.no har tidligere kalt virksomheten hans for overvåkning av nyhetssidens lesere.