Kan vi stole på at våre ministre er kompetente?
Bilde: fra video

Kan vi stole på at våre ministre er kompetente?

Regjeringen setter igang arbeid mot desinformasjon.

Men hva er egentlig desinformasjon? Hvor setter vi grensene, og ikke minst — hvem bestemmer hvor de skal gå? Stoler du på at andre skal bestemme hva som ikke skal nå frem til deg, men som blir sensurert bort — informasjon du selv ikke engang skal få se og vurdere?

Mange mener dette er et eksempel på at “Veien til Helvete er brolagt med gode intensjoner”.

— “I Norge har vi et godt utgangspunkt for å stå imot påvirkningsforsøk gjennom et bredt mediemangfold, tillit til mediene og en høyt utdannet befolkning. Dette er ikke noe vi kan ta for gitt i fremtiden.”

Hvor er dette mediemangfoldet? Propaganda-kanalen NRK får over 6 milliarder kroner i året. Pressestøtten på 401,7 millioner kroner skal sikre et meningsmangfold i media, men det er nesten ingen på den lista som avviker fra det politisk korrekte narrativet. Document.no er en ensom svale på det som forenklet kan kalles høyresiden i norske medier.

“Utvikle en mediepolitikk som bidrar til at mediene er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag også i fremtiden.”

Ja, hvilket samfunnsoppdrag mener de egentlig at de oppfyller i dag? Mange vil hevde at norske medier svømmer i stim, eller heller flyter som død fisk med strømmen. Hvor har det blitt av deres kritiske sans? Det er liten eller ingen kritikk av sittende politikere, og ingen kritikk av de katastrofale Covid-tiltakene.

Vår kulturminister, Lubna Jaffery, ble onsdag kåret til de skeives fremste allierte. Hun ga alt under utnevnelsen. Hun er, i følge pressemeldingen, sentral i denne kampen mot desinformasjon, og skal bidra til å lage regelverk for hva vi skal få lese eller høre om:

Pressemelding | Nr: 10/24 | Dato: 06.04.2024

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery har igangsatt et arbeid med en strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. Regjeringen tar sikte på å lansere strategien i løpet av våren 2025.

I Norge har vi et godt utgangspunkt for å stå imot påvirkningsforsøk gjennom et bredt mediemangfold, tillit til mediene og en høyt utdannet befolkning. Dette er ikke noe vi kan ta for gitt i fremtiden.

– Utviklingen de siste årene, og særlig gjennombruddet for kunstig intelligens, har gjort det mulig å spre desinformasjon raskere og til flere enn tidligere. Skadepotensialet er stort hvis noen lykkes i å skape mistillit og uro, eller for eksempel sår tvil om demokratiske valg. Svaret på utfordringen er ikke å kneble ytringer, men å styrke den offentlige samtalen, sier Lubna Jaffery.

Regjeringen vil legge frem en strategi for hvordan vi kan jobbe systematisk og langsiktig for å sikre det norske samfunnets motstandskraft mot desinformasjon. Strategien vil blant annet ta opp hvordan vi kan:

  • Utvikle en mediepolitikk som bidrar til at mediene er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag også i fremtiden.
  • Bidra til å styrke den kritiske medieforståelsen i befolkningen, slik at folk blir i stand til å selv vurdere hvorvidt informasjon, bilder og video er troverdige.
  • Sikre en kraftfull oppfølging av de store plattformselskapene og deres påvirkning på det norske ordskiftet.
  • Bidra til mer kunnskap om hvordan desinformasjon spres i Norge og i hvilken grad det får konsekvenser for det norske ordskiftet.

Strategien vil være et ledd i regjeringens oppfølging av Ytringsfrihetskommisjonen.

Regjeringen.no

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.