Legendarisk sverd stjålet i Frankrike - landsby i sorg
Stjålet: Sverdet «Durandal» er nå fjernet. Foto: Wikimedia Commons

Legendarisk sverd stjålet i Frankrike – landsby i sorg

Fransk/norsk folkehelt sitt sverd er sporløst borte.

Durandal, det legendariske sverdet til ridderen Roland, har blitt stjålet fra sin plass i klippen. De første undersøkelsene tyder på at det dreier seg om et tyveri som ble oppdaget mandag 22. juni i byen Rocamadour i Lot.

Tyveriet får mye oppmerksomhet i franske aviser.

“Vi vil savne Durandal. Det har vært en del av Rocamadour i århundrer, og ingen guide unnlater å vise det fram under omvisningene sine. Rocamadour føler seg frarøvet en del av seg selv. Selv om det bare er en legende, er skjebnene til vår landsby og dette sverdet uløselig knyttet sammen,” sier ordfører Dominique Lenfant til avisen La Dépêche

Et utilgjengelig sverd, inngravert i klippen nesten 10 meter over bakken

Spørsmålet alle stiller seg er hvordan noen kunne stjele dette sverdet, som befinner seg omtrent ti meter oppe i klippen uten noen åpenbar måte å nå det på.

Sverdet er så verdifullt for byen at da Cluny-museet i 2011 ønsket å stille det ut, ble en kommunalrådgiver og en sikkerhetsagent sendt med for å følge det på reisen mellom Lot og Paris.

“Durandal er en offentlig eiendom som tilhører staten. Dette sverdet var dypt inngravert i fjellveggen, like ved kapellet til den svarte jomfruen. Det er 80 cm langt, så det er et lite middelaldersverd som ble smidd for å slå folk eller hester, ikke for å drepe dem,” forklarer Dominique Lenfant.

Legendarisk helt

Ifølge legenden tilhørte sverdet det først Karl den Store, som skal ha mottatt det fra en engel, før det ble gitt videre til hans nevø, ridderen Roland.

Det var etter å ha blitt såret i slaget ved Roncevaux i 778 at ridder Roland skal ha forsøkt å knuse sverdet mot en stein for å forhindre at det falt i hendene på hans fiender, sarasenerne. Men i stedet var det steinen som brast, og åpnet “Rolands brudd”. Da han lå for døden og ikke klarte å ødelegge sverdet, kastet han det opp i luften, og det fløy flere hundre kilometer før det satte seg fast i klippene i Rocamadour. Denne myten er fortalt i “Rolandsangen”, en kjent episk sang fra slutten av 1000-tallet.

Saken fortsetter under.

Legende: Skulptur av ridderen Roland på klokketårnet i Lorraine. Foto: Wikimedia Commons.
Legende: Skulptur av ridderen Roland på klokketårnet i Lorraine. Foto: Wikimedia Commons.

Myrdet av muslimer

Roland var hærfører under Karl den Store, ble drept i et bakholdsangrep i Roncevaux i Pyreneene i 778. Ifølge legenden var det de muslimske maurerne som tok livet av ham.

Blant det baskiske fjellfolket i området har det oppstått en legende: på stormfulle netter kan man høre Rolands horn, olifant, gjalle gjennom fjellene. Det sies at den døende Roland blåste i hornet for å tilkalle Karl den Stores hovedhær til å komme ham til unnsetning.

Norsk vikinghøvding

Ifølge norsk og islandsk tradisjon er Roland identisk med personen Gange-Rolv (Göngu-Hrólfr), som er en norsk vikinghøvding og sagafigur som egentlig het Hrólfr Rögnvaldsson. Navnet Gange-Rolv skal han ha fått fordi han var så stor av vekst at han alltid måtte gå til fots, underforstått at hesten ble for liten.

Fransk/norsk folkehelt sitt sverd er sporløst borte.
Statue av Rollo i Rouen. En kopi av statuen finnes i Ålesund og i Fargo, Nord-Dakota, USA. Foto: Wikimedia Commons.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.