Høy innvandring gjør at unge ikke kommer inn på boligmarkedet 
Foto av Axel Staudinger.

Høy innvandring gjør at unge ikke kommer inn på boligmarkedet 

Uoppnåelig drøm.

Av: Christen Krogvig.

I et opplag på NrK om nye boformer uttaler en Oddvar Skjæveland med den litt merkelige tittelen «Arkitekturpsykolog» følgende: «For 30 år sidan kosta det 1,5 årsinntekt å kjøpe 50 kvadratmeter. I dag trur eg det kostar 3,7 årsinntekter.»

Tittelen til tross er det grunn til å tro at han har rett. Hvis man ser på SSBs prisindeks for brukte boliger viser denne at den gjennomsnittlige boligprisen for hele landet er nesten 7 ganger så høy som for 30 år siden. For Oslo og Bærum er den gjennomsnittlige boligprisen nesten 10 ganger så høy som for 30 år siden. Denne statistikken måler verdiutviklingen på alle brukte boliger, basert på løpende prisopplysninger over brukte boliger som omsettes i fritt salg. 

I følge Smartepenger.no har gjennomsnittlig lønn i Norge økt fra 206 900 kr til 704 000 kr i 30-års-perioden fra 1993 til 2023. Lønningene har med andre ord blitt 3,4 ganger høyere mens boligprisene har blitt 7 ganger høyere.

Det normale i en økonomi er at levestandarden vokser over tid. Men de siste 30 år har det blitt mye vanskeligere å komme seg inn på det norske boligmarkedet. 

Det er mange årsaker til denne svært beklagelige utviklingen. Nye reguleringer gjør det dyrere å bygge, råvarepriser og produktivitetsutvikling i byggebransjen spiller en rolle. 

Men jeg vil tro at den desidert viktigste årsaken til at det har blitt stadig vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet er den skyhøye innvandringen til Norge. Innvandringen skaper kraftig vekst i etterspørselen etter boliger.  (Og etterspørselen etter strøm, offentlige tjenester osv.) Mange innvandrergrupper er storforbrukere av offentlige tjenester. Dette presser skatter og avgifter opp. Den samlede effekten av økt etterspørsel etter boliger, og økte skatter og avgifter, må bli høy boligprisvekst. 

Når det er sagt er det også stor forskjell på innvandrergruppene. Hvis Norge kun hadde åpnet grensene for øst-europeiske bygningsarbeidere ville den økte etterspørselen etter boliger vært lav mens bygningsarbeiderne bidrar til økt boligbygging. Antagelig ville en slik politikk resultert i at det hadde blitt enklere å komme seg inn på boligmarkedet de siste 30 årene. 

Mens globalistpartiene utformer politikken ut fra deres globale målsetninger velger Norgesdemokratene å fokusere på hva som er best for oss som bor i Norge. Med en slik norsk-vennlig politikk de siste 30 årene ville det vært langt enklere å komme inn på det norske boligmarkedet i dag.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.