Israelske politikere diskuterer om soldater kan voldta palestinske fanger
Skjermbilde fra opptøyene ved Sde Teiman fengselet.

Israelske politikere diskuterer om soldater kan seksuelt misbrukte palestinske fanger

Ni soldater blir holdt i varetekt etter mistanke om mishandling og seksuelt misbruk av en palestinsk fange. Rasende demonstranter har prøvd å sette soldatene fri med makt.

Mandag opplyste det israelske militæret at ni soldater ble varetektsfengslet, melder AFP. Soldatene er mistenkt for å ha mishandlet og seksuelt misbrukt en palestinsk fange ved et anlegg som holder palestinske fanger fra Gazastripen. Militæret opplyste at de har iverksatt etterforskning av hendelsen.

Det ble opptøyer da en gruppe demonstranter protesterte utenfor den militære basen hvor de israelske soldatene holdes. Flere demonstranter skal ha brutt seg inn i anlegget i et forsøk på å frigi de israelske soldatene. Blant demonstrantene var både politikere og sivile, inkludert kulturarvminister Amihai Eliyahu og Knesset-medlem Tzvi Succot, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. «Forrædere» skal demonstrantene ha ropt til vaktene, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Les mer: [VIDEO] Hvor langt er Israels ultraortodokse villige til å gå for å unngå militærtjeneste?

I en video som er publisert på X (tidligere Twitter), kan man se israelske politikere i Knesset diskutere om det er greit å voldta og mishandle palestinske fanger. – Å stikke en pinne inn i en persons endetarm, er det legitimt å gjøre? spør en politiker. Diskusjonen blir svært opphetet.

Fordømmer opptøyene

Statsminister Benjamin Netanyahu og militærsjef Herzi Halevi fordømmer opptøyene. – Å bryte seg inn i en militærbase og forstyrre ordenen er alvorlig oppførsel som ikke er akseptabel på noen måte, sa Halevi i en uttalelse ifølge AFP. – Vi er midt i en krig og handlinger av denne typen setter statens sikkerhet i fare. Jeg fordømmer hendelsen på det sterkeste, og vi jobber med å gjenopprette orden på basen, sa han.

Netanyahu oppfordret til å gjenopprette roen, og sa i en uttalelse fra hans kontor at han «på det sterkeste fordømmer innbruddet i en IDF-militærbase». Forsvarsminister Yoav Gallant slo også hardt ned på de som brøt seg inn i anlegget. – Selv i vanskelige tider gjelder loven for hvem som helst – ingen kan trenge inn i IDF-baser eller bryte lovene i staten Israel, sa Gallant i en uttalelse.

Ifølge Haaretz har Gallant også bedt Netanyahu om å granske hvorvidt Israels omstridte sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har bedt politiet om å ikke stoppe demonstrantene.

Les mer: Israelsk etterretning advarte om Hamas’ planer FØR angrepet 7. oktober

Det militære anlegget Sde Teiman, som ligger omtrent 30 kilometer fra Gaza-grensen, har tidligere mottatt sterke anklager om mishandling av palestinske fanger. En fersk FN-rapport dokumenterer grove tilfeller av vold mot fanger. Fanger, inkludert barn, rapporterte å ha blitt «tvunget inn i bur og angrepet av hunder», mens andre hadde varige sår etter å ha blitt slått med blant annet metallstenger.

I en artikkel i The Guardian, hevder to varslere at fanger utsettes for omfattende fysisk og psykisk vold. Ifølge de to kildene består anlegget av to seksjoner: En innhegning der opptil 200 palestinske fanger fra Gaza er innesperret under alvorlige fysiske restriksjoner inne i bur. Og et feltsykehus hvor dusinvis av pasienter med krigsskader blir lagt i håndjern til sengene uten smertestillende.

Etter at kampene mellom Hamas-militante og israelske styrker startet i Gaza, har FN-organisasjoner, rettighetsforkjempere og eksfanger anklaget israelske fengsel for overgrep mot fanger, ifølge AFP. Amnesty International uttalte nylig at Israel må avslutte massefengsling og tortur av palestinske fanger fra Gaza.

Les mer: Israel har blitt anklaget for ulovlig bruk av hvitt fosfor over boliger i Libanon

Flere av fangene i Sde Teiman skal holdes uten bevis for å være medlemmer av Hamas. Sivile fanger skal ifølge varslerne ha spurt gjentatte ganger om hvorfor de ble holdt fengslet. Ifølge varsleren ble de fleste ansett som mistenkte og noen ble løslatt. «Men de var ikke formelt siktet. Det var en slags filtreringsleir, en provisorisk internering», skriver The Guardian. Det israelske militæret har uttalt at soningsforholdene deres er i tråd med internasjonal lov.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.