For mye vegetar-mat i OL i Paris
AI-generert

Paris 2024: OL-deltakernes kjøttbehov utfordrer “miljøvennlig” vegetar-mat

Den vegetar-tunge menyen er ikke den eneste endringen i Paris-landsbyen.

PARIS, Frankrike (AFP) – De ambisiøse planene til OL-arrangørene i Paris om å redusere karbonfotavtrykket fra serveringen under årets miljøvennlige leker, har møtt en hindring: den glupske appetitten til kjøttelskende idrettsutøvere.

Under en prøvekjøring i restauranten i den olympiske landsbyen i juni understreket Paris 2024-sjef, Tony Estanguet, målet om å halvere det gjennomsnittlige karbonutslippet per måltid ved å tilby flere vegetariske alternativer. For å opprettholde Frankrikes gastronomiske omdømme har organisasjonskomiteen engasjert flere Michelin-stjernekokker til å samarbeide med den franske multinasjonale matleverandøren Sodexo.

I de første dagene i landsbyen, som ligger i en fattig forstad nord for Paris, viste det seg imidlertid at det var stor etterspørsel etter mer kjøtt, egg og større porsjoner, når utøverne skulle fylle på med mat etter harde konkurranser og treningsøkter.

«Det eneste problemet er matmangelen», sa den honduranske svømmeren, Julio Horrego, til AFP mandag. Horrego, som spiser opptil 5000 kalorier daglig, kom til frokost klokken 10.30 på søndag, men fant ingen egg igjen. «Hvis du kommer litt sent, så er det ikke nok,» sa han.

Den rumenske roeren Iulian Chelaru sa ganske enkelt «kjøtt» da han ble spurt om det manglet noe, og la til: «Vi hadde ikke nok kjøtt, men nå er det løst.» Den tyske svømmeren Lucas Matzerath (24) bemerket at porsjonsstørrelsene også hadde økt: «I begynnelsen var det ikke så store porsjoner til folk, men det har blitt bedre nå.»

Mathallen, som består av seks spisesteder med mat fra hele verden, tilbyr 50 retter hver dag, hvorav halvparten er 100 % vegetariske.

«Vi liker det grønne, så det er ikke noe problem», sier den kanadiske sandvolleyballspilleren Sophie Bukovec.

«Noen av utøverne er store kjøttspisere. De prøver å finne ut av det. Det finnes protein, man må bare vite hvor man finner det.”

Den gravende journalisten, Nina Teicholz, vitenskapsjournalist, doktorgrad i ernæring, forfatter av “The Big Fat Surprise” og forkjemper for ernæringspolitikk — er ikke overrasket på X/Twitter:

Sodexo bekreftet at de hadde justert menyen og økt volumet av egg og grillede kjøttretter betydelig for å møte etterspørselen. «I flere dager nå er mengdene som tilbys i tråd med etterspørselen,» sa en talskvinne.

Den vegetar-tunge menyen er ikke den eneste endringen i Paris-landsbyen, som noen kritikere har kalt «woke» (det motsatte av våken/opplyst).

Boligkomplekset, som skal gjøres om til leiligheter etter lekene, mangler klimaanlegg, og baserer seg i stedet på et fornybart geotermisk kjøle- og varmesystem.

Lag fra USA, Storbritannia, Nederland og Frankrike har installert bærbare kjølere, mens andre takler temperaturer på over 30 °C med høy luftfuktighet.

«Jeg lider i varmt vær, men frem til nå har jeg sovet godt med bare en vifte», sier den italienske sandvolleyballspilleren Marta Menegatti, og legger til at AC vil bidra til bedre restitusjon. Noen av utøverne syntes også at de japanskproduserte sengene, med pappbunner og madrasser av resirkulert plast, var utfordrende. «Sengen min er for hard, den er ikke den beste», sa den spanske håndballspilleren Lysa Tchaptchet, en følelse som ble delt av den polske fekteren Martyna Swatowska-Wenglarczyk.

Til tross for disse utfordringene er det mange idrettsutøvere som setter pris på arbeidet med bærekraft. «Jeg liker det veldig godt, og jeg liker det de har gjort i landsbyen», sier den danske svømmeren Signe Bro. «Den gjør jobben nå, men det er flott for oss idrettsutøvere å vite hvordan den vil bli brukt i fremtiden, og at den er bygget på en bærekraftig måte.» Hun la til humoristisk om sengene: «Man kan le av sengene, men det er godt å vite at man ikke har 10 000 senger til overs til slutt.»

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.