Denne ambisiøse tilnærmingen, kalt “the giant leap”, tar sikte på å oppnå betydelig sosial og grønn omstilling ved å introdusere en rekke radikale endringer i økonomiske og sosiale systemer.
Club of Rome co-president: In order "to reach as many [UN Agenda 2030] Sustainable Development Goals" as possible, a "Giant Leap" is necessary, which—among other things—includes "transforming the food system" and "transitioning to clean energy".
— Wide Awake Media (@wideawake_media) August 2, 2024
"We see a switch to healthier,… pic.twitter.com/h8q6X8up0g
Forskerne bak rapporten har identifisert et minimum av nødvendige tiltak, kalt “minimum viable product”, for å oppnå disse målene. De understreker behovet for en systematisk tilnærming for å sikre en akseptabel levestandard for majoriteten av verdens befolkning på en begrenset planet. De fem hovedområdene for omstilling inkluderer:
- Avskaffe fattigdom en generasjon tidligere enn forventet.
- Oppnå full likestilling mellom kjønn innen én generasjon.
- Transformere matvaresystemet med et skifte mot sunnere plantebaserte dietter, samtidig som bærekraftig kjøttkonsum opprettholdes.
- Overgang til ren energi og effektiv energibruk for å nå netto null karbonutslipp innen 2050.
- Implementere et universellt basisutbytte for å sikre rettferdig fordeling av globale ressurser og fellesgoder.
Rapporten argumenterer for at disse omveltningene, kombinert med nødvendige økonomiske reformer, danner grunnlaget for en “well-being economy”. Målet er ikke å presentere en detaljert plan, men en veiledning for systematisk transformasjon.
En sentral del av denne visjonen er en sirkulær, regenerativ og effektiv økonomisk modell. Dette innebærer å begrense forbruket av ikke-bærekraftige ressurser, fase ut fossilt brensel og gjennomføre en betydelig omfordeling av rikdom. Innføringen av et universellt basisutbytte, som fungerer som en universell grunninntekt, skal sikre at alle får del i velstanden fra globale fellesgoder.
Forskerne erkjenner at disse tiltakene vil være disruptive og medføre betydelige samfunnsmessige endringer. De understreker imidlertid at det er nødvendig å få flertallet av befolkningen med på denne reisen for å lykkes.
– Dette er ikke utopisk. Dette er rettferdig og nødvendig for et samfunn i transformasjon, sier forskerne bak rapporten. – Vi vet at det gigantiske spranget vil skape sjokk, men det er avgjørende for å oppnå en bærekraftig fremtid for alle.
Rapporten konkluderer med at de foreslåtte tiltakene kan føre til en rettferdig fordeling av rikdom og ressurser, samtidig som de adresserer noen av de mest presserende globale utfordringene som fattigdom, ulikhet, kjønnslikestilling og klimaforandringer.