En ny undersøkelse viser at 57 prosent av ukrainerne støtter forhandlinger med Russland for å oppnå fred; 35 prosent ønsker å avslutte krigen med de facto grensen fra 23. februar 2022; 38 prosent mener at Kyiv ikke bør forhandle. Dette melder den statskontrollerte nettavisen Kyivpost.
Ifølge en nylig landsomfattende undersøkelse, støtter 57 prosent av ukrainerne forhandlinger med Russland for å forsøke å fremme fred. Imidlertid er det kun 35 prosent (av hele befolkningen) som støtter å avslutte krigen ved å akseptere grensen der de facto grensen var den 23. februar 2022, og dermed gi fra seg landområder som Moskva ensidig hadde tatt før sin fullskala invasjon.
Les mer: Flertallet av europeere tror ikke at Ukraina kan vinne
Områdene som ville bli avstått i undersøkelsens scenario inkluderer visse deler av Donetsk og Luhansk oblastene samt den autonome republikken Krim, en administrativ enhet i Ukraina inntil den ble ulovlig og ensidig annektert den 27. februar 2014, etter verdighetsrevolusjonen som begynte i slutten av november 2013.
Denne konklusjonen ble nådd av National Democratic Institute og Kyiv International Institute of Sociology, som gjennomførte undersøkelsen i mai.
På den andre siden mener 38 prosent at Ukraina ikke bør innlede forhandlinger, og ytterligere 5 prosent “vet ikke.”
Interessant nok har antallet som er enige i forhandlinger med Russland økt med 15 prosent sammenlignet med november 2023 og er tilbake på nivået fra mai 2022. Den gang svarte 59 prosent av de spurte ukrainerne at Ukraina burde forhandle med Russland for å prøve å oppnå fred.
Les mer: Hvordan muligheten for tidlig fred i Ukraina ble forspilt
Ifølge undersøkelsen forventer 87 prosent av ukrainerne at Kyiv skal bli medlem av EU innen 2030, og 65 prosent forventer medlemskap i NATO. Over 30 prosent tror Ukraina vil bli medlem av EU innen ett eller to år, 28 prosent – mindre enn ett år.
Prosentandelen av respondenter som ønsker at Ukraina skal bli et fullverdig demokrati, forblir konsekvent høy på 93 prosent, mens prosentandelen av de som har opplevd tap av venner på grunn av konflikten, øker med hver undersøkelse og står nå på 77 prosent.
Samtidig klager 67 prosent av ukrainerne over forverret mental helse på grunn av russisk aggresjon mot Ukraina, 61 prosent rapporterer redusert inntekt, og 58 prosent rapporterer forverret fysisk helse.
Nesten hver annen ukrainer (47 prosent) er rammet av separasjon fra familien.
Det er verdt å merke seg at studien varte fra 8. til 25. mai. Ved bruk av telefonintervjuer basert på tilfeldig generering av mobilnumre, ble 2 508 voksne innbyggere i Ukraina intervjuet. Utvalget inkluderte ikke midlertidig okkuperte territorier per 23. februar 2022 (Krim, okkuperte områder av Donetsk og Luhansk regioner). Den tilfeldige feilen for det nasjonale utvalget overstiger ikke 2,2 prosent.