WHO-direktør vurderer å erklære folkehelsekrise på grunn av apekopper-utbrudd
Illustrasjonsbilde. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO-direktør vurderer å erklære folkehelsekrise på grunn av apekopper-utbrudd

Verdens helseorganisasjons generaldirektør sa at FN’s helseorganisasjon vurderer å erklære en krise for mpox, også kjent som apekopper, midt i et utbrudd i Afrika. “Men mer finansiering og støtte for en omfattende respons er nødvendig,” skrev WHO-generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på X (tidligere Twitter) på søndag. “Jeg vurderer å innkalle en nødkomité for internasjonale helsereguleringer for å gi meg råd om hvorvidt mpox-utbruddet bør erklæres som en internasjonal folkehelsekrise.” Saken fortsetter under. Onsdag var det uklart når WHO ville erklære krisen eller utstede advarsler om viruset. En uttalelse fra Tedros publisert i tidsskriftet Science la til at “dette viruset kan

Verdens helseorganisasjons generaldirektør sa at FN’s helseorganisasjon vurderer å erklære en krise for mpox, også kjent som apekopper, midt i et utbrudd i Afrika.

“Men mer finansiering og støtte for en omfattende respons er nødvendig,” skrev WHO-generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på X (tidligere Twitter) på søndag.

“Jeg vurderer å innkalle en nødkomité for internasjonale helsereguleringer for å gi meg råd om hvorvidt mpox-utbruddet bør erklæres som en internasjonal folkehelsekrise.”

Saken fortsetter under.

Onsdag var det uklart når WHO ville erklære krisen eller utstede advarsler om viruset.

En uttalelse fra Tedros publisert i tidsskriftet Science la til at “dette viruset kan og må begrenses med intensiviserte folkehelsetiltak, inkludert overvåking, samfunnsengasjement, behandling og målrettet utplassering av vaksiner for de som er i høyere risiko for infeksjon.”

“En ytterligere opptrapping av mpox-responsen i berørte land er presserende nødvendig midt i det utvidende utbruddet,” sa hans uttalelse, og oppfordret til “mer finansiering for en omfattende respons” som inkluderer diagnostikk, behandlinger og vaksiner.

En internasjonal folkehelsekrise er den sterkeste betegnelsen for et utbrudd. Merk at en slik erklæring ble gitt for COVID-19 i begynnelsen av pandemien i 2020.

Senere erklærte WHO en krise for et mpox-utbrudd som varte fra 2022 til 2023, mens president Joe Bidens administrasjon erklærte en krise over viruset. Under det utbruddet, som påvirket Europa og USA, sa tjenestemenn at mpox primært spredte seg via seksuell kontakt mellom menn.

Den siste kunngjøringen kom da Afrikas senter for sykdomskontroll og -forebygging (CDC) sa i en rapport forrige uke at mpox nå er oppdaget i 10 afrikanske land i år, inkludert Kongo, som har mer enn 96 prosent av alle tilfeller og dødsfall.

Tjenestemenn sa at nesten 70 prosent av tilfellene i Kongo rammer barn yngre enn 15 år, som også utgjorde 85 prosent av dødsfallene.

Det har vært anslagsvis 14.250 tilfeller så langt i år, nesten like mange som hele fjoråret, sa Afrikas CDC. Sammenlignet med de første syv månedene av 2023, sa Afrikas CDC at tilfellene har økt med 160 prosent og dødsfallene har økt med 19 prosent, til 456.

Burundi og Rwanda rapporterte begge viruset for første gang denne uken, mens nye utbrudd nylig ble rapportert i Den sentralafrikanske republikk og Kenya.

“Vi er veldig bekymret for tilfellene av apekopper, som herjer i hovedstadsregionen,” sa Den sentralafrikanske republikkens helseminister Pierre Somse på mandag.

To tilfeller ble bekreftet i Uganda, ifølge en melding 4. august publisert av International Society for Infectious Diseases, som siterer landets helsedepartement.

“Begge individer hadde symptomer som hudutslett, hovne lymfeknuter og generell ubehag, som er i samsvar med mpox,” uttalte Ugandas helsedepartement.

Samtidig sa Kenyas helsedepartement nylig at de fant mpox hos en passasjer som reiste fra Uganda til Rwanda ved en grenseovergang i det sørlige Kenya. I en uttalelse sa departementet at ett enkelt mpox-tilfelle var nok til å rettferdiggjøre en utbruddserklæring.

I helgen kunngjorde helsemyndighetene i Sør-Afrika at landet nå har 22 tilfeller av mpox, inkludert tre dødsfall.

“Sporing av kontakter og overvåkingsaktiviteter pågår i de berørte samfunnene i begge provinsene, og departementet oppfordrer alle identifiserte kontakter til å samarbeide med helsepersonell under sporing for screening og mulig diagnose for å forhindre videre spredning av denne forebyggbare og behandlingsbare sykdommen,” sa Sør-Afrikas helsedepartement i en uttalelse publisert 4. august.

Tegn og symptomer på mpox, ifølge USAs CDC-nettsted, inkluderer et utslett som kan være lokalisert på føttene, hendene, ansiktet, brystet og munnen, eller nær kjønnsorganene. Utslettet kan danne skorper og ser opprinnelig ut som blemmer eller kviser, som kan være kløende eller smertefulle.

Andre symptomer inkluderer feber, hovne lymfeknuter, frysninger, verking, utmattelse og luftveissymptomer som hoste, nesetetthet eller sår hals, ifølge helsebyrået.

Loading

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.