Av: Reinert Skadsem, Oslo
Oslo kommune klarer som regel å svare på spørsmål innen 3 uker. Politiet bruker som regel 2-3 måneder før de avgir et komplett svada svar, hvis jeg får svar i det hele. Det forhindrer meg likevel ikke i å stille spørsmål.
I forbindelse med PR stuntet til Støre-regjeringen den 8 august, om å troppe opp ved Oslo politikammer: https://inyheter.no/09/08/2024/politimester-i-oslo-om-okende-kriminalitet-politiet-har-fa-virkemidler/, har jeg noen spørsmål.
Ida uttaler: «– Politiet har få virkemidler mot de kriminelle som er under 15 år. Og vi sliter med å finne plasser i ungdomsfengslene. Det er fullt. Og vi sliter med at barnevernet ikke har et tilbud som gir et effektivt samfunnsvern. Da får vi situasjoner hvor både en 17-åring og en 14-åring som raner en ungdom på tirsdag, er tilbake i nabolaget på torsdag.»
Til Ida og politiet kan man jo spørre hvor mange virkemidler de trenger, og om de bruker verktøyboksen fullt ut i dag? Blir de kjente kriminelle barna f.eks. fulgt opp og stresset nok av politiet (Ransaking, hjemkjøring, bortvisning etc.)?
Fra før av har jeg blitt fortalt av politiet at de ikke følger opp barn som det er gitt melding om til barnevernet (fra politiet sin side). Politiet har heller ikke noe tett samarbeid med barnevernet. Politiet og barnevernet jobber som det fleste andre offentlige etater med vanntette skott mellom seg.
Selv etter 1 år med ukentlige overskrifter om ungdomskriminalitet, ser det ut som om ingenting har blitt gjort. Dette er dessverre ikke overaskende.
- Hvor mange kriminelle barn har fått forbud om ikke å oppholde seg på spesifikke steder?
- Hvor mange har fått fotlenke?
- Hvor mange har fått beskjed om å være hjemme etter kl 21:00?
- Hvor mange har fått forbud om å oppholde seg sammen med andre navngitte personer?
Slike tiltak krever selvfølgelig samarbeid med barnevern og foresatte.
Hvorfor har ikke Oslo kommune et slikt tilbud? Har ikke Oslo kommune et tilbud der man plasserer barn langt borte i en anstalt på f.eks. Finnmarksvidda, eller ei øy i Møre og Romsdal — slik at de ikke kan rømme eller lage faenskap?
Ida sier at barnevernet ikke har et tilbud som gir et effektivt samfunnsvern.
Så til konkrete spørsmål til Oslo kommune:
- Hvilke virkemidler har barnevern overfor foreldre som ikke samarbeider, enten av evne eller vilje?
- Evaluerer barnevern hvorvidt foreldre er egnet til å ha omsorg for barn i det hele tatt, når politiet dumper drittungen på trappa?
- Hva er gjennomsnittstida det tar fra Politiet sender inn en bekymringsmelding til barnevernet, grunnet kriminell handling, til et fysisk møte mellom barnevernet og foresatte finner sted?
Når politiet sier at kommunen ikke har det som trengs, sier politiet indirekte at det Oslo kommune sin feil at vi har denne økningen i ungdomskriminalitet. Én offentlig etat skylder på en annen. Med tanke på at Oslo tilsynelatende har et barnevern som ikke evner å gjøre oppgaven sin, er det vanskelig å være uenig med politiet her.
At politiet selv ikke har klart å initiere et nødvendig samarbeid med barnevernet sier samtidig mye om kompetansen til ledelsen i Oslo-politiet.