Tysk 22-åring dømt for bruk av slagordet: From the river to the sea, Palestine will be free»
Illustrasjonsbilde. Venstreekstreme demonstrerer i Tyskland.

Tysk 22-åring dømt for bruk av slagordet: “From the river to the sea, Palestine will be free”

I Berlin har en 22 år gammel kvinne blitt dømt for å ha brukt det kontroversielle slagordet under en ulovlig demonstrasjon i bydelen Neukölln.

Dette er første gang i Tyskland at noen har blitt dømt for å bruke dette slagordet, som mange anser som antisemittisk. Kvinnen mottok en bot på 600 euro, men saken er fortsatt omstridt, og dommen kan bli anket, ifølge den tyske kringkasteren RBB.

Slagordets kontroversielle status

Slagordet «From the river to the sea» har lenge vært et stridstema i Europa. Det henviser til området mellom Jordan-elven og Middelhavet, som inkluderer hele det nåværende Israel. Mange ser derfor slagordet som en oppfordring til utslettelse av Israel, noe som gjør det dypt støtende for jødiske samfunn verden over. I Tyskland ble slagordet formelt forbudt etter at innenriksdepartementet i november 2023 klassifiserte det som et Hamas-slagord, og dermed ulovlig å bruke offentlig.

Les mer: Tysk avis anklager Elon Musk for antisemittisme etter kritikk mot Soros

Konflikten i tysk rettsvesen:

Selv om den 22 år gamle kvinnen ble dømt i Berlin, har saken skapt juridiske uenigheter. Ulike tyske delstater har tolket slagordet forskjellig. Domstoler i Mannheim og Bayern har avgjort at slagordet kan tolkes som et uttrykk for palestinsk frigjøring, ikke nødvendigvis som en oppfordring til vold eller utslettelse av Israel. Dette understreker det juridiske kaoset som har oppstått i kjølvannet av det tyske innenriksdepartementets forbud. Hver delstat i Tyskland har sitt eget rettsvesen, noe som gjør det utfordrende å oppnå en ensartet tilnærming til denne typen ytringer.

Økende antisemittisme og frykt blant jødiske samfunn

Parallelt med denne juridiske kampen har antisemittismen i Tyskland økt kraftig. Fra 7. oktober, dagen da Hamas angrep Israel, og ut året 2023, ble det rapportert 2787 antisemittiske hendelser i Tyskland, noe som utgjør 32 tilfeller hver eneste dag. Flertallet av disse hendelsene involverer trusler og graffiti, og mange jøder i Tyskland føler seg stadig mer utrygge i det offentlige rom. Dette melder Aftenposten.

Daniel Botmann, daglig leder for det jødiske sentralrådet i Tyskland, uttalte nylig til avisen Jüdische Allgemeine at angrepet 7. oktober markerte et vendepunkt for tyske jøder. Han uttrykte bekymring over den økende usikkerheten jøder opplever i det offentlige rom, og stilte spørsmål ved om det fortsatt vil være mulig for jøder å leve et fritt og trygt liv i Tyskland i fremtiden.

Reaksjoner fra utdanningssektoren

Den økende bekymringen for antisemittisme har også ført til reaksjoner innen utdanningssektoren. Ved flere tyske universiteter har studenter demonstrert til støtte for Palestina, noe som har økt frykten for antisemittiske holdninger blant studentene. Utdanningsminister Bettina Stark-Watzinger fra de liberale Fridemokratene har oppfordret til sterke tiltak mot antisemittisme, inkludert muligheten for utvisning av studenter som sprer slike holdninger.

Les mer: Klassekampen heier frem “palestinaskjerf” til bunaden

Denne utviklingen kommer i kjølvannet av en kontroversiell sak der en liste over pro-palestinske lærerkrefter ved tyske høyskoler ble lekket fra utdanningsdepartementet tidligere i sommer. Listen, som skulle kunne føre til at de berørte fikk mindre forskningsmidler, skapte en storm av kritikk. Selv om utdanningsministeren beholdt sin posisjon, førte saken til at en statssekretær ble avskjediget.

Kontroversiell politiker og aktivist i fokus for antisemittisme-debatten Norge

Sofia Rana, en kjent aktivist og politiker fra Oslo, har havnet i sentrum for en opphetet debatt om antisemittisme i Norge etter at hun publiserte det kontroversielle slagordet «From the river to the sea, Palestine will be free» på sosiale medier 1. nyttårsdag i år.

Rana, som har pakistanske røtter, er en splittende figur innenfor venstresiden i norsk politikk. Hun sitter i Oslo kommunestyre som representant for partiet Rødt og er rådgiver på Antirasistisk Senter, hvor hun arbeider med spørsmål knyttet til høyreekstremisme. Samtidig er hun i permisjon fra sin stilling som flyvertinne i SAS.

Les mer: Aftenposten ikke felt i PFU – var klaget inn for å fremstille venstreekstrem politiker som et uskyldig offer for hets

Tidligere kontroverser og aktivisme

Rana har en lang historie med kontroversielle uttalelser og handlinger, noe som har gjort henne til en polariserende skikkelse i norsk offentlighet. Hun har tidligere uttrykt støtte til venstreorientert voldsbruk i Frankrike, noe som skapte sterke reaksjoner i både politiske og offentlige miljøer.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.