Tyskland innstiller hjelp til Ukraina?
Illustrasjonsbilde.

Tyskland innstiller hjelp til Ukraina?

Forholdet mellom Tyskland og Ukraina i fare etter Nord Stream-rapport

Nettavisen Politico hevder at den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung  melder om at Tyskland innstiller all ny hjelp til Ukraina. I følge Politico skal den nye politikken være begrunnet med et ønske om å kutte i offentlige utgifter. 

Det fremgår imidlertid at historien er basert på dokumenter som ikke er offentliggjort. 

Tysklands finansminister, Christian Lindner, skal ha skrevet et brev den 5. august til det tyske forsvarsdepartementet. Der heter det at hjelp til Ukraina ikke lenger ville komme Tysklands statsbudsjett, men fra frosne russiske eiendeler. 

Saken fortsetter under.

Tyskland, og andre land i G7, har avtalt at 300 milliarder dollar i frosne russiske reserver skal brukes til å sikre Ukraina et lån på 50 milliarder dollar. Men alle detaljene i denne planen er ennå ikke på plass. 

Tyskland er Europas viktigste støttespiller for myndighetene i Kiev. I følge artikkelen i Politico forelå det enighet allerede i juli om å halvere den tyske støtten til Ukraina. 

Hva ligger bak? 

Det gjenstår å se om Tyskland virkelig kommer til å stanse ny hjelp til myndighetene i Kiev. 

Hvis dette virkelig skjer, kan man spekulere i hva årsaken er? 

Skyldes det kun et ønske om å spare penger? Eller begynner ledere i EU å innse at NATO-landenes politikk overfor Ukraina har skapt en enorm katastrofe for landet? 

På onsdag publiserte Wall Street Journal (WSJ) en rapport som forsøker å endre narrativet rundt sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningen, en kritisk forbindelse mellom Russland og Europa. Tidligere har CIA blitt mistenkt for eksplosjonen, men nå hevder ukjente “etterretningskilder” at en topp ukrainsk general sto bak angrepet. Ifølge rapporten skal generalen ha operert under instruksjoner fra president Zelensky, men senere gått “rogue” da Zelensky fikk kalde føtter. Denne generalen skal, ifølge de nye påstandene, ha koordinert sabotasjen ved hjelp av en liten gruppe amatører som på mirakuløst vis skal ha klart å snike seg til bunnen av Østersjøen for å utføre en svært kompleks militæroperasjon.

Til tross for den tvilsomme troverdigheten av denne rapporten, advarte flere eksperter om at forholdet mellom Tyskland og Ukraina er på vei til å forverres som følge av anklagene. Mange spør nå hvorfor denne historien dukker opp akkurat nå, og hva som kan ligge bak den plutselige dreiningen i narrativet.

Våren 2022 forhandlet Ukraina og Russland frem en avtale som ville innebåret at krigen stanset, og at Russland trakk seg til bake til linjene fra 2021 i bytte mot at Ukraina forpliktet seg til nøytralitet. I avtalen var det også avtalt at det skulle føres samtaler i 15 år om Krims fremtid. I beste fall kunne Moskva få en annen leder som ønsket å reparere forholdet til Ukraina ved å gi innrømmelser også når det gjelder Krim. 

Tyskland, og andre NATO-land, ville heller ha en militær enn en politisk løsning på konflikten. 

Resultatet av denne krigspolitikken er så langt at de ukrainske tapene av land er mangedoblet i forhold til avtalen som lå på bordet våren 2022. 24. mars 2024 uttalte den tidligere sjefen for Polens generalstab, Rajmund Andrzejczak, at de ukrainske tapene i krigen måtte måles i millioner, og at Ukraina taper krigen.

Hvis det stemmer at Tyskland skal stanse ny støtte til Ukraina, kan det selvsagt skyldes at myndighetene i Berlin ønsker å spare penger. Men man kan også tenke seg at tyske myndigheter begynner å innse at Ukraina må forhandle frem fred mens det ennå er tid.  

Tyske politikere med et minimum av historisk innsikt vet hva konsekvensene av å forlenge en krig kan være. I 1942 avviste Hitler et meget godt tilbud om fred med Sovjetunionen. Resultatet av avvisningen var at Andre verdenskrig fortsatte til Berlin falt. Konsekvensen av denne krigsforlengelses-politikken var at millioner av menneskeliv gikk tapt til ingen nytte, at Tyskland mistet svært mye land og at Tyskland ble okkupert i flere tiår. 

For Ukrainas vedkommende kan konsekvensene av forlengelsen av krigen bli enda verre. Hvis krigen pågår til Moskva okkuperer hele Ukraina er det fare for at Ukraina innlemmes i Russland, og Ukraina opphører å eksistere som selvstendig nasjon.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.