Dette prakteksemplaret av Magnus Lagabøtes landslov tilhører Det Kongelige Bibliotek i København. Det er nå utlånt til Nasjonalbiblioteket i Oslo. (Foto: Gorm K. Gaare / Nasjonalbiblioteket)
Dette prakteksemplaret av Magnus Lagabøtes landslov tilhører Det Kongelige Bibliotek i København. Det er nå utlånt til Nasjonalbiblioteket i Oslo. (Foto: Gorm K. Gaare / Nasjonalbiblioteket)

NRK feirer 750 år gammel Landslov med historisk sakte-tv-sending

Denne helgen markerer NRK 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes Landslov med en unik sakte-tv-sending, der lovverket vil bli lest opp i sin helhet.

Arrangementet starter lørdag 24. augustt klokken 12:00 og fortsetter til 00:30 natt til søndag, med omtrent 100 personer som hver vil lese deler av den historiske teksten.

Programlederne Linda Eide og Hans Olav Brenner vil lede seerne gjennom denne spesielle feiringen, som skal være en festdag for alle som er interessert i middelalderen – eller for de som ikke visste at de var det.

Blant de som skal lese opp fra Landsloven, finner vi både skoleklasser og kjente personligheter som statsminister Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, og Trond-Viggo Torgersen. Innslagene vil også inkludere opptak fra historiske tingsteder som Gulen, Frosta, Eidsvoll, og Sarpsborg, samt byene Bergen og Tromsø. Dette melder NTB.

Landsloven, som ble utarbeidet av kong Magnus Lagabøte mellom 1274 og 1276, var det første lovverket som gjaldt for hele Norge og regnes som en av de viktigste lovsamlingene i norsk historie. Lovverket, som ble lagt fram på de ulike tingene i perioden 1274-1276, er kjent for å ha styrket sentrale myndigheter og kongens makt, samtidig som det tok hensyn til samfunnets mindre mektige grupper.

Feiringen på Eidsvolls plass foran Stortinget vil inkludere en storskjerm der publikum kan følge sendingen minutt for minutt, og markere betydningen av dette banebrytende lovverket som la grunnlaget for Norges rettssystem i over 400 år.

Magnus Lagabøtes Landslov er et monument over norsk middelalderhistorie, og NRKs sending vil gi både historikere og publikum en sjelden mulighet til å fordype seg i denne viktige delen av Norges kulturarv.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.