Greta Thunberg og Extinction Rebellion blokkerer Kårstø prosessanlegg
Greta Thunberg og andre klimaaktivister. Foto: Uten Filter.

Greta Thunberg og Extinction Rebellion blokkerer Kårstø prosessanlegg

Greta Thunberg: Vi kan ikke passivt se på at fossilindustrien tar livet av mennesker og destabiliserer de livsviktige systemene våre.

11:02: Oppdatert med flere bilder.

Lørdag formiddag ble Kårstø prosessanlegg i Tysvær kommune blokkert av aktivister fra Extinction Rebellion (XR) i en aksjon ledet av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Aksjonistene, som inkluderte både unge og eldre, gjennomførte en omfattende blokkade både til lands og til vanns. Bilder fra NRK, Uten Filter og flere andre medier viser at flere av aksjonistene har på seg Palestinaskjerf.

Blokaden, som startet tidlig lørdag, involverte åtte kajakker og tre motorbåter som seilte inn i sikkerhetssonen ved terminalen og hindrer nå tankskipene i å operere som normalt. Samtidig ble innkjørslene til Kårstø blokkert av aksjonister, blant dem en ansatt fra Equinor, geologen Daniel Sollien. I en pressemelding fra XR uttrykte Sollien sin motivasjon for å delta:

Til tross for at jeg er veldig glad i jobben min, er jeg her fordi situasjonen er så alvorlig og altfor lite blir gjort. Jeg er bekymret for mine barns fremtid. Vi trenger at Equinor og politikerne lager en plan for utfasing av olje og gass nå, uttalte Sollien.

Greta Thunberg, som for første gang deltar i en aksjon rettet mot norsk olje- og gassindustri, forklarte sin deltakelse med kritikk av fossilindustrien:

Vi kan ikke passivt se på at fossilindustrien tar livet av mennesker og destabiliserer de livsviktige systemene våre. Vi er lei av tomme ord og grønnvasking – det er krystallklart at oljeselskapenes atferd fører til død og lidelse, sa Thunberg i en uttalelse.

Saken fortsetter under.

Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland har en nøkkelrolle når det gjelder transport og behandling av gass og kondensat (lettolje) fra viktige områder på norsk kontinentalsokkel. Anlegget, som er Europas største i sitt slag, mottar og behandler gass fra flere felt i Nordsjøen, inkludert det store Åsgard-feltet i Norskehavet.

Det ble opprinnelig bygget for å motta og behandle gass fra den nordlige delen av Nordsjøen, og den første gassen kom til Kårstø 25. juli 1985. Samme år ble den første tørrgassen sendt fra Kårstø til Emden i Tyskland via Statpipe-rørledningen, som fortsatt er en kritisk infrastruktur for Norges energiforsyning.

Kårstø-terminalen er et av de viktigste knutepunktene i Norges energiforsyning. Aksjonen kom som en overraskelse på politiet i Rogaland, som opplyste til NTB ved 9-tiden lørdag formiddag at de ikke var kjent med aksjonen før de ble kontaktet.

Les også om EUs fornybarhetsdirektiv

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.