Foto: Abid Raja. Kilde Youtube.
Foto: Abid Raja. Kilde Youtube.

Abid Raja advarer mot befolkningsutskiftning

Får kritikk for å påpekte fakta om Norges demografiske utvikling.

Abid Raja, nestleder i Venstre, har skapt stor debatt med sine nylige uttalelser om islam og integrering i Norge. Gjennom en kronikk i Aftenposten og intervjuer med Nettavisen og NRK, uttrykker Raja bekymring for utviklingen av parallellsamfunn, den demografiske utviklingen og den økende avstanden mellom ulike befolkningsgrupper i landet. Hans kritikk av islam og integreringspolitikken har møtt både støtte og motstand.

I sin kronikk i Aftenposten stiller Raja spørsmål ved om økt toleranse fortsatt er den rette medisinen for å håndtere integreringsutfordringene. Han beskriver hvordan det norske samfunnet har endret seg siden 1970-tallet, med en betydelig økning i antall mennesker med innvandrerbakgrunn. Raja uttrykker bekymring for at vi i Norge er i ferd med å utvikle parallellsamfunn, og advarer om at vi kan ende opp med svenske tilstander hvis ikke kraftige tiltak iverksettes.

Les mer: Tidligere utenriksminister i Canada advarer om befolkningsutskiftning

I et intervju med Nettavisen utdyper Raja sin uro over utviklingen. Han mener at dagens Norge er svært annerledes enn det han vokste opp i, og påpeker at mange minoritetsungdommer i dag lever i miljøer hvor de nesten ikke har kontakt med etnisk norske. Dette, mener Raja, er en oppskrift på et samfunn hvor vi ikke kjenner hverandre, og hvor religiøs konformitet og sosial kontroll får dominere.

Motstand fra konvertitter og andre muslimer

Raja møter motstand fra konvertitter og andre muslimer i debatten. Under en diskusjon på NRK’s Dagsnytt 18 utfordres han av Linda Noor, leder i Minotenk, og Najma Ahmed, 1. nestleder i Sosialistisk Ungdom. Noor og Ahmed, begge muslimer, mener at Rajas fremstilling av muslimsk ungdom er overforenklet og bidrar til økt polarisering. Ahmed hevder at mange minoritetsungdommer opplever utenforskap og rasisme, og at løsningen ikke er å generalisere eller svartmale hele grupper.

Les mer: [VIDEO] Demonstrasjon mot Den store befolkningsutskiftningen og til støtte for tilbakevandring

Linda Noor mener at Rajas kronikk i Aftenposten grenser til demagogi, og kritiserer ham for å spille på frykt. Hun hevder at forskning viser at muslimsk ungdom i Norge faktisk beveger seg nærmere majoritetens verdier, og at Rajas retorikk kan bidra til å forsterke fremmedfrykt.

Kritikk fra rådgiver i Antirasistisk Senter

Den muslimske rådgiver i Antirasistisk Senter, aktivt medlem i Antifascistisk aksjon og Rødt-politiker, Sofia Rana omtaler det faktumet at muslimer utgjør en større andel av befolkningen i Norge nå, kontra for 20 år siden, som en konspirasjonsteori:

“Jeg fikk hakeslepp når jeg leste Abid Raja sitt innlegg i Aftenposten i går. Det var fullt av generaliseringer om folk med norsk-pakistansk bakgrunn og om muslimer. Han gikk så langt som å fremme noe som ligner konspirasjonsteorier om befolkningsutskiftning.”

Les mer: Den store befolkningsutskiftningen i Østerrike: En tredjedel av alle nyfødte har innvandrerbakgrunn – i Wien mer enn halvparten!

Støtte fra Nettavisen

Samtidig får Raja støtte fra Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen. Stephansen roser Raja for hans evne til selvrefleksjon og modige snuoperasjon i islamdebatten. Han mener at Rajas erkjennelse av problemene knyttet til integrering markerer et viktig vendepunkt i den offentlige diskusjonen. Stephansen påpeker at Raja, til tross for sin tidligere rolle som talsmann for en moské i Oslo, nå erkjenner at det er nødvendig med strengere grep for å unngå utviklingen av parallellsamfunn.

Les mer:Støre-regjeringen bekymret for befolkningsutskiftning — på Svalbard

Stephansen avviser også kritikken fra politikere som Sylvi Listhaug, som anklager Raja for å være opportunistisk. Han mener at det er mer konstruktivt å støtte Rajas initiativ til å løfte debatten, i stedet for å fokusere på hvem som sa det først. Stephansen ser Rajas snuoperasjon som et tegn på at noe viktig er i ferd med å skje i norsk politikk, og at flere begynner å erkjenne utfordringene med muslimsk innvandring.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.