Torbjørn Bye fra Verdal er ifølge rettsdokumenter fra 6. august 2024 satt under tiltale ved Trøndelag tingrett for et grovt lovbrudd. Ifølge tiltalen skal Bye «ha hatt omfattende materiale av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn, eller forsettlig skaffet seg tilgang til slikt materiale».
Tiltalen gir også en innsikt i en del av sakens faktiske sider. Punkt a i grunnlaget forteller at Bye 16. januar 2023 skal ha «lastet opp i skylagringstjenesten Google Drive 138 unike bilder som seksualiserer barn og hvor ett av bildene viser voksne som begår seksuelt overgrep mot barn.»
Les mer: «Pro-pedofil» aktivistgruppe feirer: Tyskland avkriminaliserer besittelse av barnepornografi
Videre forteller tiltalen at han, antagelig ved ransakning av hans hjem, «7. september 2023 var han i besittelse av 3 stk. minnebrikker som inneholdt til sammen 5769 ulovlige filer, hvor 5596 er unike bilder og 173 videoer, med en samlet varighet på over 27 timer 1 minutt og 20 sekunder» samt «en hardisk som inneholdt 51 ulovlige filer, hvor 47 er unike bilder og 4 videoer.» Det fortelles også at han var i besittelse av «et nettbrett som inneholdt 33 unike ulovlige bilder. Innholdet viser fremstillinger som seksualiserer barn, voksne som begår seksuelle overgrep mot barn, barn som utøver seksuell handling/omgang med dyr, samt barn som utfører seksuelle handlinger på hverandre.»
Påtalemyndigheten mener at straffeloven § 79 bokstav a kommer til anvendelse. I tillegg vil de inndra de lagrings-gjenstandene som de har beslaglagt.
Opptrer fremdeles for Røde kors
I går opptrådte Bye for Røde kors sin kafe på Verdal.
Det har ikke lykkes Uten Filter å få kontakt med Torbjørn Bye, men Uten Filter har sendt Røde kors følgende spørsmål og venter på svar:
Hvordan håndterer Røde Kors bakgrunnssjekk av personer som opptrer eller samarbeider med deres arrangementer?
Var den lokale ledelsen klar over at Torbjørn Bye var siktet for brudd på Straffeloven § 311 første ledd før arrangementet?
Hvordan vurderer Røde Kors risikoen for omdømmeskade når personer som er siktet for alvorlige lovbrudd får delta på deres arrangementer?
Les mer: Pride-grunnlegger i UK arrestert: Anklager om seksuelt misbruk av 37 barn
Har dere retningslinjer for slike tilfeller?
Har Røde Kors prosedyrer for å ivareta sikkerhet og trygghet for barn og unge ved arrangementer?
Hvordan vurderer Røde Kors sitt ansvar overfor lokalsamfunnet når det gjelder å sikre et trygt miljø i lys av slike saker?
Hvilke tiltak har dere iverksatt eller vurderer dere å iverksette etter denne hendelsen?
Hvilke tiltak vil Røde Kors gjennomføre for å hindre at lignende situasjoner skjer igjen?