Er dette slutten for Schengen?
Den Tysk-polske grense. Illustrasjonsbilde.

Er dette slutten for Schengen?

Migrasjonskrisen har lenge utfordret Europas stabilitet.

Av: Karl Martell

I flere tiår har Europa vært kjent for det åpne Schengen-området, der fri ferdsel over landegrensene har vært et bærende prinsipp. Men nå ser det ut til at Tyskland har fått nok. Med nyheten om at de innfører grensekontroller og at tyske byer og kommuner krever strengere tiltak mot illegal innvandring, melder spørsmålet seg: Er dette begynnelsen på slutten for Schengen?

Migrasjonskrisen har lenge utfordret Europas stabilitet, men Tysklands nylige handlinger sender et klart signal om at landet, som i årevis har vært forkjemper for et åpent Europa, nå ser migrasjon som en trussel mot egen stabilitet. Viktor Orbán, statsminister i Ungarn og kjent for sin strenge migrasjonspolitikk, kunne ikke dy seg fra å ønske Tyskland “velkommen i klubben”.

Zoltán Kiszelly, politisk analytiker ved Századvég-senteret, peker på at Tysklands endrede kurs må sees i lys av den interne politiske situasjonen. Regjeringspartiene mister støtte, og med viktige delstatsvalg rett rundt hjørnet, tvinges Berlin til å gjøre endringer for å forhindre at opposisjonen vokser seg sterkere.

Men dette er ikke et isolert tysk fenomen. Slovenia, Italia og Østerrike har allerede innført permanente grensekontroller som et svar på økende migrasjonsstrømmer. Europa som helhet ser ut til å bevege seg i en mer restriktiv retning når det gjelder migrasjon.

At Tyskland nå håndhever Dublin III-forordningen strengere, og sender asylsøkere tilbake til de landene der de først kom inn i EU, viser en vilje til å ta tøffere grep. I tillegg vurderer de å kutte sosiale ytelser for de som ikke bidrar til samfunnet eller deltar i språkopplæring.

Alt dette reiser viktige spørsmål om Schengen-avtalen. Er vi vitne til at den smuldrer opp? Selv om avtalen formelt sett fortsatt står, er det tydelig at flere land ser seg nødt til å innføre unntak. Kanskje er dette bare starten på en større europeisk omveltning, der nasjonale hensyn og sikkerhet veier tyngre enn åpne grenser.

For Tyskland – og for Europa – kan dette være et vendepunkt. Schengen lever fortsatt, men presset er merkbart. Om flere land følger Tysklands eksempel, kan det godt hende at avtalen, slik vi kjenner den, ikke overlever dette tiåret.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

EU er en økonomisk selvmordskult

EU er en økonomisk selvmordskult 

Hvem ville ha trodd at unionen for stabilitet og økonomisk
Sanksjoner? — Russland overgår USA i gasseksport til EU

Sanksjoner? — Russland overgår nå USA i gasseksport til EU

I andre kvartal av 2024 importerte EU-land mer naturgass fra