Oppdatert kl 18.00:
Rettspapirer som Uten Filter har kjennskap til fra februar 2024 forteller at den 25 år gamle Jaber Hasan Al Hilali er satt under tiltale ved Oslo tingrett for overtredelse av Straffelovens § 302 og Straffeloven § 292, jf. § 291.
Al Hilali er bosatt i Rolvsøy som ligger i Fredrikstad kommune, Østfold. Al Hilali er opprinnelig fra Irak og kom til Norge som angivelig flytkning i en alder av 7 år. Rolvsøy er et lite tettsted med drøyt 6000 innbyggere.
Påtalemyndigheten påstår at han har hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, eller fått et barn mellom 14 og 16 år til å utføre handlinger som svarte til seksuell omgang med seg selv, samt å ha skaffet seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd.
Handlingene som ligger til grunn for tiltalen stammer fra høst 2022.
Al Hilali har også spilt fotball for Rolvsøy og Begby 2.
Kose-intervju i Fredrikstad Blad
Samme år som handlingene som ligger til grunn for tiltalen skal ha funnet sted, så søkte selv Jaber Al Hilali offentligheten med et lengre, og for ham, svært fordelaktig kose-intervju i Fredrikstad Blad.
I intervjuet, som finner sted på cafe, støttes han av «Mor Gunhild», Gunhild Rosnes. Hun er rektor ved Glemmen videregående skole. Al Hilali forteller at det er nettopp Rosnes som har gitt livet hans «en ny retning». Hun på sin side skryter av Al Hilali for å være et «talent for salg», og for å være en «doer» — en som vil sette raskt i gang med ting.
I intervjuet forteller Al Hilali at han vil være forbilde; en motsetning til gjengene i sentrum av Fredrikstad. Avisen kommenterer: «Nå vil han gjerne hjelpe.» Hilali kommer med mange formaninger om samfunnets store ansvar for å ivareta innvandrerungdommen i Fredrikstad: «Vil Fredrikstad være en by der ungdomsgjenger skremmer innbyggerne og der vi leser om vold og trusler – eller vil vi være en by som finner løsninger og henter ut det beste i disse ungdommene, slik at de kan være en ressurs?» Selv vil han tydeligvis være en talsmann og leder i denne nye gruppen: «Jeg tror det kan være lettere for ungdom å lytte til en som meg, som har vært der selv, enn en voksen som kanskje aldri har opplevd å føle seg utenfor. Jeg er fremdeles ikke der at alle problemer er løst og alt er bare solskinn, men jeg har kommet langt på veien.»
Al Hilali skryter også av innvandreres mange fortrinn: «Jeg tror mange flerkulturelle ungdommer går med en følelse av at de skuffer foreldrene sine med mindre de gjør det veldig bra på skolen og sikter seg inn mot en karriere med høy status, som for eksempel lærer eller politi.» Han legger til: «Foreldrene har ofret alt for å kunne gi barna sine en trygg fremtid i Norge, og om man ikke lever opp til de forventningene foreldrene har, er det lett å miste selvtilliten og føle seg verdiløs.»
Det fortelles også i intervjuet at Al Hilali har jobbet innen psykisk helsevern og på barnevernsinstitusjon samt med diverse frivillighet, antagelig rettet mot barn.
Al Hilali uttrykker også skuffelse over det norske samfunnet som ifølge han er ansvarlig for at innvandrerungdom ikke lykkes: «Når jeg ser venner og yngre ungdommer som har falt utenfor, kjenner jeg at jeg blir helt varm inni meg, fordi jeg blir så opprørt. Dette er mennesker med mange gode egenskaper som kunne blitt ressurspersoner i samfunnet, men de blir ikke fulgt opp slik de har behov for.»
Igjen er det andre som har skylda.
Avslutningsvis i intervjuet får vi vite at Al Hilali bærer på en gründerdrøm. Den involverer en lur måte å sysselsette ungdommer på som henger i byen.
I intervjuet uttrykker også Al Hilali at han trodde han skulle ende opp i fengsel. Han forteller: «Jeg var blitt fortalt at om jeg ikke skjerpet meg, kom jeg til å ende opp enten på gata eller i fengsel. Og det var det jeg selv trodde om meg selv også».
Så vil rettsaken avdekke om denne profetien fra 2022 vil bli til en realitet.
Oppdatering 16. sept.: Fredrikstad blad ville ikke at vi skulle bruke bildet av Jaber Hasan Al Hilali. Det er derfor byttet.