I fjor opplevde svenske vindkraftselskaper en kraftig økning i antall perioder hvor det ville kostet dem mer å produsere strøm enn de kunne selge den for. Dette skyldes store svingninger i strømprisene.
En voksende lønnsomhetskrise har slått til i Sveriges vindkraftsektor, noe som kommer frem i årsrapportene fra flere av de viktigste aktørene. Den statseide energigiganten Vattenfall, sammen med andre store vindkraftselskaper, meldte om store utfordringer i 2023 grunnet markedspriser som ofte var lavere enn kostnadene for å produsere strøm.
Forskere Christian Sandström og Christian Steinbeck skrev i det svenske næringslivsmagasinet Affärsvärlden at disse utfordringene er godt kjent innenfor bransjen.
Les mer: Ikke la deg lure av rådyr vindkraft
Vindkraftdatterselskaper som Blakliden Vindkraft i Västerbotten, eid av Vattenfall, rapporterte om store problemer med strømpriser som har nådd kritiske lavmål. I Blaklidens årsrapport for 2023 heter det: «Det var, i større grad enn tidligere år, perioder med spotpriser på strøm som lå nær null eller til og med var negative.» I slike tilfeller må vindparkene stanse produksjonen fordi kostnadene for å sende strømmen overstiger inntektene de kan få.
Andre selskaper i samme situasjon, som Vattenfalls Toledo Wind og Vattenfall Vindkraft Sverige AB, som driver Lillgrund offshore vindpark mellom Skåne og Danmark, opplever det samme problemet. Disse selskapene melder at forskjellen mellom produksjonsmengde og markedspriser har gjort det vanskelig å oppnå lønnsomhet. Enkelt sagt koster det ofte mer å produsere strøm enn det selskapene kan tjene på den.
Dette er imidlertid ikke et problem kun for Vattenfall. Markbygden Ett, Sveriges og Europas største vindpark utenfor Piteå, nevnte i sin årsrapport for 2023 at «prisene varierer fra å være veldig høye til å være uvanlig lave.»
Les mer: Utsira krever mer for havvind-tapsprosjekt
Rapporten bemerket at negative strømpriser, som tidligere var sjeldne, nå skjer oftere, spesielt når sterk vind fører til overproduksjon av strøm.
Dette bekreftes også av Kumbro Vind, som eies av Kumla og Örebro kommuner. Selskapet rapporterte at i 2023 var det negative strømpriser i rundt 400 timer, eller 5 prosent av året, noe som er en markant økning sammenlignet med tidligere år.
Den økende kapasiteten innen vindkraft har ført til mer ustabile strømpriser. Vardar Vind, som driver anlegg i Skåne, rapporterte at selv om de produserte 3 prosent mer strøm i 2023 sammenlignet med 2022, falt inntektene deres med 51 prosent på grunn av lavere strømpriser.
Les mer: Motvinden vokser hver dag
Åby Alebo Energi i Kalmar fylke har også opplevd at de stadig skiftende strømprisene mellom lave og høye nivåer har blitt en utfordring, noe som kompliserer lønnsomheten ytterligere for vindkraftprodusentene.
Til tross for disse utfordringene har enkelte selskaper klart å hente inntekter fra salg av opprinnelsesgarantier, som bekrefter at strømmen de produserer er bærekraftig. Källeberg Vind og Åskälen Vind meldte begge at slike garantier økte inntektene i 2023, noe som gjorde det mulig for dem å fortsette produksjonen selv når markedet hadde negative priser.
Källeberg Vind rapporterte for eksempel en økning i salget på 36 prosent, mens Åskälen Vind, som opererer 80 turbiner i Jämtland, sa at opprinnelsesgarantier bidro til å dempe de økonomiske tapene. Likevel har selskapet hatt betydelige underskudd de siste årene.
Les mer: Havvind
Til tross for de stadig større tegnene på lønnsomhetsproblemer og svingende strømpriser, har Sverige planer om å utvide vindkraftinfrastrukturen med tusenvis av nye turbiner. Dette reiser viktige spørsmål om hvordan industrien skal balansere økende kapasitet med de økonomiske utfordringene som allerede eksisterer.