Det pågående utbruddet av det svært dødelige Marburg-viruset i Rwanda skaper stor bekymring i Europa. Med elleve dødsfall bekreftet og over 30 personer smittet, har flere land begynt å heve beredskapen mot spredning av dette farlige viruset, som har en dødelighet på opptil 90 prosent. Samtidig reises det spørsmål om hvorfor internasjonale flygninger fra Rwanda fortsatt tillates, til tross for den alvorlige smittesituasjonen.
Onsdag ble Hamburg sentralstasjon i Tyskland stengt etter at to reisende fra Rwanda, en medisinstudent og hans kjæreste, ble mistenkt for å være smittet. Selv om de senere testet negativt for Marburg-viruset, understreker episoden den potensielle smittefaren knyttet til internasjonal reisevirksomhet fra land med pågående utbrudd.
Saken fortsetter under.
– Høy dødelighet
Marburg-viruset, nært beslektet med ebola, gir et alvorlig sykdomsforløp med høy feber, organsvikt og indre blødninger. Espen Nakstad, leder for Nasjonal behandlingstjeneste for CBRN-medisin, påpeker til Dagbladet at selv om sykdommen ikke er like smittsom som influensa eller covid-19, har den svært høy dødelighet. Han understreker viktigheten av rask isolasjon av smittede personer:
«Det er avgjørende å begrense videre spredning blant nærkontakter og sørge for at eventuelle smittede personer raskt isoleres på sykehus», sier Nakstad.
Sverige hever beredskapen – hva med Norge?
Som et resultat av det pågående utbruddet har svenske myndigheter økt sitt beredskapsnivå og klassifisert Marburg-viruset som «en samfunnsfarlig sykdom». I Norge anses smitterisikoen som lav, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), som understreker at det ikke er noen direkte flygninger mellom Norge og Rwanda. Likevel vekker det bekymring at europeiske helsemyndigheter måtte isolere personer som reiste fra et smitteutsatt område.
Les mer: Barnemorderen i Storbritannia var andregenerasjons innvandrer fra Rwanda
Overlege Marte Petrikke Grenersen fra FHI understreker til Dagbladet at viruset ikke smitter gjennom luften, men ved direkte kontakt med kroppsvæsker fra en syk person. Likevel er mange kritiske til at reiser fra et utbruddsområde i det hele tatt er tillatt.
«Hvorfor tillates det i det hele tatt flygninger fra Rwanda når sykdommen som sprer seg er så dødelig? Hunder tvinges til å sitte i karantene på grunn av rabies og leptospirose, men mennesker flyr mellom land», spør en opprørt X-bruker.
Sosiale medier: Krav om strengere tiltak
Den kjente kommentatoren Eva Vlaardingerbroek uttrykte også sin frustrasjon på X:
«Så en medisinstudent og hans kjæreste kom nettopp tilbake fra Rwanda – hvor det var et kjent Marburg-utbrudd. Han behandlet en pasient der og utviklet senere symptomer på det dødelige viruset på et tog til Frankfurt. Jeg lurer virkelig på hva som foregår…»
Disse reaksjonene reflekterer en økende bekymring blant vanlige borgere, som stiller spørsmål ved myndighetenes vurderinger når det gjelder internasjonale reiser fra utbruddsområder. Med Marburg-virusets høye dødelighet og den pågående epidemien i Rwanda, stilles det spørsmål ved om det ikke burde innføres strengere reisereguleringer.
Les mer: Hva sier et gammelt leksikon om afrikanere?
Uforsvarlig med åpne grenser?
Spørsmålet som nå diskuteres i både Norge og andre europeiske land, er om det er uforsvarlig å la personer fra smitteutsatte områder reise fritt. Selv om norske og europeiske helsemyndigheter sier at de har gode systemer for smittevern, viser hendelsen i Hamburg hvor raskt slike farlige virus kan spre seg.