AfD-forbudsforslag skaper debatt – trekker frem tidligere avvist anklage
Illustrasjonsbilde.

AfD-forbudsforslag skaper debatt – trekker frem tidligere avvist anklage

37 parlamentsmedlemmer har signert et forbudsforslag mot AfD, møter kritikk for å basere seg på en tilbakevist løgn

Etter de sterke valgresultatene for Alternative für Deutschland (AfD) i Øst-Tyskland har flere medlemmer av den tyske Forbundsdagen, blant annet CDU-politikeren Marco Wanderwitz, gått sammen for å fremme et forslag om å forby partiet AfD.

Til tross for en omfattende kampanjer fra venstresiden signerte kun 37 (6 %) av Forbundsdagens 598 parlamentarikere kravet om forbud.

Forslaget skal diskuteres i de kommende ukene. Wanderwitz, som mistet sitt sete til AfD i 2021, er hovedinitiativtaker, og har flere ganger vært i hardt vær på grunn av sine uttalelser om AfD og mennesker bosatt Øst-Tyskland. Forslaget inneholder både logiske feil og tar opp igjen den for lengst tilbakeviste deportasjonsløgn fra Potsdam, noe som avslører det som et politisk ladet angrep.

Les mer: Hva nå, Tyskland?

Deportasjonsløgnen avvist i retten 

I januar i år skapte Correctiv-nettverket, som delvis finansieres av offentlige midler, en skandale rundt et arrangement i Potsdam, der blant annet aktivist og forfatter Martin Sellner snakket om remigrasjon.

Sellners remigrasjonsforslag ble av Correctiv likestilt med tvangsdeportasjon av migranter og tyske statsborgere med innvandrerbakgrunn. Etter måneder med kritikk måtte Correctiv gå tilbake på disse påstandene, og andre venstreorienterte organisasjoner som Campact, som fortsatte å spre løgnen, ble rettslig pålagt å stoppe.

Les mer: Domstol avviser falske påstander om hemmelig deportasjonsplan

Jurist kritiserer forslaget 

I tillegg til å gjenoppta deportasjonsløgnen, har forslaget andre svakheter. Juristen Christian Conrad påpeker en «alvorlig dogmatisk og logisk feil» ved å basere forbudsforslaget på Verfassungsschutz’ (tysk etterretningstjeneste) vurdering av at AfD er grunnlovsstridig. Han understreker at de få straffesakene mot AfD-politikere ikke kan brukes som grunnlag for et partiforbud, spesielt siden ingen av sakene er rettskraftig avgjort, og uskyldspresumsjonen fortsatt gjelder. Conrad mener at den tyske forfatningsdomstolen trolig vil avvise forslaget som utilstrekkelig begrunnet.

Stå fast ved remigrasjonspolitikken 

Det tydelig politisk motiverte forslaget om å forby AfD, som virker å være et forsøk fra CDU på å kvitte seg med en plagsom konkurrent, bør ikke skape uro innad i partiet. I stedet for å trekke seg tilbake og distansere seg fra kontroversielle begreper eller høyreorienterte aktører, bør AfD fortsette på samme linje som har ført til deres store suksess i Øst-Tyskland. På sikt vil dette gi partiet større innflytelse nasjonalt, og som FPÖ i Østerrike har vist, kan en sterk forpliktelse til remigrasjon føre til valgseier på nasjonalt nivå.

Kilde: Heimatkurier.at.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.