Seks skoler kan forsvinne i Innlandet
Illustrasjonsbilde.

Seks skoler kan forsvinne i Innlandet

Fylkeskommunens kuttplan vekker harme

Det er stor uro i Innlandet etter forslaget om å legge ned to videregående skoler og fire skoleavdelinger i fylket. Forslaget, som er ventet å bli vedtatt av fylkestinget 23. oktober, har møtt betydelig motstand fra lokalsamfunnene som blir berørt.

Blant skolene som står i fare for nedleggelse er Skarnes og Dokka videregående skoler, samt skoleavdelinger på Nordstumoen ved Storsteigen, Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole. Flisa ved Solør videregående skole er også på listen over de som risikerer å bli lagt ned. Tilbudet ved Sønsterud avdeling på Solør videregående flyttes til Våler. Dette melder NRK.

For elever og foreldre i Dokka har protestene allerede startet. Over tusen personer deltok i et fakkeltog mot nedleggelsesforslaget, og engasjementet har vært stort flere steder i fylket. Nedleggelsene kan føre til at flere elever må pendle lange avstander til andre skoler i regionen, noe som bekymrer mange.

Les mer: Bygde-Norge avvikles fortløpende!

Bakgrunnen for forslaget er den nedadgående trenden i antall elever. Ifølge Innlandet fylkeskommune er det nå rundt 2068 ledige skoleplasser i fylket. Prognoser viser at elevtallet vil fortsette å synke, og innen 2038 kan det være opptil 3000 færre elever i fylkets videregående skoler. Dette, kombinert med kutt i statlig finansiering, har tvunget fylkeskommunen til å tenke nytt.

Fylkeskommunedirektør Tron Bamrud har fremhevet at samfunnet er i endring, og at utdanningen må tilpasses disse endringene. Målet med nedleggelsene er å sikre et kvalitetsmessig godt utdanningstilbud som kan opprettholdes over tid, selv med færre elever og mindre ressurser. Samtidig jobbes det med tiltak for å redusere utfordringene som oppstår når elever må flytte på hybel eller pendle lengre distanser.

Det politiske flertallet som støtter forslaget, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne, mener at dette er en nødvendig tilpasning til fremtidens skolebehov. Allikevel er det stor spenning knyttet til det kommende fylkestinget. Dersom bare to representanter bryter ut fra flertallet, kan hele forslaget bli stoppet, noe som vil utløse politisk uro i fylket.

Forslaget legger opp til at endringene trer i kraft fra skoleåret 2025/2026.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.