Apekopper kan bli ny pandemi
Illustrasjonsbilde. Kilde Youtube.

Apekopper kan bli ny pandemi

En norsk infeksjonsmedisiner er overbevist om dette, samtidig som det er stor uenighet blant fagfolk i resten av verden.

Det er et enormt inntektspotensiale for verdensomspennende vaksinering mot alt som kan klassifiseres som pandemisk. Den nye favoritthesten som vaksineprodusentene rir nå, er mRNA-baserte alternativer. De er lette å produsere i voldsomt antall på kort tid, men samtidig er dette en relativt ny teknologi vi kjenner lite til.

Infeksjonsmedisiner Gunnar Hasle uttrykker stor bekymring for at mpox-viruset (også kjent som apekopper) kan utvikle seg til en ny pandemi, en risiko han mener Norge ikke er tilstrekkelig forberedt på. Hasle, som er overlege ved Kry Reiseklinikken og en erfaren spesialist innen trope- og reisemedisin, hevder at norske myndigheter ikke tar viruset på alvor nok.

I august erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) at mpox-utbruddet i Afrika var en internasjonal folkehelsekrise, men Hasle mener det har vært for lite fokus på viruset i norsk presse.

Dr. Robert Malone er oppfinneren av mRNA-teknologien, og han har hele tiden vært en sterk kritiker av Covid-behandlingen og de hysteriske tiltakene. Han er helt uenig i at dette er en ny pandemi, eller at det kan utvikle seg til det.

Den «nye» Mpox-skrekken

Er dette en innrømmelse av at fugleinfluensaskrekken ikke fungerer?

Her går vi igjen, og ja, dette skjer akkurat nå i WHO (Verdens Helseorganisasjon).

Tedros innkaller til et nytt møte i WHOs nødkomité UNDER DE NYE INTERNASJONALE HELSEREGULATIVENE (IHRs) for å avgjøre om #mpox igjen er en sykdom av internasjonal bekymring. I 2022 tok Tedros alene beslutningen om å stemple den som det – da komiteen bestemte at den ikke var bekymringsfull … La oss se hva han gjør denne gangen…

  • Husk at #mpx vanligvis er en seksuelt overførbar sykdom, så smittsomheten er lav.
  • Den faktiske dødsraten hos friske individer som får Mpox, er nesten ikke-eksisterende.

Dette er mer fryktporno fra WHO. Ikke fall for det.

WHO er bekymret for at siden de fleste som faktisk har apekopper ikke har noen symptomer, vil folk nekte å være redde for det.

Robert Malone News

Advarer om beredskap

Hasle argumenterer for at Norge bør bestille minst to millioner doser av mpox-vaksinen, Imvanex, for å være forberedt på en mulig pandemi. Han påpeker at det kan ta minst et år fra bestilling til vaksinene er tilgjengelige, og advarer om at vaksineprodusenter ikke vil klare å møte den globale etterspørselen dersom en pandemi oppstår.

– For å øke produksjonen må det legges inn bestillinger nå, uttaler han til Dagbladet.

Hasle foreslår en strategi som kombinerer nasjonal beredskap med internasjonal solidaritet, der Norge både sikrer seg selv og donerer vaksiner til hardt rammede land i Afrika.

Les mer: WHO-direktør vurderer å erklære folkehelsekrise på grunn av apekopper-utbrudd

FHI avviser kritikken

Folkehelseinstituttet (FHI) er imidlertid uenig i Hasles bekymringer. Fagdirektør Preben Aavitsland understreker at FHI har kontroll og har gjennomført risikovurderinger knyttet til mpox. Han påpeker at Norge allerede har et lager av gamle koppevaksiner og at det vurderes tilstrekkelig for dagens trusselbilde. Videre fremhever Aavitsland at Norge har bidratt til å donere vaksiner til utsatte områder i Afrika.

Bør vi frykte en ny pandemi?

Ifølge Hasle smitter Mpox-viruset for tiden ved nærkontakt, men han frykter at det kan mutere til å spre seg via dråpesmitte, slik det beslektede koppeviruset gjorde før det ble erklært utryddet i 1980.

– Mpox kan skape en farlig, verdensomspennende pandemi, og det ser ut til å gå under radaren, advarer han.

Risikoen for en slik utvikling bekymrer Hasle, som kontinuerlig følger med på økningen i antall smittetilfeller i Afrika.

Les mer: – Hvorfor tillates reiser under Marburg-utbrudd?

Fortsatt lav risiko i Norge

Til tross for økningen av smittetilfeller internasjonalt, vurderer FHI risikoen for smitte i Norge som lav. De understreker at de har satt inn tiltak for å sikre at utsatte grupper får tilgang til vaksiner og at Norge har bidratt aktivt til å håndtere utbruddet i Afrika.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.