AfD-leder vil stanse våpeneksport til Israel
Illustrasjonsbilde. Tino Chrupalla.

AfD-leder vil stanse våpeneksport til Israel

Er imot å sende våpen til Israel og krever en slutt på den "ensidige partiskheten" til støtte for landet.

I en tale til Forbundsdagen har Tino Chrupalla, som leder Alternative für Deutschland (AfD) sammen med Alice Weidel, tatt til orde for å stoppe all våpeneksport til både Israel og Ukraina. Han kritiserte Tysklands «ensidige partiskhet» til fordel for Israel og ba om en mer balansert tilnærming i Midtøsten. Chrupallas uttalelser har ført til dyp splittelse i AfD, som tradisjonelt har hatt en sterkere pro-Israel linje.

Chrupalla hevdet at «eksklusive uttrykk for solidaritet» med Israel bør ta slutt, og advarte mot «ren islamofobi». Han mente at våpenleveranser til Israel bare eskalerer konflikten i stedet for å bidra til fred. «Med våpenleveransene til Israel aksepterer dere avhumaniseringen av sivile tap på begge sider. Dere bidrar ikke til de-eskalering, men heller til å kaste bensin på bålet,» sa han. Selv om han understreket at Israel har rett til selvforsvar, mener han at dette ikke bør gjøres med tyskproduserte våpen.

Les mer: Undersøkelse: Tror “brannmuren” mot AfD vil falle

Den israelske regjeringen opplever økende press fra enkelte på Europas høyreside, inkludert Italias statsminister Giorgia Meloni, som har uttalt at landet hennes har den strengeste våpenembargoen mot Israel i hele Europa. Mange av de mektigste figurene på den europeiske høyresiden, som Geert Wilders og Viktor Orbán, er sterkt pro-Israel.

Tidligere har AfD vist støtte til Israel, spesielt i kampen mot BDS-bevegelsen (boikott, desinvesteringer og sanksjoner). Etter angrepene 7. oktober erklærte AfD full solidaritet med Israel og det jødiske folket. Chrupallas nye retorikk markerer et tydelig skifte, sannsynligvis som følge av den humanitære krisen i Gaza og frykten for at en eskalerende krig i Midtøsten vil forverre Europas flyktningkrise. Dette reflekterer også tysk offentlig opinion, spesielt blant AfD-velgere, som i stor grad er skeptiske til Israel.

Les mer: Israelske politikere diskuterer om soldater kan seksuelt misbrukte palestinske fanger

Lav tillit til Israel blant AfD-velgere

En meningsmåling utført av Infratest Dimap for ARD og avisen Welt viser at kun 19 prosent av AfD-velgere anser Israel som en «pålitelig partner for Tyskland». Tilliten til Israel er lav også blant velgere fra andre partier, med 38 prosent blant De Grønnes velgere, 36 prosent i SPD, og 34 prosent i CDU. Blant velgere fra det venstreorienterte partiet BSW er tilliten til Israel enda lavere, på kun 12 prosent.

Når det gjelder våpenstøtte til Israel, er motstanden enda større. Samme undersøkelse viser at 68 prosent av den tyske befolkningen er imot å sende våpen til Israel, mens kun 19 prosent støtter det. Blant AfD-velgere er motstanden markant høyere, der hele 80 prosent er imot våpenleveranser til Israel.

Viktig milepæl

Chrupallas tilhengere forsvarer hans standpunkt som en «konsekvent fredspolitikk», basert på prinsippet om ikke-innblanding i andre lands konflikter. De ser på Tyskland som en potensiell «nøytral megler» i internasjonale konflikter. Det har vært bred enighet i tysk politikk om å ikke eksportere våpen til land i krig, noe som også understøtter dette synet.

Thüringens AfD-representant Jürgen Pohl la ut en video der han hevdet at Chrupallas tale var en viktig milepæl. Han kritiserte det han oppfattet som en uforbeholden støtte til Israel, mens de palestinske lidelsene ble oversett. Pohl omtalte situasjonen i Gaza som et folkemord og stilte spørsmål ved om Tysklands langvarige «statsbærende» forpliktelse til å støtte Israel er riktig, slik tidligere forbundskansler Angela Merkel hevdet.

Les mer: AfD-forbudsforslag skaper debatt – trekker frem tidligere avvist anklage

Flere AfD-representanter har påpekt at det er inkonsekvent å være imot våpenleveranser til Ukraina, men samtidig støtte leveranser til Israel. Ved å avvise begge, hevder de at partiet styrker sin troverdighet som en fredsaktør.

Motstand internt i AfD

Ikke alle i partiet deler Chrupallas syn. Noen AfD-representanter har anonymt uttrykt sin frustrasjon over hans holdning og omtalt den som «venstrevridd, pasifistisk tull». Enkelte mener at Chrupalla unnlater å kritisere Hamas og stiller spørsmål ved om han burde vurdere å gå over til det venstreorienterte BSW.

Les mer: [VIDEO] “Nasjonalbolsjevistisk” parti kan omkalfatre tysk politikk

Alice Weidel, som er Chrupallas medleder i AfD, er også imot våpeneksport til Israel. Hun uttalte til avisen Welt at «våpen ikke fører til løsninger». Selv om hun er åpen for defensive våpen, mener hun at offensive våpenleveranser bare forlenger konflikten.

Til tross for ledelsens synspunkter, er det flere AfD-medlemmer som støtter våpenleveranser til Israel. Joachim Wundrak, AfDs utenrikspolitiske talsmann, kritiserte miljøpartiets ministre Annalena Baerbock og Robert Habeck for å ha blokkert våpenleveranser til Israel i flere måneder. «Vi støtter Tysklands våpenleveranser til Israel slik at de kan utøve sin rett til selvforsvar,» sa han i en debatt i Forbundsdagen.

Bernd Baumann, også fra AfDs parlamentariske gruppe, uttalte til TV-kanalen Welt at «vi støtter fullt ut Israels rett til å eksistere, og dette krever selvfølgelig også våpen.»

Kritikk av Israels politikk fra andre europeiske ledere

Chrupallas kritikk av Israels politikk er ikke isolert. Flere europeiske ledere har også uttrykt bekymring over Israels handlinger i Gaza. Spanias statsminister Pedro Sanchez og Frankrikes president Emmanuel Macron har begge vært kritiske til Israels tilnærming til konflikten med palestinerne, noe som nå får økende støtte på den europeiske høyresiden.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.