Erna Solberg forsvarer skolenedleggelsene
Foto av Erna Solberg. Offentlig eiendom.

Erna Solberg forsvarer skolenedleggelsene

Høyre forsvarer skolenedleggelsene i Innlandet – sterke reaksjoner fra elever og politikere.

Det har vært en dag fylt med emosjoner og politisk strid i Innlandet, etter at fylkestinget vedtok nedleggelsen av seks videregående skoler og skolesteder. Beslutningen har utløst sterke reaksjoner blant elever, foreldre og politikere. Høyre-leder Erna Solberg har stått fast ved at vedtaket var riktig, og understreket at det kan være starten på en utvikling vi vil se flere steder i landet.

Les mer: Færre norske elever og mer vold

En økonomisk nødvendighet?

Seks videregående skoler, inkludert Dokka i Nordre Land, Skarnes ved Kongsvinger, og flere mindre skolesteder i Solør og Nord-Gudbrandsdal, er vedtatt nedlagt som et ledd i fylkeskommunens innsparingstiltak. Totalt anslås det at nedleggelsene vil gi besparelser på over 800 millioner kroner i løpet av de neste ti årene. Dette melder VG.

Erna Solberg, Høyre-leder og tidligere statsminister, har forsvart nedleggelsene og pekt på demografiske endringer som en sentral årsak. “Vi må alle sammen ha tillit til at de lokale folkevalgte på fylkestinget gjør kloke vurderinger i viktige og vanskelige saker de har ansvar for – inkludert denne om skolestruktur” sa Solberg i et intervju til VG. Hun presiserte at den vedvarende nedgangen i elevtallet i regionen gjør at politikerne er nødt til å ta grep, selv om det er smertefullt for de berørte.

Les mer: Støre-regjeringen bekymret for befolkningsutskiftning — på Svalbard

Til sammenligning støtter Solberg å elektrifisere sokkelen, som ifølge Equinor vil koste omtrent 50 milliarder kroner, et tiltak som har tvilsom klimaeffekt.

Det er også anslått at ikke-vestlig innvandring koster Norge anslagsvis 250 milliarder – årlig.

Elever i tårer: “Vi føler oss ikke hørt”

For mange elever har beslutningen ført til en følelse av håpløshet. Flere ungdommer samlet seg utenfor fylkeshuset i protest, og mange gråt da vedtaket ble kjent. “Det er veldig skuffende” sa Ada Biko Vaagaasar, en elev fra Lom. “Vi visste at dette kunne skje, men det er fortsatt hardt å høre at skolen vår skal legges ned.”

Mya Hånsnar, en annen elev ved Lom, uttrykte at hun nå står overfor valget mellom å pendle flere timer om dagen eller flytte på hybel for å fullføre videregående skole. “For meg betyr det at jeg må flytte, eller bruke all fritida mi på skole. Jeg vil jo ha et liv” sa hun fortvilet til NRK.

Les mer: Bygde-Norge avvikles fortløpende!

Elevorganisasjonen i Innlandet har vært tydelige i sin kritikk av vedtaket. Leder Fabiola Ledo sa at politikerne ikke har lyttet til ungdommenes stemmer. “Dette er mer enn bare skole. Det handler om vennskap, fremtidsmuligheter og hele ungdomstiden. Mange føler seg ignorert og sviktet” sa Ledo.

Reaksjoner fra politiske ledere

Nedleggelsen har også skapt politisk uro. Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet og justisminister, har vært en av de skarpeste kritikerne av vedtaket og mener det vil bidra til økt sentralisering. “Høyre varsler helt tydelig her mer sentralisering. Jeg håper endelig at det ikke kommer til makten, for det er jo det som er deres svar på det aller meste” sa Mehl til VG. Hun beskyldte Høyre for ikke å vise vilje til å investere i distriktene og advarte mot konsekvensene dette vil ha for fremtidige generasjoner.

Solberg avviste imidlertid denne kritikken, og mente at demografiske endringer og pressede budsjetter gjør det nødvendig å ta slike beslutninger. “Det som nå skjer i Innlandet, er noe vi kommer til å se flere steder fremover. Vi blir flere eldre her i landet, samtidig som vi får færre barn enn før. Strammere budsjetter og en samfunnsutvikling der flere og flere ønsker å bo i bygdebyer og byer, heller enn i små bygder, er noe politikerne må forholde seg til” uttalte Solberg.

Les mer: Den store befolkningsutskiftningen intensiveres i Norge

Geir Ugland Jacobsen fra Norgesdemokratene reagerer kraftig på denne avgjørelsen og beskriver det som en «tragedie» i et Facebook-innlegg. Han hevder at nedleggelsen kun er toppen av isfjellet, da mange andre nærskoler over hele landet også er i fare.

Jacobsen kritiserer de folkevalgte og påpeker at den norske staten sløser bort store summer årlig, noe som ikke gagner det norske folket. I stedet for å bevare nærskolene, investeres det milliarder i nye, sentraliserte skoler, noe som, ifølge ham, både er kostbart og samfunnsøkonomisk uansvarlig. Han frykter at denne politikken vil føre til økt avfolkning av distriktene, som igjen vil ramme både kultur, landbruk og matberedskap.

Jacobsen kobler også nedleggelsene til en bredere globalistisk agenda, der Agenda 2030 og ideen om 15-minutters byer spiller en rolle. Han oppfordrer velgere til å avvise de «globalistiske» partiene ved neste stortingsvalg og gi sin støtte til Norgesdemokratene i 2025 for å sikre distrikts-Norges fremtid.

Norgesdemokratene var også tilstede utenfor fylkestinget i Hamar og holdt appell mot nedleggelsene:

Lokal motstand: “Dette er bare starten”

Selv om Høyre og Arbeiderpartiet har stått bak vedtaket om skolenedleggelsene, er det også flere lokale politikere som ikke har gitt opp kampen. Ordfører i Lom, Kristian Frisvold, har varslet at saken vil bli anket, og flere politikere fra både Senterpartiet og Rødt har indikert at de vil sende vedtaket til lovlighetskontroll.

Grete Wold fra SV er også blant dem som er sterkt kritiske til vedtaket. “Å legge ned videregående skoler i distriktene er kortsiktig politikk. Det svekker beredskapen og gjør det vanskelig for folk å leve gode liv i distriktene” uttalte Wold. Hun understreket at et godt utdanningstilbud er avgjørende for at folk skal ønske å etablere seg og bli værende i distriktene.

Les mer: Alt for mange nordmenn lider og sliter i Støres Norge

Aud Hove fra Senterpartiet var også tydelig på sin skuffelse etter at vedtaket ble kjent. “Dette er sørgelig. Over 700 elever mister nærskolen sin, og mange ansatte mister jobben. Det er ikke tatt hensyn til de over 500 høringsinnspillene som har kommet inn” sa Hove.

– Fornøyd med vedtaket

Mens politikerne krangler om ansvaret for vedtaket, og elever og lærere uttrykker sin frustrasjon, står Innlandet nå overfor en ny virkelighet. Nedleggelsen av skolene er en del av en større nasjonal trend, hvor flere og flere distrikter opplever nedleggelser av offentlige tjenester. Ifølge fylkesordfører Thomas Breen (Ap) var vedtaket et nødvendig skritt for å tilpasse seg den synkende befolkningen i regionen. “I stort er jeg fornøyd med vedtaket. Vi mener det er framtidsretta, men vi forstår også at det er vondt for mange” sa Breen.

Les mer: Globalistene vil aldri sette Norge først! 

Joakim Ekseth fra Høyre, leder for hovedutvalget for utdanning i Innlandet, uttalte at det nå er viktig å se fremover og planlegge for hvordan utdanningstilbudet kan bli best mulig tilpasset den nye virkeligheten. “Vi har en plan nå, og det er viktig å starte jobben” sa Ekseth. Samtidig anerkjente han at de sterke reaksjonene fra elevene var forståelige. “Dette angår mange, og det er klart at følelsene er sterke” sa han.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.