Hvorfor deltaren en venstreekstremist i samtaler om å forhindre ekstremisme?
Faksimile fra Facebook. Aktivist i Antifascistisk aksjon, Sofia Rana møtte kulturministeren.

Hvorfor deltar en venstreekstremist i samtaler om å forhindre ekstremisme?

Uten Filter stiller spørsmål til Kultur- og likestillingsdepartementet.

Mandag 28. oktober møtte kulturminister Lubna Jaffery representanter fra frivillige organisasjoner og kommuner for å diskutere tiltak mot radikalisering. Rødt-politiker og rådgiver i Antirasistisk Senter, Sofia Rana deltok også. Uten Filter har nylig avslørt at Rana er aktiv i en venstreekstrem gruppe som støtter voldelige metoder mot politiske motstandere, noe som vekker spørsmål rundt regjeringens tilnærming til ekstremisme.

Mandag 28. oktober møtte kulturminister Lubna Jaffery (Ap) frivillige organisasjoner, kommuner og rekke venstreorienterte organisasjoner til et innspillsmøte på Deichman Bjørvika i Oslo. Møtet er en del av regjeringens arbeid med den kommende stortingsmeldingen – Høring NOU 2024:3 Felles innsats mot ekstremisme: Bedre vilkår for det forebyggende arbeidet, som det opplyses vil fokusere på tiltak for å styrke innsatsen mot radikalisering og ekstremisme i Norge.

Regjeringens melding til Stortinget kommer etter at Ekstremismekommisjonen i mars leverte en rapport som blant annet pekte på sviktende samarbeid blant de ulike ressursene i samfunnet, i arbeidet med å forhindre ekstremisme.

– “Ekstremisme og radikalisering må vi bekjempe, og noe av det viktigste vi kan gjøre, er å skape innenforskap,” uttalte Jaffery under møtet på mandag, ifølge Klassekampen.

Blant deltakerne på møtet var organisasjoner som Aktive Gamere i Bergen, Fri, Fritt Ord, Frivillighet Norge, Norges Røde Kors, Norsk Bibliotekforening, Reform – Ressurssenter for menn, konvertitten og daglig leder for Minotenk Linda Noor, og Vivian Brattsti Sørensen og Sofia Rana fra Antirasistisk Senter.

Les mer: Antonio Gramsci – Marx’ overmann?

“Kartlegging av høyreekstreme miljøer”

I en post på Facebook skriver Rødt-politiker og rådgiver i Antirasistisk Senter at “Vivian og jeg fortalte om det daglige arbeidet i de ulike avdelingene på Antirasistisk Senter – kartlegginga av høyreekstreme miljøer er et av mange viktige felt.”

Som Uten Filter avslørte 19. oktober er Rana selv aktiv i en venstreekstrem organisasjon, som støtter vold mot politiske meningsmotstandere.

Organisasjonen, Antifascistisk aksjon dokumenterer selv på sine nettsider hvordan de blant annet vandaliserer biler og fritidsbåter til meningsmotstandere de hevder er nazister.

Hvordan Rana, som er aktiv i en slik voldsforherligende gruppe, kan bidra til å forhindre ekstremisme er uklart. Det er også uklart om Kultur- og likestillingsdepartementet er klar over Rana og Antirasistisk Senters ekstremistkoblinger. Uten Filter sendte derfor departementet følgende spørsmål:

1) Stemmer det at Sofia Rana var tilstede på møtet?

2) Er Kultur- og likestillingsdepartementet klar over at Rana er aktiv i den venstreekstreme organisasjonen Antifascistisk aksjon?

3) Om dere var klar over dette, hvordan rettferdiggjør dere å inkludere en representant for en organisasjon som støtter vold som politisk virkemiddel til et rundebordsmøte om forebygging av radikalisering og ekstremisme?

4) Om dere ikke var klar over Ranas og Antirasistisk Senter sine koblinger til Antifascistisk aksjon, hvordan vil denne nye opplysningen endre deres tilnærming til Antirasistisk Sente?

Uten Filter mottok følgende svar fra rådgiver Kommunikasjonsenheten, Mari Bratten Olafsen:

“Kultur- og likestillingsministeren inviterte 18 ulike aktører fra norsk frivillighet og sivilsamfunn til rundebordsmøte om forebygging av radikalisering og ekstremisme på Deichman Bjørvika 28. oktober. Møtet var et ledd i arbeidet med en stortingsmelding som følger opp Ekstremismekommisjonens rapport, og som skal leveres våren 2025. Sofia Rana deltok på møtet som ansatt ved Antirasistisk Senter – som er en viktig sivilsamfunnsaktør i Norge. Innspillene fra de mange ulike aktørene tas med videre i arbeidet med stortingsmeldingen.”

Det fremstår altså som Kultur- og likestillingsdepartementet ikke ønsker å svare på hvorvidt de var klar over Rana og Antirasistisk Senter sine koblinger til Antifascistisk aksjon og hva disse eventuelt nye opplysningene vil bety for hvordan departementet forholder seg til Antirasistisk Senter i fremtiden.

Les mer: Kamala Harris anklager Trump for fascisme og vekker Hitlers “andre karriere”

– Hvite kan ikke oppleve rasisme

Antirasistisk Senter er også tidligere rammet av kontroverser. Etter at senterets daglige leder, Hatem Ben Mansour i november 2023 hevdet at hvite ikke kan være offer for rasisme, oppstod det stor debatt på sosiale medier.

Utgangspunktet var influenseren Fetisha Williams, som kritiserte en kollega ved å kommentere hennes «hvite» hudfarge. Reaksjonen kom som svar på Linnea Løtvedts uttalelse om den pågående Israel-Hamas-konflikten, der Løtvedt uttrykte usikkerhet om hvordan hun skulle forholde seg til saken. Williams sin video, som inneholdt kritikk av Løtvedt, ble senere fjernet, men ikke før flere rakk å se og reagere på innholdet.

Sebastian Brevik (24), en annen TikToker, var en av dem som tok til motmæle. I et intervju med God kveld Norge uttalte han at han følte et ansvar for å ta avstand fra Williams’ kommentar, som han beskrev som «sjokkerende» og rettet kritikk mot at slike uttalelser kommer fra en stor norsk influenser. Brevik har tidligere opplevd å bli utestengt fra TikTok for sine egne meninger og uttrykker frustrasjon over det han mente er en dobbeltstandard.

Les mer: Trump lover å knuse anti-hvit rasisme hvis han vinner valget i 2024

En annen TikToker, Embret Haldammen (25), som selv er farget, kritisert også Williams. I en video på TikTok adresserer han det han mente var en problematisk utvikling: «Å kommentere på noen sitt utseende og hudfarge har aldri og kommer aldri til å høre hjemme i en diskusjon,» uttalte han til TV 2 God Kveld Norge.

Leder i Antirasistisk Senter Hatem Ben Mansour valgte tre inn i debatten med å ta avstand fra uttalelsen om at rasisme «går begge veier». I en uttalelse til God kveld Norge hevdet han at rasisme er avhengig av en historisk og strukturell maktubalanse som plasserer hvite i en overordnet posisjon.

«Å være hvit har aldri vært en utsatt gruppe i denne sammenhengen,» uttalte Mansour. «Rasisme kan ikke være rettet mot hvite, nettopp på grunn av denne maktubalansen som fortsatt eksisterer, der ‘hvite’ majoritetspersoner står i en privilegert stilling.»

Det er uklart om regjeringen legger Antirasistisk Senters definisjon av rasisme til grunn i sitt arbeid mot ekstremisme. Det er også lite, eller ingenting som tyder på at Sofia Rana fra Antirasistisk Senter og/eller Antifascistisk Aksjon ble invitert inn på grunnlag av samme logikk som ville gjort det rasjonelt å invitere en rusmisbruker i et møte om forebygging av rusbruk.

De har ikke lykkes Uten Filter å få kontakt med Sofia Rana for en uttalelse om saken.

Saken oppdateres.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.