Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Ukrainsk general: – fronten vår har kollapset

Russiske styrker har gjort raske framskritt i løpet av den siste uken.

En ukrainsk generalmajor uttaler at frontlinjen i Øst-Ukraina har brutt sammen, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Generalmajor Dmytro Martsjenko delte denne vurderingen i et videointervju publisert mandag kveld, ifølge DPA.

– Vi vet alle at jeg ikke røper noen militære hemmeligheter når jeg sier at fronten vår har kollapset, sier Martsjenko i videoen som er omtalt hos NRK.

Ifølge generalmajoren skyldes sammenbruddet delvis mangel på våpen og ammunisjon blant de ukrainske soldatene. Den ukrainske regjeringen har foreløpig ikke bekreftet opplysningene om kollaps ved østfronten, men nyhetsbyrået Reuters melder at russiske styrker har gjort raske framskritt i løpet av den siste uken.

Russiske styrker har tatt kontroll over flere byer i Øst-Ukraina

Det russiske forsvarsdepartementet melder at russiske styrker har tatt kontroll over flere strategiske byer og landsbyer i Øst-Ukraina. Blant de største er Selydove, en by med 20.000 innbyggere før krigen. Departementet opplyser også at Hirnyk, som ligger omtrent 12 kilometer fra Selydove og hadde rundt 10.000 innbyggere, nå skal være under russisk kontroll.

I tillegg skal de russiske styrkene ha erobret landsbyene Bogojavlenka og Katerinivka tidligere på dagen. Disse områdene har vært viktige forsvarspunkter for de ukrainske styrkene og markerer dermed ytterligere fremgang for Russland på østfronten.

Saken fortsetter under.

Nordkoreanske soldater utplassert i Kursk

NATO bekreftet mandag at nordkoreanske soldater har blitt sendt til Kursk for å bistå Russland i konflikten mot Ukraina. NATO-sjef Mark Rutte uttalte at dette markerer en farlig eskalering av krigen, og beskriver Nord-Koreas involvering som et alvorlig varsel til vestlige allierte.

Kursk-regionen har siden august vært delvis under ukrainsk kontroll etter at den ukrainske hæren gjennomførte en offensiv – den første militære innrykk i Russland siden andre verdenskrig. Nord-Koreas hjelp til president Vladimir Putin har alarmert NATO, og Rutte påpekte at nordkoreanske soldater nå er i direkte kontakt med ukrainske styrker. Dette melder Politico.

“Jeg kan bekrefte at nordkoreanske tropper har blitt sendt til Russland og er utplassert i Kursk-regionen,” sa Rutte i en uttalelse til pressen etter et møte med en seniorrepresentant fra Sør-Koreas etterretningstjeneste. Rutte planlegger også å kontakte Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol og Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov for videre samtaler om situasjonen.

Ukraina har i lengre tid forsøkt å bruke sitt angrep på Kursk som en strategisk manøver for å tvinge Russland til å omplassere tropper fra det østlige Ukraina, der russiske styrker gradvis har gjort fremskritt. Rutte Hevdet at denne utviklingen er en indikasjon på Putins “økte desperasjon” i krigen.

Økt norsk engasjement

At Ukraina taper terreng ser ikke ut til så skremme Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Mandag kunngjorde han at Norge vil yte direkte økonomisk støtte til Ukrainas våpenindustri. Målet er å styrke landets kapasitet til å produsere våpen i kampen mot russiske styrker, ifølge NTB.

Kunngjøringen kom under et møte på Island mellom de nordiske statsministrene, hvor enigheten ble nådd om økt støtte. Dette initiativet innebærer at Norge for første gang vil bistå Ukraina økonomisk for å bygge opp produksjonslinjer og sikre stabil tilgang til nødvendige våpen.

– Fram til nå har vi gitt støtte til Ukraina fra våre lagre, men vi vet at Ukraina har en avansert egenproduksjon, stor motivasjon og kunnskap om hva de trenger. Det vil vi nå støtte økonomisk, sa Støre til NTB.

Statsministeren la til at dette initiativet er et svar på et dansk forslag, som Norge nå stiller seg helhjertet bak. – Jeg vil berømme det danske initiativet. Dette er et tiltak som forventes å ha stor effekt, og som Norge støtter. Det er avgjørende at vi nå sørger for å øke Ukrainas produksjonskapasitet, sa Støre.

Støre bekreftet videre at støtten vil være langsiktig og utformes både som individuelle bidrag og som del av et nordisk samarbeid. Den norske regjeringen har foreslått å utvide rammen for Nansen-programmet, et hjelpeprogram for Ukraina, fra 75 til minst 135 milliarder kroner og forlenge det til 2030.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Sørlige og østlige Ukraina har vært russisk i minst 200 år

Presidentvalget i 2010 viste hvor oppdelt Ukraina var.
VOX mener Norge på vei mot Gardarike tusen år etter (Pixabay)

«Fredspris-nasjonen» Norge sender krigsfly og soldater mot Gardarike

Mer enn tusen år siden vikingene var der sist