Dette er et leserinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Av: Jardar Iversen
Prisen for bitcoin er nådd 800.000 kr per stykk.
Bitcoin hadde sin forrige topp i mars tidligere i år, og har vært i en stabiliseringsfase siden. Nå har den begynnt å teste grensene igjen, og ser ut til å nærme seg enda en ny historisk topp i amerikanske dollar.
For den norske kronen derimot var jobben mye enklere. Ved forrige bitcointopp var nemlig én amerikansk dollar verdt 10,5 kroner, mens du nå får 11 kroner per dollar. Dette gir utslag for norske bitcoineiere som nå får flere norske kroner for bitcoinene sine.
Likevel er interessen for bitcoin lav
Få snakker om bitcoin, og få søker på bitcoin. Google trends viser at søkerinteresse på bitcoin er relativt lavt, men har hatt en liten økning de siste dagene. Historisk er søkerinteressen veldig sammenfallende med bitcoinprisen. Antageligvis er det prisen som kommer først, og interessen er drevet mest av bitcoins aggressive prishopp og frykten for å gå glipp av det.
Gull ligger også på rekordhøy pris
Etter ett år med meget stabil prisøkning, har gull gått fra rundt 1.900 USD/oz til 2.780 USD/oz — hvor den ligger i dag. Det utgjør en økning på ca. 46%.
Gull virker mye mer stabilt enn bitcoin, men de siste 5 årene har gull ligget på rundt 12% gjennomsnittlig prisøkning i året, mens bitcoin har ligget på 49%.
Det er tydelig at folk ønsker å gardere seg mot inflasjon
I en usikker verden, hvor folket må se mot sine nasjonale sentralbanker, for å vite hvor fort pengene deres vil minke i verdi, beveger folk seg mot eiendeler som holder seg i verdi over tid.
Dette er både gull og bitcoin sine store salgsargumenter, og det reflekteres også i prisene deres for tiden. Begge to er “harde” penger som det er vanskelig å lage mer av.
Gull har en “stock-to-flow ratio” på 66, dvs. at det er beregnet å ta 66 år før total mengde gull dobles. Bitcoin har nå et tall på 120, etter halveringen i inflasjon som skjedde i april i år. Også har vi den norske kronen, som i de siste 12 årene har doblet seg i mengde. Dette tilsvarer i snitt en 6% årlig inflasjon i pengemengden, som i gir 6% dårligere kjøpekraft i året hos de som sparer i kroner.