Rogalands største barneskole, Fjelltun skole i Strand kommune, har foreslått å bytte hovedmål fra nynorsk til bokmål for å fremme “et bedre mangfold i klasserommene.” Forslaget har utløst sterke reaksjoner og satt i gang en språkdebatt. Dette melder NRK.
«Feil grunn til å velge nynorsk»
– Vi har fått innspill på at ikke alle som velger nynorsk gjør det fordi det er et rikt og flott språk, sier rektor ved Fjelltun skole, Gerd Næss Barka. Hun påpeker at elever med flerkulturell bakgrunn stort sett går i bokmålsklassene, mens alle i nynorskklassen har norsk som førstespråk. Denne informasjonen kommer fra foreldrene, sier Barka til NRK.
Les mer: Færre norske elever og mer vold
I Strandbuen stiller Barka spørsmål ved om noen velger nynorsk av frykt for mer atferdsproblemer i bokmålsklassene, selv om hun presiserer at dette ikke gjelder alle foreldre.
Sterke reaksjoner fra mållagsledere
Lars Fossåskaret, leder i Strand mållag, mener Barka sitt forslag bidrar til å stigmatisere nynorskbrukere som rasister. Han mener at det å fjerne nynorsk som hovedmål er et feilgrep.
Peder Loftnes Hauge, styreleder i Noregs Mållag, advarer om at en slik endring vil svekke nynorskens posisjon både i lokalmiljøet og for elevene personlig. Hauge mener det er viktig å beholde nynorsk som opplæringsmål for å sikre språkets fremtid.
Elever ønsker valgfrihet
Flere elever har engasjert seg i saken. Benjamin Ulvestad Lendingen, elev ved Fjelltun skole, sier han vil ha muligheten til å velge mellom nynorsk og bokmål. Han mener dagens ordning, med separate klasser for hver målform, fungerer godt. Johanna Randås Aske, en annen elev, mener skolen ikke bør endre hovedmål og at det er viktig å lære begge målformer for framtiden.
Ønske om “bedre klassemiks“
Ibrahim Alishire, en annen elev ved skolen, mener en blanding av bokmål- og nynorskelever i klasserommene ville vært positivt. Gaute Garsjø, leder i Foreldrerådet, mener dagens inndeling fører til en uheldig sosial forskjell og påvirker integreringen. Han ser det som problematisk at mange bytter til bokmål på ungdomsskolen.
Politisk behandling på trappene
Leder av levekårsutvalget i Strand kommune, Randi Karlsen, påpeker at problemstillingen ikke bare handler om språk, men også om levekår og sosial inkludering. Hun mener debatten må gå dypere enn valg av målform og ønsker en grundigere utredning før vedtaket fattes i kommunestyret.
«En kamp for inkludering»
Gerd Næss Barka understreker at dette ikke er en kamp mot nynorsk, men en kamp for “faglig og sosial inkludering.” Hun mener det er på tide med en bredere debatt om målform, og at valg av hovedmål bør skje ut fra de riktige premissene.
Språkdebatten på Fjelltun skole er nå sendt videre til politisk behandling, noe Barka er glad for.
Uten Filter følger saken.