"Ernst Jünger – En annerledes europeisk skjebne" av Dominique Venner
"Ernst Jünger – En annerledes europeisk skjebne" av Dominique Venner. Foto: The Golden One.

“Ernst Jünger – En annerledes europeisk skjebne” av Dominique Venner

Bokanmeldelse av The Golden One

Dette er et leserinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Av The Golden One

Oversatt av Uten Filter.

Jeg har lest Ernst Jünger – en annerledes europeisk skjebne av Dominique Venner. Som jeg nevnte da jeg først hørte om denne boka: En High-Thumos Chad skriver om en annen High-Thumos Chad! Dominique Venner var av samme støpning som Jünger – menn preget av handling og refleksjon, Cultured Thugs i ordets beste forstand.

Tyskland og Frankrike

Siden boka er skrevet av en franskmann og handler om en tysker, er det naturlig at den byr på interessante observasjoner om disse to tidligere stormaktene. Skjebnene deres har vært uløselig sammenvevd, noe jeg også har bemerket før. Venner trekker fram at Jünger var en beundrer av fransk kultur, og han skriver:

“Og selv om franskmenn på 1700-tallet hadde en aversjon mot habsburgerne, som de så på som sine tradisjonelle fiender, hadde de stor beundring for kongen av Preussen, en tysk fyrste. Antagonismen mellom de to folkene våknet først etter 1870, på bakgrunn av fransk nederlag og territoriale konflikter om Alsace og Moselle.”

– Dominique Venner, Ernst Jünger, s. 81.

I samme kapittel understreker forfatteren at den destruktive rivaliseringen mellom Frankrike og Tyskland virkelig skjøt fart etter Preussens seier i 1871.

Tyskland og Russland

Venner kommer også med interessante refleksjoner om forholdet mellom Tyskland og Russland. Under overskriften Nordtyskland og Sørtyskland skriver han:

“I Tyskland følger grensene for hvordan folk føler for Russland den eldgamle, kulturelle og historiske grensen ved Limes og Main. Denne grensen deler Tyskland i to: Et overveiende katolsk sørvest, preget av romersk og katolsk innflytelse, og et nordøst som slapp unna denne påvirkningen. Sørvest var knyttet til det Østerriksk-Ungarske monarkiet og sto ofte i motsetning til Russland. Nordøst, som arvet den Prøyssiske og lutherske tradisjonen, søkte ofte allianse med Russland.”

– Vominique Venner, Ernst Jünger, s. 57.

Jeg kommer til å diskutere dette fascinerende temaet mer i en kommende podkastepisode. Et eksempel på prøyssisk allianse med Russland er delingen av Polen. Historiske fiendtligheter mellom Tysklands nordøst og Russland kan spores tilbake til konflikten med den Teutoniske orden.

Tysk romantikk

I kapitlet Weimar og den konservative revolusjonen deler Venner en interessant betraktning:

“En kraftfull intellektuell og poetisk strømning oppsto på slutten av 1700-tallet – tysk romantikk. Den gjorde opprør mot kunstigheten og rasjonalismen i den franske opplysningstiden. I Herders fotspor satte den abstrakt universalisme opp mot den levende og mangfoldige virkeligheten i ulike kulturer, der hvert folk er bærer av sin egen unike genius, en sjel som varer gjennom tid ved stadig å ta nye former, og som språket gir uttrykk for.”

– Dominique Venner, Ernst Jünger, s. 42.

Godt sagt! Unge menn med sans for kultur bør kjenne til tysk romantikk. leselisten min er ganske lang, men jeg skal prøve å lese Die Leiden des jungen Werthers (The Sorrows of Young Werther) snart. Apropos tysk romantikk – jeg leser ofte Brødrene Grimm for min eldste datter (fem år gammel) før leggetid.

En mann av følsomhet og kultur

I epilogen gir Venner en vakker beskrivelse av Jünger:

“Enten det var i krig eller fred, vitner Jüngers liv om at han var en eksemplarisk europeer. Alltid til stede hos ham var en dyp oppfatning av en vakker og farlig verden. Han var en mann av både handling og refleksjon, høy kultur og stor følsomhet. Gjennom sin kjærlighet til Frankrike klarte han å forene de to broderfolkene, Frankrike og Tyskland, som tidvis har vært rivaler, men som begge stammer fra den karolingiske verden – en verden som formet det europeiske fellesskapet.”

– Dominique Venner, Ernst Jünger, s. 195.

Det er avgjørende for Europa å gjenopprette et sterkt bånd mellom Frankrike og Tyskland. Jeg vil utdype dette videre senere.

Konklusjon

Ernst Jünger – en annerledes europeisk skjebne er på 212 sider og fungerer som en god innføring i Jüngers liv og arbeid. Jeg anbefaler boka ikke bare til de som er interessert i Jünger eller europeisk litteratur, men også til de som ønsker innsikt i den kaotiske første halvdelen av det 20. århundre i Tyskland. Som vist i sitatene ovenfor, byr boka også på mange historiske og geopolitiske refleksjoner.

Virkelig interessant lesning!

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.