Fredag møtes EU-kommisjonen og The New York Times i EU-domstolen i Luxembourg i en sak som har fått navnet “Pfizergate”. Striden handler om tekstmeldinger sendt mellom Pfizer-sjef Albert Bourla og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under forhandlingene om en vaksineavtale under koronapandemien. Dette melder Politico.
I april 2021 avslørte The New York Times at avtalen om kjøp av 1,8 milliarder vaksinedoser, verdt rundt 35 milliarder euro (411 milliarder NOK), ble forhandlet fram gjennom personlig kontakt mellom Bourla og von der Leyen. Journalistene har siden forsøkt å få innsyn i tekstmeldingene, men EU-kommisjonen har nektet å utlevere dem.
Krever åpenhet
EU-kommisjonen hevder at tekstmeldingene ikke lenger finnes i databasen og antyder at de kan være slettet. The New York Times mener dette bryter med EUs egne lover om åpenhet og har derfor tatt saken til retten.
– Dette er mer enn bare noen få meldinger. Det handler om EUs troverdighet og om de selv følger de regler de pålegger andre, sier en representant for avisen.
Politiske konsekvenser
Selv om von der Leyen ikke er personlig anklaget, ses saken som et potensielt nederlag for henne som EU-kommisjonens president. Dersom domstolen gir medhold til The New York Times, kan det føre til større krav om åpenhet rundt EU-politikeres digitale kommunikasjon i fremtiden.
En avgjørelse i saken er ventet på nyåret, men allerede nå skaper saken bølger både politisk og juridisk. Resultatet kan få stor betydning for tilliten til EU-institusjonene og deres ledelse.