Er inflasjon på pengene våre en skjult skattlegging
Bilde: www.GullErPenger.no

Er inflasjon på pengene våre en skjult skattlegging

— og i realiteten høyere enn vi blir fortalt?

Gregard Mikkelborg er grunnlegger av Gull er Penger (gullerpenger.no)

Uten Filter ville gjerne snakke med Mikkelborg om hvordan man kan ta ansvar for sin egen økonomi, og sikre sine nærmeste ved å plassere penger i gull.

Utfordringen kan beskrives med ett ord: Inflasjon.

For å få en forståelse for hvorfor det vil være lurt å kjøpe gull og sølv, må man forstå hva som er det egentlige problemet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ordet inflasjon forbindes med at prisene stiger, og blir derfor ofte brukt feil. I lærebøkene frem til 1955, ble det korrekt beskrevet ved at: «Inflasjon betyr at noe øker».

Når det går inflasjon i noe — faller verdien: Nytteverdien minsker.

Vanlige folk taper kjøpekraft. De aller fleste merker det på økonomien. Historien viser at prisene stiger på alle varer og tjenester, og lønnen vår holder ikke følge med prisstigningen.

Inflasjonen er høyere enn vi blir fortalt

Den reelle inflasjonen er mye høyere enn det som fremkommer av konsumprisindeksen (KPI). SSB rapporterer om reallønnsøkning, som er en illusjon. KPI forteller halvparten av sannheten.

KPI er ikke riktig sammensatt, og det kan først og fremst forklares med fornuft og logikk: Ta for eksempel hvordan de behandler boligkostnadene i KPI. KPI beregner prisstigningen på en bolig basert på hvor mye vi ville betalt i leie om vi skulle leid egen bolig. SSB tar utgangspunkt i de faktiske leieprisene, justerer for geografi og størrelse, og vipps så de har et beregnet (og kunstig) tall for eide boliger.

Når man vet at prisene på hus og leiligheter har steget dobbelt så mye som prisene for leie, sier det seg selv at statistikken ikke blir riktig. Den reelle inflasjonen er mye høyere enn det som fremkommer av KPI.

Grunnen til at norske myndigheter ikke tar med boligprisene som en del av tallmaterialet som gir grunnlaget for beregningene av inflasjonen i samfunnet, er at de mener en bolig er en investering.

Mikkelborg mener at bolig er forbruk, ettersom vi bor i boligen og forbruker/sliter på den. Boligprisene bør derfor inn i KPI.

Siden 1971 har husprisene i Norge steget med 4300%, hvilket utgjør et vanvittig høyt tall, og som ikke er tatt med i KPI.

Tallene som KPI nå rapporterte viste at inflasjonen var på 3 %. Mikkelborg mener at den reelle inflasjonen i samfunnet er mer enn det dobbelte. Logikk og sunn fornuft begrunner det.

Reallønnsvekst er en illusjon, vi tar opp lån for å holde hjulene i gang.

Inflasjonspolitikk er en villet politikk, som kun staten og eliten tjener på. Vi vanlige mennesker taper kjøpekraft, og noen blir gjeldsslaver.

I samfunnet i dag er det opplyst og vedtatt at inflasjon er bra. Informasjon som viser det motsatte, er de ikke interessert i.

Stabil pengeverdi?

Norgesbanks fremste mål er å opprettholde stabil pengeverdi. Mikkelborg mener det er berettiget å problematisere hva som er en stabil pengeverdi:

I perioden 1814 til 1914 var det tilnærmet null inflasjon. Det mener Mikkelborg er stabil pengeverdi; i motsetning til dagens tilstander, hvor inflasjonen har vært ca. 4 prosent siden vi gikk av gullstandarden i 1914.

I 1816, ved opprettelsen av Norges Bank, var det en åpen og redelig diskusjon om inflasjon. «Alle» var da enige om at man ikke ville ha inflasjon. I gamle taler og tekster fra rundt 1814 omtales inflasjon blant annet som en «grusom skatt» uten lovhjemmel, og man ville den gang gjøre alt man kunne for å unngå det.

Norge hadde da vært igjennom en periode med «hyperinflasjon». De som skulle ta over det «frie Norge» etter unionen med Danmark hadde følt på kroppen hvordan inflasjon påvirket folket. De bestemte seg da for å knytte penger til sølv.

Dagens ansvarsfraskrivelse

Myndighetene velger i dag en ansvarsfraskrivelse, istedenfor å snakke om realitetene.

I dagens fiat-pengesystem, hvor pengene hele tiden taper sin verdi, blir man tvunget til å bli investorer. Pengene må settes i aksjefond, slik at vi kan få en avkastning som kan kompensere for inflasjonen. Alle må bli spekulanter for å kunne bevare egen kjøpekraft.

Å sette sparepengene våre i gull og sølv er en måte å nulle ut prisstigingen på. Slik kan den enkelte borger ivareta egen økonomi. Dette burde jo være i myndighetenes interesse.

Historien vil gjenta seg

Norge er i dag et av få land som ikke eier gull. Oljefondet har ikke åpning for å kjøpe gull. Dette begrunnes med at man har gått over til en mer «moderne økonomi»,  og gullet blir definert som «ubrukelig».  Fakta viser imidlertid at gullet har beholdt sin posisjon i over 5.000 år.

De siste 53 årene, med «fiatpenger», har vært langt mer unormale enn 5.000 år med gull.

Utrykket: «This time is different», kommer til å bli de mest dyrkjøpte ordene som noen gang er brukt, mener Mikkelborg. Det gjelder å være mer ydmyk enn som så.

Historien viser at vi en dag igjen vil få bruk for gull og sølv som betalingsmiddel.

“All paper money eventually returns to its intrinsic value. Zero.”

Voltaire 1729

Les også:

Oljefondskandalen, av Gregard Mikkelborg og Rune Østgård
Hvordan blir penger skapt?, av Rune Østgård

Flere avslørende grafer om Norges økonomiske landskap finnes under denne linken: Norge i Grafer

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.