Bønder mot Starmer
Mektig upopulær statsminister
Han har allerede gjort seg mektig upopulær i forhold til hva mange mener er hodeløs innvandring som fører til vold og drap.
Dernest gikk myndighetene til frontalangrep på ytringsfriheten ved å gi lange fengselsstraffer til demonstranter som protesterte etter at tre småjenter ble drept med kniv av en innvandrer.
Nå er det bønder som står for tur.
London, 19. november 2024 – I en solidaritetskampanje uten sidestykke samlet tusenvis av bønder fra hele Storbritannia seg i London i dag for å protestere mot de nylige endringene i arveavgiften på jordbruksland.
Demonstrasjonen, som var organisert av en koalisjon av bondegrupper, deriblant Save British Farming og National Farmers’ Union (NFU), hadde som mål å vise sin misnøye med Labour-regjeringens budsjettvedtak, som de hevder kan bety slutten for mange familiegårder.
Brexit-Generalen Nigel Farage dukket naturligvis også opp.
Nigel farage har vært en trofast motstander av engelske myndigheters maktmisbruk i mange år.
Marsjen, som opprinnelig var planlagt på Trafalgar Square, ble flyttet i siste liten på grunn av den overveldende responsen fra bondebevegelsen, som ble anslått til mellom 10.000 og 40.000.
🚨 NEW: The Met Police say there are more than 10,000 farmers protesting in Westminster right now – with more arriving pic.twitter.com/AZmpv6UkGj
— Politics UK (@PolitlcsUK) November 19, 2024
Ikledd gummistøvler og med skilt samlet bøndene seg på Richmond Terrace i Whitehall for å markere sin frustrasjon over de nye arveavgiftsreglene, som skal tre i kraft fra april 2026.
I henhold til de nye reglene vil landbrukseiendommer verdt mer enn 1 million pund bli gjenstand for 20 % arveavgift, en endring fra det tidligere fulle fritaket for landbrukseiendommer.
Regjeringens begrunnelse, som forsvares av miljøminister Steve Reed, er å sikre at de med «de bredeste skuldrene» bidrar mer, og hevder at disse endringene bare vil påvirke de 500 rikeste eiendommene hvert år.
NFU og Country Land and Business Association (CLA) bestrider imidlertid dette tallet, og anslår at opptil 70.000 gårder potensielt kan bli pålagt denne skatten, og hevder at den legger en urimelig økonomisk byrde på gårder som har vært i familiens eie i generasjoner.
Keir Starmer is robbing the future of this young farmer. pic.twitter.com/gmVTQVAJDC
— Nigel Farage MP (@Nigel_Farage) November 19, 2024
Prominente personer som Jeremy Clarkson og NFU-president Tom Bradshaw har uttalt seg om de potensielt ødeleggende konsekvensene for landbrukssektoren.
Clarkson, som er kjent for sine landbruks- og TV-programmer, var ventet å fremheve politikkens innvirkning på velstående jordeiere og mindre, familiedrevne gårder. Bradshaw beskrev skatteendringene som «dråpen som fikk begeret til å flyte over» for mange bønder som allerede sliter med økende kostnader og politisk usikkerhet.
I tillegg til å marsjere, deltok bøndene i en masselobby i Church House i Westminster. Her gikk rundt 1.800 bønder i grupper for å møte parlamentsmedlemmer, og gjøre politikerne oppmerksomme på de reelle konsekvensene av disse skatteendringene.
NFU har understreket at dette ikke bare er en protest, men en betydelig lobbyinnsats for å reversere regjeringens beslutning.
Arrangementet understreker en bredere debatt om bærekraften til landbruket i Storbritannia, der bøndene hevder at deres rolle i matvaresikkerheten og den nasjonale kulturarven blir oversett til fordel for en skattepolitikk som ikke anerkjenner den unike karakteren til gårdsbedrifter.
Protesten har fått støtte i offentligheten, og mange ser den som et standpunkt mot en politikk som potensielt kan bryte ned den britiske landsbygda.
Samtidig som bøndene markerer sin tilstedeværelse i hjertet av hovedstaden, har regjeringen ennå ikke reagert fullt ut på omfanget av motreaksjonene.
I tillegg til å sette søkelyset på bøndenes situasjon, har demonstrasjonen satt i gang en samtale om hvordan skattepolitikken påvirker ryggraden i Storbritannias matindustri.