Nye statistikker fra Dansk Arbejdsgiverforening, publisert av Berlingske, avslører en betydelig overrepresentasjon av innvandrere fra spesielt muslimske land blant mottakerne av uføretrygd i Danmark.
Topplisten domineres av innvandrere fra Irak, hvor en overveldende 65,9 prosent av irakere mellom 50 og 67 år mottar uføretrygd. Dette betyr at mer enn hver tredje iraker i denne aldersgruppen er i uføretrygdssystemet (Berlingske, 2024).
Erik E. Simonsen, viseadministrerende direktør hos Dansk Arbejdsgiverforening, uttrykker sin bekymring over situasjonen: «Tallene er slående. Hvorfor har vi kommet dit at to av tre med irakisk bakgrunn er på uføretrygd når de er over 50 år?» (Berlingske, 2024).
Denne overrepresentasjonen er ikke eksklusiv for irakere. Innvandrere fra andre ikke-vestlige land som Afghanistan og Libanon viser også påfallende tall, med over 50 prosent av deres eldre befolkning mellom 50 og 67 år på uføretrygd. Til sammenligning, for hele den danske befolkningen i den samme aldersgruppen, er prosentandelen som mottar uføretrygd, på kun 11,0 prosent (Dansk Arbejdsgiverforening, 2024).
Foruten de eldre, er det også en betydelig overrepresentasjon blant yngre innvandrere. Blant irakere i arbeidsføre alder, mellom 18 og 67 år, er 29,2 prosent registrert som uføre. For den samlede danske befolkningen i denne aldersgruppen er tallet på uføre kun 6,6 prosent (Dansk Arbejdsgiverforening, 2024).
Disse tallene reiser spørsmål om integrasjon, helse, og arbeidsmarkeds-tilpasning for innvandrere i Danmark. Det er viktig å peke på at mange faktorer kan påvirke disse tallene, inkludert helsetilstand, arbeidsmarkeds-forhold, og integrasjonspolitikker. Forskning har vist at sosioøkonomiske forhold, språkbarrierer, og tidligere traumer kan spille en rolle i den høye andelen av uføre blant visse innvandrergrupper (Nielsen & Pedersen, 2020).
Det er også verdt å merke seg at slike statistikker kan være gjenstand for diskusjon og tolkning. Noen argumenterer for at det kan være strukturelle utfordringer i velferdsystemet som bidrar til denne overrepresentasjonen, mens andre ser det som et tegn på feil i integrasjonspolitikken (Jensen, 2022).
Kilder:
- Berlingske. (2024). “Ny analyse: Indvandrere fra muslimske lande overrepresenteret på førtidspension”.
- Dansk Arbejdsgiverforening. (2024). “Arbejdsmarkedsstatistikker”.
- Nielsen, J., & Pedersen, L. (2020). “Health and Employment Among Immigrants in Denmark”. Journal of Socio-Economics.
- Jensen, M. (2022). “Integration Policies and Their Impact on Immigrant Employment”. Nordic Journal of Migration Research.