Elkjøp + islam = sant, mye sannhet ikke bare satire når Elkjøp er begeistret for å lage islamsk bønnerom for sine ansatte.
Elkjøp + islam = sant, mye sannhet ikke bare satire når Elkjøp er begeistret for å lage islamsk bønnerom for sine ansatte.

Elkjøps bønnerom-eufori

En historie om hvordan Elkjøp-sjefen i Steinkjer får gåsehud av å gi bønnerom til syreren Esmaeil

Satire, slik som denne artikkelen, har ofte mye sannhet. Overskriften i Adresseavisen er faktisk – At noe så lite betyr så mye gjør at jeg får gåsehud.

Da snakker vi om varehussjef for Elkjøp, Steinkjer, Tom Andre Frost fra Stavanger som har gjort trønder av seg. Tom Andre er svært begeistret for at han får mulighet til å tilpasse Elkjøp til våre nye landsmenn. Noen vil kanskje hevde at det er rett og rimelig at muslimske migranter tilpasser seg Norge og norske skikker, men det ville vært alt for brutalt.

Esmaeil Almklaj har ikke vært mer enn ett år i Norge, men «han gjør en fantastisk jobb». Han snakker til og med litt norsk nå, men hans kompetanse i arabisk må være gull verdt når hordevis av MENA-folk strømmer til Elkjøp for å kjøpe flatskjerm og vaskemaskin.

– Han gjør en veldig god jobb. Vi er veldig fornøyd med arbeidsinnsatsen, og han har stor arbeidskapasitet. Esmaeil er også viktig for arbeidsmiljøet og mot kunder som snakker arabisk, sier Tom Andre til Adressa.

Faksimile fra Adresseavisen.

Elkjøp i Steinkjer er en fantastisk arbeidsplass for nye landsmenn fra islamske kulturer, og Tom Andre forteller at det er en unison enighet blant de ansatte om at butikken skal tilpasse seg islam.

– Vi har satt oss inn i hans religion for å kunne forstå bedre. Da han kom hit, trengte han blant annet en egen plass og fred og ro for å kunne utøve sin religion. Klokka 15 går vi andre ut av spiserommet slik at han skal få praktisere sin tro, sier sier Elkjøp-sjefen.

– Hvordan reagerer kollegene? spør Adressas journalister Levin Nestvold Jr.  og Leif Arne Holme.

– Veldig, veldig positivt. Vi har mange forskjellige type mennesker med ulike bakgrunner, og skal du få et godt arbeidsmiljø må vi akseptere hverandre. Vi vil gi alle en mulighet, svarer Tom Andre på vegne av ALLE ansatte på Elkjøp.

Tom Andre er en tolerant og inklusiv mann, og synes at sier til Adressa at «alle mennesker betyr like mye uansett bakgrunn og hvor de kommer fra.» Han er begeistret for muligheten til å gjøre alt han kan for å tilpasse Elkjøp og hele Norge til islam!

– For Esmaeil er bønn det aller viktigste, og derfor må vi legge til rette for det, sier Elkjøp-sjefen som faktisk forteller Adressa at han blir rørt når Esmaeil forteller hvor mye dette betyr for ham. Er det nesten så han begynner å gråte? Vi vet ikke, men vi vet i alle fall at Tom Andre reagerer fysisk:

– At noe så lite betyr så mye gjør at jeg får gåsehud, sier han til Levin og Leif Arne.

Esmaeil er utdannet petroleumsingeniør, og etter at den syriske regjeringen har vunnet kampen mot jihadistene, er det nå et stort behov for syrere som kan være med å bygge opp igjen Syrias oljeindustri. Noen nordmenn mener at Norge vil dra nytte av remigrasjon, som Uten Filer ha skrevet en del om.

Facebook presenterer Esmaeil seg med et flott bilde fra 2014 foran en syrisk oljebrønn. Selv om han for tiden oppholder seg i Steinkjer, skriver han på Facebook at han fremdeles bor i Al-Thawra, Ar Raqqah, Syria.

Men det ville vært litt dumt om Elkjøp Steinkjer og Tom Andre hadde gått glipp av viktig multikulturell kompetanse som skal lære nordmenn at islam er fremtiden, slik at vi kan forkaste vår kristne kulturarv.

I artikkelen kan vi lese at Esmaeil, nå 34 år, ønsker å få sine foreldre til Norge slik at også de kan dra nytte av Norges generøse velferdsordninger.

Om Esmaeil har en ektefelle, vet vi ikke noe om, men det ville være både rett og rimelig om han kunne få en syrisk kvinne til Norge, med anstendig islamsk bekledning, for å lære norske kvinner at de ikke skal friste menn med sin nakne hud.

I Steinkjer finnes det få moskeer. Steinkjer kommune har ikke helt oversikten, heller ikke Den norske kirke (Dnk) i trønderbyen, men det finnes kanskje noe som heter Steinkjer Moske, med 23 venner på Facebook, kanskje 24 hvis de godtar undertegnede som venn. 

Kanskje Esmaeil kan gjøre Steinkjer Moske storslått? Skal kanskje staten betale Esmaeil slik at han kan utdanne seg til imam og lede den islamske vekkelsen i Steinkjer?

For Adressa er det viktig å skrive at bønnen er viktig for Esmaeil. «Den første bønnestunden er før soloppgang. Deretter kommer bønnen tidlig om ettermiddagen, sent om ettermiddagen, ved solnedgang og senere om kvelden. Tidspunktene blir i muslimske land gjort kjent fra minareten. Men på Elkjøp i Steinkjer finnes ingen minaret i nærheten, her må man passe tiden selv

– Jeg ber fem ganger i døgnet. Disse rutinene er viktig for meg og min tro. Her på Elkjøp er fast bønnetid klokken 15, sier Esmaeil, før han ruller sammen bønneteppet og går til jobben igjen.

I Steinkjer finnes en utradisjonell kirke, et blikkfang og en kulturopplevelse – sentralt i Steinkjer by, som kirkelig fellesråd skriver på sine nettsider. Her burde Dnk følge Elkjøps eksempel og tilby det flotte kirketårnet som en minaret for muslimene i Steinkjer. Kirkerommet hadde blitt strålende som en kombinert kirke og moske.

Steinkjer-bygg sover alt for lenge om morgenen, og det er bare rett og rimelig at de skal bli vekket av islamsk bønn. Det bygger karakter å våkne tidligere!

undefined
Kirketårnet i Steinkjer hadde blitt en fantastisk minaret til å vekke Steinkjer-bygg med islamske bønnerop. Foto: Kenneaal, Wikipedia commons.

I Norge finnes det alt for mange trangsynte og konservative som vil bevare kristen kultur og tradisjon. Heldigvis har Adresseavisen alliert seg med tung akademisk kompetanse for å lære intolerante nordmenn litt om mangfold og aksept for andre religioner.

Adressa har vært meget dyktige som fått uttalelser fra selveste Dr. Turid Fånes Sætermo, og på hennes NTNU profil kan vi lese at hun er ekspert på integrering, kjønn og migrasjon (som faktisk er samme kategori på NTNU) i tillegg til mangfold og inkludering. Intoleransen er et stort problem i Norge, og vi trenger flere som Dr. Turid med doktorgrad i sosialantropologi.

Her er det viktig at NTNU professoren lærer opp Elkjøp og andre bedrifter om hva som tjener deres omdømme når de fremstår alt for gammeldagse. Vi må ta samfunnsansvar, bli moderne og tilpasse oss islam.

– Det kan naturligvis være veldig viktig for enkeltmennesker, slik historien om Esmaeil viser, men det vi ser i forskningen, er at det også er viktig for bedriftene. På den ene siden uttrykker mange at de ønsker å ta et samfunnsansvar og bidra til å inkludere flere, men det er også slik at mange er opptatte å fremstå som attraktive arbeidsgivere for flest mulig, og ha et godt omdømme, og ikke fremstå som gammeldagse, sier hun til Adressa.

– Hvorfor er vi så redd for andre religioner og kulturer? spør Levin og Leif Arne.

Dr. Turid, som kanskje ikke overraskende kaller seg en jævla sosialist, og som gir tydelig uttrykk for at 50 ikke er nok, svarer ikke konkret på hva som er galt med islam, men hun opplever ikke at nordmenn er spesielt skeptiske til en religion som islam.

Likevel mener hun at det «naturligvis ikke skal underslåes at det fortsatt finnes betydelig frykt og skepsis mot innvandrere i Norge.» Her er mangfold og inkludering viktig for å motvirke dette.

– Vi møter mange arbeidsgivere som ser gevinster av å ha mangfold blant de ansatte, og som mener at det for eksempel bidrar til nytenkning, bedre tjenestetilbud, osv. Selv om det fortsatt er store forskjeller så ser vi at mange bedrifter har innarbeidet at mangfold er det naturlige og så varierer det selvfølgelig litt hvilke eventuelle tilpasninger som gjøres, sier Dr. Turid til Adressa.

Halleluja, halleluja, halleluja. På norsk betyr dette «lovpris Herren.» Vi kan omskrive dette og si «lovpris Allah!»

Bildemontasje fra Facebook-profilen til Turid Sætermo.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.