Danmarks banebrytende initiativ for å redusere landbruksproduksjonen drastisk, til fordel for klimamålene, har satt i gang diskusjoner om de potensielle globale konsekvensene: særlig med tanke på matsikkerhet.
Kritikerne hevder at selv om initiativet er prisverdig på grunn av sine miljømessige intensjoner, kan det utilsiktet bidra til matmangel i regioner som er avhengige av dansk eksport.
Danmark skal returnere 15% av jordbruksarealet tilbake til naturen.
Allerede er det innført ku-skatt på 672 Dkr. som skal økes til 1.680 Dkr. innen 2035, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen. Melkeku-besetningen falt med 546.800 dyr fra 2022 til 2023.
Den danske grunnlov, sammen med den danske ekspropriasjonsloven, åpner for at myndigheter lett kan ekspropriere eiendom uten særlig begrunnelse.
Denmark is willing to destroy its agriculture sector in the name of climate change. Adhering tightly to Agenda 2030.
— TR (@realTobiasR) November 27, 2024
Agriculture composes 22% of Denmark’s total exports, producing enough food to feed 15 million people annually. Farmer-owned cooperates account for 90% of dairy…
Den grønne trepartsavtalen
I henhold til denne avtalen har Danmark blitt det første landet som innfører en avgift på utslipp fra husdyr, med mål om å redusere klimagassutslippene med 70 % innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået. Dette inkluderer en plan om å omgjøre 140.000 hektar jordbruksland til naturreservater og skoger, med en karbonavgift som starter på 120 danske kroner per tonn CO2-ekvivalenter i 2030, og stiger til 300 danske kroner innen 2035. [State of Green]
Kritikk og frykt for hungersnød
Kritikere, blant annet fra Danmarks egen landbrukssektor, uttrykker bekymring for at denne politikken kan føre til en nedgang i matproduksjonen i en tid da den globale etterspørselen øker. Danmark, som er nettoeksportør av landbruksprodukter, bidrar i betydelig grad til den globale matforsyningen. Omdisponeringen av dyrkbar jord til andre formål enn landbruk, og det økonomiske presset fra den nye avgiften, kan redusere denne produksjonen, noe som også kan få konsekvenser for matforsyningen på verdensbasis. [International Trade Administration]
Økonomisk press på bøndene
Landbrug & Fødevarer har uttrykt bekymring for de økonomiske konsekvensene for bøndene, og antyder at overgangskostnadene kan bli uoverkommelige for mange, noe som kan føre til nedleggelse av gårder eller flytting av produksjonen til mindre regulerte miljøer, der utslippene kanskje ikke blir kontrollert like effektivt. Dette kan føre til «karbonlekkasje», der miljøfordelene oppveies av økte utslipp andre steder. [Vegetarisk Forening]
Global matsikkerhet
Eksperter mener at selv om Danmarks modell kan inspirere til lignende klimapolitikk, er det nødvendig med en koordinert internasjonal tilnærming for å unngå en usammenhengende innsats som kan skade den globale matsikkerheten. Frykten er at hvis andre land følger Danmarks eksempel uten en omfattende global strategi, kan den kumulative effekten bli et betydelig fall i matproduksjonen, noe som vil forverre sulten i mindre selvforsynte regioner. [World Resources Institute]
Danmarks forsvar
Den danske regjeringen imøtegår kritikken ved å fremheve investeringer i bærekraftige jordbruksmetoder og bioteknologi som har som mål å opprettholde eller til og med øke produktiviteten med lavere miljøpåvirkning. De hevder at fokuset på plantebaserte proteiner og avansert landbruksteknologi vil veie opp for en eventuell reduksjon i tradisjonell husdyr- og planteproduksjon. [Danish Agriculture & Food Council] [World Resources Institute]
Det bredere perspektivet
Initiativet har satt i gang en global samtale om balansen mellom miljømessig bærekraft og matsikkerhet. Selv om den danske strategien er nyskapende, reiser den spørsmål om hvorvidt ensidige tiltak i avanserte økonomier kan føre til utilsiktede konsekvenser i den globale matforsyningskjeden. [ARC2020]
Et veiskille
Selv om Danmarks tilnærming til å takle klimaendringene gjennom en landbruksreform er banebrytende, kan man ikke se bort fra at den kan bidra til global matvareusikkerhet. Verden står ved et veiskille der miljøvernpolitikk må veies opp mot global sult og befolkningsvekst.
Hvor vellykket Danmarks modell blir, vil ikke bare avhenge av hvordan den blir gjennomført, men også av hvordan den påvirker, eller tilpasses av, det internasjonale samfunnet for å sikre at klimatiltak ikke går på bekostning av menneskers ernæring.
Denne artikkelen er en kritisk analyse av Danmarks omlegging av landbrukspolitikken, der vi ser på de mulige miljøfordelene, samtidig som vi belyser de sannsynlige risikoene for matsikkerheten, basert på aktuelle diskusjoner og ekspertuttalelser.